Kanada går inte att stoppa

av Mats

PRAG. Kanada är i VM-final och frågan är vilka som ska kunna stoppa dem här i Prag 2015.
Åtta lag har försökt utan att lyckas.
Hemmanationen Tjeckien fick två chanser men föll med totalt 3-8 efter 0-2 här i semifinalen i O2 Arena.
Kanada har inte tappat en poäng på hela turneringen och har 60-14 i målskillnad.
Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen.
Jag har inte sett något överlägsnare sedan gamla Sovjetunionen åkte omkring med CCCP på tröjorna.
Det här är det bästa kanadensiska VM-lag jag någonsin sett.
Fokuserat, samspelt, fyllt av talang.
Ett virvlande anfallsspel och i slutspelet har de varit lika starka i egen zon. Målvakten Mike Smith höll nollan både mot tjeckerna idag och i kvarten mot Vitryssland.
Det är faktiskt bara Sverige som lyckats göra fler än tre mål på Kanada.
Nu är det bara ett lag kvar som får chansen att utmana Kanada.
Sedan tror jag de sätter sig på planet som nyblivna världsmästare.
Precis som de blev senast VM spelades här i Prag 2004.
• • •
Det var tydligt att kanadensarna siktade in sig på tjeckernas själ och hjärta direkt i den här matchen.
Jaromir Jagr fick fler tacklingar i första perioden än han fått på hela VM-turneringen kändes det som.
Frågan är om det här var den tjeckiska megastjärnans sista match i landslaget.
Det går liksom inte att lita på det, då Jagr sa att VM i Minsk förra året var hans sista.
Han kan på något sätt inte få nog av hockey och chansen är väl relativt liten att hans Florida går långt i Stanley Cup-slutspelet nästa år. Om de ens tar sig dit.
Nej, jag är inte beredd att vinka adjö till Jarmomir Jagr.
Inte än.
• • •
Kanada vann den här matchen rättvist.
Tjeckerna startade bra, men sedan gled matchen mer och mer över till Kanada.
Första perioden blev ett fullkomligt fyrverkeri i öppen hockey.
Skotten blev 19-10 till Kanada. Det är inte ofta jag får se totalt 29 skott på en enda period. Det är ett och ett halvt skott på mål i minuten och då räknas inte Kanadas två ribbskott in i den statistiken.
I andra perioden tystnade O2 Arena då Jason Spezza sköt mellan benen på både en tjeckisk back och målvakten Ondrej Pavelec. Då tror jag alla kände att den här matchen var över.
• • •
Tjeckerna fick ett mål bortdömt, men det var ryske domaren Bulanov och inte svenska Marcus Vinnerborg som dömde bort tjeckernas 1-2 i andra perioden.
I så fall hade vi förmodligen haft en ny svensk domarskandal.
Även om inte jag tror det hade påverkat matchen.
Det går att ha synpunkter på allt och även om det var en petig bedömning, var tjecken inne med en skridsko i målgården innan målet kom.