Från succé till målvaktskris

av Mats

VÄXJÖ. Det skulle bli fest när Växjö firade sin första historiska SM-final hemma i Vida Arena.
Det blev en mardröm.
Festen blev visserligen ett målkalas, men enbart för att Växjö bjöd Skellefteå på målen.
Målvakten Cristopher Nihlstorp blev utbytt efter två perioder efter att ha bjudit på ett av målen och sett darrig ut redan från start.
Nej, lika mycket som Skellefteå hade att fundera över efter första matchern, lika mycket har Sam Hallam och hans Växjö att gå igenom inför match 3 i Skellefteå på torsdag.
Ja, Växjö bjöd Skellefteå på alldeles för mycket i den här matchen.
Vid 1-0 tyckte jag att Cristopher Nihlstorp lämnade högra hörnan av målburen helt öppen och två jättetabbar avgjorde matchen när Skellefteå kunde göra både 2-0 och 3-0 i andra perioden.
Och den här historiska första SM-finalen i Vida Arena blev en mörk kväll för framförallt Patrik Lundh och målvakten Cristopher Nihlstorp.
Lundh som tappade pucken tilll John Norman bakom egen kasse och bäddade för att två skellefteåspelare plötsligt stod helt rena framför Nihlstorp.
Axel Holmström passade osjälviskt till ryssen Kirill Kabanov som kunde slå in 2-0 i tom kasse 10.57 in i andra perioden.
Och sedan Cristopher Nihlstorp som släppte in Rob Schremps skott från dålig vinkel efter 17.56.
Det är ett mål han ska ta i sömnen.
Rob Schremp som fick byta om till den här matchen för att lösa Skellefteås power play. Målet kom också i fem mot fyra, men knappast på ett sätt mål brukar komma i numerärt överläge.
Och jag som trodde att Cristopher Nihlstorp skulle avgöra det här.
Nu var det i stället Markus Svensson i Skellefteå som var en levande vägg.
Strålande matchen igenom, där Växjö faktiskt skapade fler öppna lägen än västerbottningarna.
Samtidigt är jag inte förvånad att Skellefteå vinner det här och spelar till sig den hemmaplansfördel de förlorade i öppningsmatchen.
Skellefteå förlorar sällan två matcher i rad.
Det är inte ofta de gör fler än två mål mot Växjö heller. Det här var andra gången det hände på de sjutton senaste mötena.