Fasth fällde Finland

av Mats

MOSKVA. Sverige slår Finland med 2-1 efter straffar och det är Viktor Fasth som imponerar – igen.
Han har fått starta i fyra av Sveriges matcher i säsongen Euro Hockey Tour.
Och vunnit alla.
De enda två han inte stått är de matcher Pär Mårts landslag har förlorat.
Nej, imponerande stark och jag har nog aldrig sett honom bättre, trots att han bara är tredjekeeper i sitt KHL-lag CSKA.
Nu utsågs han till den här turneringens bästa målvakt och han har inte ens haft någon konkurrens som jag ser det.
När den här avslutningsmatchen mot Finland gick till straffar var jag säker på att Sverige skulle vinna. Sverige har säkra straffskyttar och Linus Omark missar sällan en sådan chans.
Det gjorde han inte nu heller.
Men det var André Petersson som fick det avgörande målet, då han satte första straffen och Finland inte kunde lura Viktor Fasth på de två de fick slå.
Nej, en andraplats i turneringen ger ändå godkänt, trots plattmatchen mot Tjeckien.
Men första halvan av den här matchen var en enda stor gäspning.
Det var bara Viktor Fasths målvaktsspel som höll någon form av världsklass.
Det var nästan mer fart på killarna som kom in och skrapade isen under powerbreaken.
Det kändes som spelarna redan börjat känna doften av julskinkan och glöggen och helst bara ville hem till julfirandet där hemma.
Sverige och Finland delar ju ett chartrat plan hem i att, där finländarna hoppar av i Helsingfors och svenskarna sedan fortsätter till Arlanda.
Men andra halvan av andra perioden blev det ändå lite fart på Sverige, det var väl någon som sagt åt dem att så här fick det inte se ut.
Då skapade Sverige fler chanser på ett anfall än de gjort tidigare i matchen.
Och så kom matchens första mål, där Lucas Wallmark trampade in framför mål och drog iväg ett stenhårt och maskerat handledsskott, som letade sig mellan benen på Harri Säteri med exakt 53,2 sekunder kvar av perioden.
Men så kom en riktig markeringsmiss och Jonas Enlund fick stå helt fri framför Viktor Fasth och styra in 1-1 knappt sex minuter in i slutperioden.
Det var synd i en period som Sverige dominerade.
• • •
Nu ska jag inte vara överdrivet gnällig.
Det finns flera positiva saker att plocka fram.
Målvaktsspelet till exempel, där Viktor Fasth visade att han är en VM-målvakt och Markus Svensson att han håller även i landslaget.
Sverige var också överlägset bäst i både power play och box play.
Det är inte minst viktigt inför fortsättningen av säsongen.
• • •
Nej, det blev en märklig turnering, där Tjeckien vann, laget de flesta trodde minst på.
Och hemmanationen Ryssland kom med en stjärnspäckad trupp, men vann bara en enda match i nya VM-arenan.
Jag undrar om inte Ryssland vore bättre utan sina superstjärnor Radulov och Kovaltjuk. Ibland känns de som de förstår mer än de tillför. Allt cirkla kring de två och här kan vi tala divafasoner av historiska mått. Och egon större än Röda Torget.