av Mats

VÄXJÖ. Skellefteå vinner i Växjö med 2-1.
Men hur konstigt det än låter är det fördel Växjö.
För båda de här lagen har varit helt borta hemma.
Jag har svårt att hitta någon logisk förklaring till att alla de fyra första SM-finalmatcherna slutat med bortaseger.
Men på något sätt hittar lagen ett sätt att förlora inför hemmapubliken.
Jag var helt säker på att Växjö skulle vinna det här när Jeff Tambellini kvitterade till 1-1 efter 11.57 i tredje perioden.
Då hade de jagat det där kvitteringsmålet sedan klockan stod på 3.03 i första perioden, då Skellefteås 18-årige slutspelssensationen Axel Holmström gjorde sitt sjunde mål och sextonde poäng i detta slutspel.
Et bra initiativ av Holmström, men samtidigt agerade Växjös försvar under all kritik då han fick åka in längs förlängda mållinjen och helt ohotad slå in 1-0 för västerbottningarna.
Erik Josefsson orkade inte stoppa honom, backen Eddie Larsson backade undan framför kassen och Stefan Steen var passiv i målet.
Nej, det här går garanterat till sju matcher om inget av lagen bryter bortaförbannelsen.
Och i så fall vinner Växjö guld.
Nu är det inte så enkelt och Skellefteå har förstås fått ett gyllene läge.
Hemmaseger på tisdag och de är en match från tredje raka SM-guldet.
Men då gäller det att klara den pressen hemma.
I de två finalmatcher jag sett hittills i Skellefteå Kraft Arena har Växjö varit det bättre laget.
Jag vågar inte gissa hur det här ska sluta nu när finalen utvecklats som den gjort.
Bäst av sju blev bäst av fem och nu är det bäst av tre som gäller.
• • •
Skellefteås målvakt Markus Svensson är väl den hjälte som ska hyllas mest efter den här matchen.
Han gjorde några helt fenomenala räddningar när Växjö tryckte på i slutet av matchen.
Det5 blir väl så att bäste målvakten vinner till slut.
Och på tisdag är den förkylde Cristopher Nihlstorp tillbaka.