Startsida / Inlägg

Ranking: Bästa svenska JVM-lagen

av Mats

Ja, idag gäller det för det svenska JVM-laget.
Och en kvartsfinal mot Finland är inget drömscenario direkt.
Svenskarna som vunnit allt är klara favoriter, men Finland har chockat oss förr och inte minst i JVM-finalen i Malmö förra året.
Nu kommer de till en kvart efter ett ganska bedrövligt gruppspel, där de klarade en slutspelsplats först i sista matchen mot Tyskland (2-0).
Finländarna kliver in i kvartsfinalen och har allt att vinna och ingenting att förlora.
Det skrämmer mig en aning.
Det som gör mig lugnare är att svenskarna är ett starkt kollektiv som blivit bättre för varje match i den här turneringen.
Och att de är relativt anonyma förutom enda riktiga fixstjärnan William Nylander.
Just den typen av svenska lag som brukar ta guld.
Eller brukar och brukar.
Det har bara hänt två gånger (1981 och 2012) i en turnering som varit officiell sedan 1977. Två guld av 38 möjliga är inget strålande facit. Även om svenskarna oftast varit ett topplag, har de haft hopplöst svårt att vinna.
Nio JVM-silver är ett bevis på det.
Men de två lag som vunnit har varit långt ifrån de bästa – på papperet.
Så vilka har varit bäst genom tiderna?
Här är min lista:
1. JVM 1993
Så gick det: JVM-silver efter 4-5 mot Kanada i gruppspspelet
Blivande NHL-spelare i laget: Peter Forsberg, Markus Näslund, Niklas Sundström, Kenny Jönsson, Andreas Johansson, Niclas Hävelid, Hans Jonsson, Mats Lindgren
Kommentar: Oj, vilka förväntningar det var inför JVM på hemmaplan. Och svenskarna var favoriter. De vann också allt, utom den avgörande matchen mot Kanada (4-5). Det var rakt gruppspel på den tiden, så en enda förlust räckte. Men kedjan med Foppa, Näslund och Niklas Sundström var överlägsen. Det är fortfarande JVM:s bästa kedja genom tiderna med några poängrekord som aldrig kommer att slås. Foppa gjorde 31 poäng (7+24) och Markus Näslund 24 (13+11). Det gör dem fortfarande till etta och tvåa i en turnering i JVM-historien.
2. JVM 1979
Så gick det: JVM-brons efter 5-7 mot Sovjet i finalgruppen
Blivande NHL-spelare i laget: Pelle Lindbergh, Thomas Eriksson, Tomas Jonsson, Thomas Steen, Mats Näslund, Håkan Loob, Mikael Andersson.
Kommentar: Många av de svenska stjärnorna hade varit med redan året innan och nu gick JVM för första gången i Sverige (Karlstad och Karlskoga). Intresset var minimalt på den tiden, men man kan ju bara nostalgiskt sucka över vilka svenska namn som fanns med i truppen.
3. JVM 2009
Så gick det: JVM-silver efter finalförlust mot Kanada
Blivande NHL-spelare i laget: Tim Erixon, Adam Larsson, Erik Karlsson, Victor Hedman, David Rundblad, Marcus Johansson, Joakim Andersson, Mikael Backlund, Magnus Pääjärvi, Jacob Josefsson.
Kommentar: Svenskarna var guldfavoriter och Kanadas coach Pat Quinn kallade det för Sveriges bästa JVM-lag någonsin. Jag håller med. Så många talanger har aldrig spelat på en gång. Framförallt backsidan var sjukt bra på papperet.
4. JVM 2000
Så gick det: Ut i kvarten mot USA (1-5)
Blivande NHL-spelare i laget: Henrik Sedin, Daniel Sedin, Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Christian Bäckman, Christian Berglund, Rickard Wallin, Jimmie Ölvestad.
Kommentar: Nytt hemma-VM och nya gulddrömmar. Framförallt på grund av tvillingarna Sedin som rankades som de två bästa juniorerna i världen. Henrik Zetterberg var ingen stjärna än, men fick sitt stora genombrott. Det stora problemet var målvaktsspelet, men trots det kom förlusten mot som en riktig millieniechock. En kollaps som fick luften att gå ur hela turneringen.
5. JVM 1994
Så gick det: JVM-silver efter 4-6 mot Kanada i gruppspelet
Blivande NHL-spelare i laget: Kenny Jönsson, Dick Tärnström, Mattias Öhlund, Mattias Timander, Niklas Sundström, Johan Davidsson, Freddrik Modin, Per Svartvadet.
Kommentar: Foppa och Näslund var borta, men även det här JVM-laget var ett fantastiskt gäng svenska ishockeyspelare. De krossade allt inför sista gruppspelsmatchen mot Kanada. Det blev 3-0 mot Ryssland, 6-2 mot Finland och 6-4 mot tjeckerna. Men när allt skulle avgöras i Ostrava den 4 januari var kanadensarna för starka.
6. JVM 2010
Så gick det: Semifinalförlust mot USA 2-5
Blivande NHL-spelare i laget: Oliver Ekman-Larsson, Tim Erixon, Adam Larsson, David Rundblad, Mattias Ekholm, Marcus Johansson, Jacob Silfverberg, Anton Lander, Magnus Pääjärvi, Marcus Krüger.
Kommentar: Det var höga förväntningar även i Saskatoon, där många från det starka JVM-laget 2009 var kvar och ett år äldre. Sverige verkligen krossade allt i gruppspelet – 10-1 mot tjeckerna, 7-1 mot Finland och 4-1 mot ryssarna. De tog sig direkt till semifinal som det var på den tiden. Och där blev det tvärstopp mot USA, innan krossen fortsatte i bronsmatchen mot Schweiz (11-4). Det kändes nästan som svenskarna slarvade bort ett guld.
7. JVM 1978
Så gick det: Silver efter finalförlust mot Sovjet 2-5
Blivande NHL-spelare i laget: Pelle Lindbergh, Tomas Jonsson, Bengt-Åke Gustafsson, Thomas Steen, Mats Näslund, Mats Hallin, Mikael Andersson.
Kommentar: Tala om klassiska svenska namn, där många blev ikoner i NHL. Sverige var bra också och slog Sovjet – med Fetisov, Kasatonov och Makarov bland andra – med 6-3 i gruppspelet.Sedan slog de både Tjeckien och Kanada på väg till final. Där blev det Sovjet igen och kanske blev den där enkla gruppsegern svenskarnas fall. Där blev det nästan omvända siffror.
8. JVM 1992
Så gick det: JVM-silver efter 3-4 mot Ryssland i det raka gruppspelet
Blivande NHL-spelare i laget: Mattias Norström, Peter Forsberg, Markus Näslund, Michael Nylander, Mikael Renberg, Andreas Johansson, Jonas Höglund.
Kommentar: Foppa och Näslund var underåriga, men redan etablerade i dåvarande elitserien. Ett fantastiskt svenskt lag som bäddade för de stora guldförhoppningarna året efter. Men eftersom allt avgjordes i gruppspel räckte det med en enda förlust för att avgöra allt. Och ryssarna hade också ett bra lag med blivande stjärnor som Khabibulin i målet och anfallare som Alexei Kovalev och Alexei Yashin.
9. JVM 2007
Så gick det: Förlust i semifinalen mot Ryssland med 2-4
Blivande NHL-spelare i laget: Jhomas Enroth, Niklas Hjalmarsson, Nicklas Bäckström, Patric Hörnqvist, Linus Omark, Patrik Berglind, Nicklas Bergfors.
Kommentar: Sverige kom till JVM i Leksand och Mora med det stora affischnamnet Nicklas Bäckström. Sverige blev ”bara” fyra, men det var ändå startskottet till en ny epok i svensk juniorlandslagshockey efter de mörkaste åren någonsin. Sverige hade till och med tvingats kvala sig kvar både 2003 och 2004. Nu började en ny generation växa fram och framgångarna har fortsatt sedan dess.
10. JVM 2012
Så gick det: JVM-guld efter seger på övertid mot Ryssland i finalen
Blivande NHL-spelare i laget: John Klingberg, Jonas Brodin, Johan Larsson, Johan Sundström, Filip Forsberg, William Karlsson, Mika Zibanejad, Joakim Nordström.
Kommentar: Det går väl att plocka vilken som helst av de senaste generationerna svenska JVM-lag, men jag måste ju ha med i alla fall ett av två svenska guldlag. Och det här är spelare som bara är i början av sina NHL-karriärer just nu.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB