Dödligt effektiva Småkronor

av Mats

Jag har ofta klagat på hur dåliga svenska ishockeyspelare är på avslut.
Men i JVM har svenskarna varit dödligt effektiva.
När laget slog Danmark med 5-1 häpnade jag över hur säkert puckarna satt när matchen avgjordes.
Efter första perioden ledde Sverige med 3-0 efter att danskarna dominerat och vunnit skotten med 11-9.
Tre mål på nio skott.
Och inte vilka mål som helst heller.
William Nylanders 3-0 var en uppvisning i världsklass, då han gjorde en snabb dragning i sidled och sköt ett rappt handledsskott i samma rörelse.
Rakt upp i Georg Sörensen vänstra kryss.
Då var det bara 33 sekunder kvar av perioden och matchen var avgjord.
Tre mål på nio skott ger en effektivitetsprocent på 33.33.
En makalöst bra siffra. Och osvensk.
Men förbundet har jobbat hårt med just skyttet i sina utbildningar och Russinläger.
Det verkar ha gett resultat.
Det fortsatte i andra perioden, då Danmark bytte målvakt och tog in Växjös Thomas Lillie. Han fick hålla nollan i 13 sekunder innan Jacob de la Rose pangade in 4-0.
Jag trodde knappt det var sant. Fyra mål på tio skott.
Det är inte spelet som gjort att det svenska JVM-laget tagit två klara segrar.
Det är målskyttet. Spelarna sätter chanserna.
Mot tjeckerna i öppningsmatchen i går gjorde svenskarna fem mål på 27 skott.
Bara det en suverän siffra.
Kan Småkronorna hålla i den här effektiviten kommer de gå långt i JVM.
Det är där spetskvalitén funnits i de här två första matcherna.
I övrigt har det varit alldeles för mycket slarv i försvarsspelet och hårresande bjudningar.
Siffrorna har sett bättre ut än spelet i de här båda matcherna.
Nu kan många tycka att 5-1 mot en nykomling som Danmark låter som ganska normala siffror.
Men det här danska laget har blivit ett år äldre och har några riktiga superstjärnor.
Framförallt Nikolaj Ehlers, som jag tycker var bäst på isen i de två första perioderna. Trots förlusten. Nu är dansken redan en stjärna och gick som nummer nio i första rundan (Winnipeg Jets) i sommarens NHL-draft och precis efter att Toronto plockat William Nylander.
I den tredje perioden sjönk Danmark ihop och hade väl ingen anledning att jaga livet ur sig i det läget. De har viktigare matcher längre fram om de ska hänga kvar och gå till slutspel.
Svenskarna tog över, men skärpan var borta och effektivitetsprocenten i målskyttet dalade för varje skott.
Men det var väl inte så konstigt när matchen var avgjord sedan länge.