Du kan sitta kvar, Boork

av Mats

Jag var ju lite upprörd efter Damkronornas svaga match mot Japan i går, så nu måste jag berömma laget efter 3-2 mot Schweiz.
Då fick jag se allt det jag ville se redan från början.
En helt annan inställning av ett gäng som tagit kritiken på allvar.
Och Leif Boork kan sitta kvar ett tag till…
Annars fick jag lite otäcka vibbar inför tredje perioden då Sverige ledde men 2-0.
Jag var på plats på bronsmatchen i Sotji förra året, då svenskorna också ledde med 2-0 mot schweiziskorna inför slutsperioden.
Då blev det en kollektiv kollaps, en förlorad period med 1-4 och bronset gick till Schweiz.
Nu avgjorde svenskorna ganska snabbt in i tredje perioden, då Lina Wester åkte upp längs vänsterkanten och skickade en perfekt passning till Erica Udén Johansson framför mål.
Pang sa det bara och det var bara ett exempel på att det var ett helt nytt Sverige på isen.
Nu blev det lite spännande i matchens sista sekunder, då schweiziskorna reducerade till 2-3, men då var det bara 2,4 sekunder kvar. Tur var väl det.
Nu gäller det bara att slå Tyskland så blir det kvartsfinal i VM och det ska det naturligtvis bli på hemmaplan.
Allt annat vore ett fiasko efter den här matchen.
Ett VM-brons känns annars inte som en omöjlighet efter den här matchen.
Schweiz tog som sagt OS-bronset i Sotji, men även i VM 2012.
Så de är en bra värdemätare för det här svenska laget.
• • •
I dam-VM handlar det ju om att spela om brons bakom Kanada och USA.
Det är det enda målet.
På de femton dam-VM som spelats har det varit Kanada-USA i final varenda gång.
Räknar vi in de fem OS som damerna varit med är det bara Sverige som sprängt den nordamerikanska sviten, då de slog USA på straffar i OS-demifinalen i Turin 2006.
Det gav ett garanterat OS-vilver.
• • •
Boork vann också mot alla kritiker i ”målvaktsmatchen”.
I stort sett alla hade velat se Kim Martin Hasson i mål mot japanskorna.
Jag blev inte förvånad över Boorks svar på kritiken.
Kim Martin Hasson var inte ens ombytt mot Schweiz och Sara Grahn fortsatte i målet.