SKELLEFTEÅ. Det blir femte raka bortasegern i den här SM-finalen.
Men nu tror jag guldet är hemma.
I Växjö.

Min gissning är att det avgörs redan i Vida Arena på torsdag, för någon gång måste den här bortatrenden ta slut.
Växjö känns lite starkare, lite kyligare och lite smartare än Skellefteå så här långt.
Redan inför kvällens match tyckte jag de ledde den här finalserien på poäng och senast hemma i Växjö var de det något bättre laget trots 1-2 i mål.
Och håller den här bortatrenden i sig så vinner Växjö i Skellefteå på lördag.
Men två matchbollar tror jag inte att de missar.
• • •
En annan trend är ju att första målet avgör i den här matchserien.
Så har det varit i alla finaler i hittills och så blev det även i kväll, då Janne Lajunen fick prickskjuta 1-0 redan 7.21 in i första perioden.
Det var i den där första perioden som allt avgjordes och det berodde mest på att hemmalaget gjorde en av sina sämsta perioder i det här slutspelet.
Spelet i egen zon var under all kritik.
Att kalla det hönsgård vissa stunder vore att förolämpa hönsen.
Bara två minuter efter ledningsmålet kunde Erik Josefsson styra in 2-0 framför mål och redan då kändes den här matchen över.
Nu var Skellefteå betydligt bättre i period två och tre, men de fick jaga hela tiden och kom inte närmare än ett tröstmål.
Nej, det studsar inte västerbottningarnas väg just nu och de har inget flyt i spelet.
När de tog ut Markus Svensson ur målet i slutminuterna ledde det bara till att Växjö kunde göra både 3-1 och 4-1.
• • •
Jag skrev redan innan finalen började att Sam Hallam och Växjö knäckt koden till hur man slår lagmaskinen Skellefteå.
Det är inget nytt fenomen, utan har varit så när lagen mötts i grundserien de senaste tre säsongerna.
Det är ju inte så enkelt att Skellefteå hamnat i en plötslig formsvacka.