Galen match bäddar för Malmö

av Mats

MALMÖ. Malmö vinner mot Leksand med 6-3 och bäddar för en sjunde och helt avgörande match.
En rysare med en SHL-plats i potten.
Och nu tycker jag det mesta talar för skåningarna.
Jag tyckte att Leksand hade en jättechans att stänga butiken här i Malmö i kväll, där de kunde spela utan press och säkra en SHL-plats nästa säsong.
Men det blev tvärtom.
Malmö satt i förarsätet hela matchen och ledde med både 3-1 och 4-2, innan Jens Jakobs satte helt matchavgörande 5-3 efter 12.36 i den tredje perioden.
Nu blir det en ny kvalrysare uppe i Leksand på skärtorsdagen.
Då är det vinna eller försvinna – för båda lagen.
Historien talar inte för skåningarna, som åkt på två av klubbens mest svidande förluster någonsin just på bortaplan i Leksand.
Det som i Malmö kallas ”leksandssyndromet”.
Men båda de gångerna har ett redan avsågat Leksand spelat bort Malmö från en SHL-plats.
Först 2007 då skåningarna tappade en given SHL-plats i tionde och sista omgången i dåvarande Kvalserien, då de förlorade med 6-5.
2008 var det ännu värre. Malmö låg tvåa inför sista omgången och skulle bara vinna sista matchen mot ett lika avsågat Leksand. De ledde med både 3-1 och 4-2, men lyckades ändå förlora med 4-5 i sudden.
Den här gången har båda lagen något att förlora.
Och det är Leksand som är under störst press den här gången.
Det talar för Malmö.
• • •
Men vilken galen hockeymatch det här blev.
Den slutade 5-3 men det kunde lika gärna blivit 10-8.
Det var helt galet.
Det var två virriga försvar och ett par målchanser i minuten kändes det som. Matchen igenom.
Det var videogranskningar, puckar på mållinjen, målvaktstabbar, puckar i stolpar och ribba och bortdömda mål.
Backen Jeremias Augustins 1-0 efter 11.29 av första perioden slog på något sätt an tonen.
Ett skott från mittlinjen, som en felplacerad och sprattlande Oscar Alsenfelt släppte in.
Möjligen touchade pucken en leksandsspelare, men från det avståndet ska inte någon målvakt släppa in några puckar. Och framförallt inte på den här nivån.
Nu bjöd Malmös Mattias Persson tillbaka bara dryga minuten senare, med årets indianare i egen zon.
Helt oattackerad frispelade han Jon Knuts mitt i slottet och det var 1-1.
Sedan var det slut på de riktigt allvarliga misstagen, men efter en dryg period hade de båda lagen gjort sju mål och det var 4-3 till Malmö.
Det efter många frilägen, många markeringsmissar och märkliga mål som det varit i hela den här matchserien.
Men det dröjde en och en halv period innan nästa mål kom, då Jens Jakobs fick stå helt ren framför Alsenfelt och kruta in 5-3.
Då var det bara 7.24 kvar att spela och blev helt matchavgörande.
Rättvist?
Ja, orättvist var det i alla fall inte, även om Leksand vann skotten med 31-27.
Det här kunde ha slutat hur som helst kändes det som, men jag protesterar inte mot Malmös seger.