Här har du en VM-kedja, Mårts

av Mats

SOTJI. Det räckte inte med att ha bästa kedjan på isen.
Sverige förlorade för första gången i säsongens Euro Hockey Tour efter 2-3 mot Ryssland i Channel One Cup här i Sotji.
Men kedjan med Jimmie Ericsson, Oscar Möller och Linus Omark utklassade alla andra, trots ryska stjärnor som Kovaltjuk & Co.
De gjorde även matchens snyggaste mål, när Jimmie Ericsson tryckte in 2-1 till Sverige 4.06 in i andra perioden.
Det var svenskt klapp-klapp istället för ryskt, då Möller hittade Omark, som hittade Ericsson ren framför kassen.
Så nära ett drömmål det går att komma.
Jag var imponerad av den här kedjan redan mot tjeckerna i Prag i torsdags, men nu var de ännu bättre.
Jag minns särskilt ett power play i slutet av första perioden, då de bombarderade ryssarnas målvakt Konstantin Barulin i vad som kändes som två hela minuter.
Då gjorde de allt utom mål.
Hade de fått utdelning på allt de skapade, så hade Sverige vunnit den här matchen.
Här har Pär Mårts en färdig VM-kedja känns det som.
Dessutom är ju både Jimmie Ericsson och Oscar Möller bra i box play, där Mårts använder dem mycket.
Nej, det kändes lite surt att se svenskarna förlora den här matchen, efter fyra raka segrar i Euro Hockey Tour.
Sverige var snäppet bättre än ryssarna totalt sett, men när Ilja Kovaltjuk får utdelning så är det svårt att värja sig.
Han är en superstjärna av en anledning och det var han som vände den här matchen genom att göra både 2-2 och sedan avgöra matchen med ett slagskott från backposition 3.11 in i tredje perioden.
Sedan hjälpte det inte att Sverige fortsatte att skapa tryck framåt i den tredje.
Och tyvärr kunde inte svenskarna utnyttja sina numerära överlägen. Ryssland gjorde två mål i power play, Sverige inget.
Det blev matchavgörande till slut.
• • •
För övrigt var det kul att bara tillbaka i Bolsjoj Ice Dome här i Sotji.
Det var bara ”Biffen” som saknades på platsen bredvid, men anaret var sig likt.
Senast var det OS-final mellan Sverige och Kanada, men det kändes som det var bättre stämning under den här matchen än på någon av ryssarnas matcher i OS.
Det var helt utsålt och en ”normal” hockeypublik, som lät som en hockeypublik ska göra.

• Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader