Startsida / Inlägg

Nära danskt Miracle on Ice

av Mats

Danmark är 44 sekunder från att slå ut Ryssland ur JVM och lika nära största skrällen någonsin i JVM-historien.
Målvakten Thomas Lillie och hans danska lagkompisar var så nära att skriva in sig hockeyhistorien och skapa sitt eget ”Miracle on Ice”, att jag förstår att vissa spelare slog sönder klubborna i besvikelsen efteråt.
Men till slut orkade de inte i förlängningen och spel fyra mot fyra, då ryssarnas lagkapten Vladislav Kamenev kunde trycka in 4-3 från nära håll.
Men danskarna hann väcka en hel del minnen hos mig.
En del trevliga, en del mindre trevliga.
Men alla historiska skrällar
Här har jag listat de tre största:
1. USA-Sovjet 4-3
Var: OS i Lake Placid 1980

Det här är skrällarnas skräll alla kategorier i hockeyhistorien. Ett ungt amerikanskt collegelag spöade stora, mäktiga världsdominanten Sovjet. OS var den viktigaste titeln för ”The Big Red Machine” och de hade fyra raka OS-guld innan de tog flyget till Lake Placid. Men det slutade med en historisk bragdmatch av ett amerikanskt collegelag där alla blev eviga hjältar. Coachen Herb Brooks drev nästan ett värre skräckregemente än Viktor Tichonov i ryssarnas bås, men det blev nyckeln till framgång.
2. Sverige-Vitryssland 3-4
Var: OS i Salt Lake City 2002

Det här är Sveriges överlägset tyngsta nederlag någonsin. En stjärnspäckat Sverige mot ett gäng okända vitryssar. Enda NHL-proffset i truppen var Ruslan Salei. Men allt gick snett för Sverige i den här matchen. Svenskarna hade gått som tåget i gruppspelet och vunnit alla sina tre matcher, inklusive imponerande 5-2 mot Kanada. Kvarten var en skrattmatch, en fribiljett till en OS-semifinal. Men vid ställningen 3-3 i tredje perioden skickade backen Vladimir Kopat iväg en luftpastej från mittlinjen mot Tommy Salo. Resten är historia.
3. Polen-Sovjet 6-4
Var: VM i Katowice 1976

Polens skräll på hemmaplan fick en hel hockeyvärld att häpna. Inför turneringen hade Polen mött Sovjet tolv gånger, förlorat alla med skräcksiffror och hade totalt 15-136 i målskillnad. Bara några månader tidigare hade Sovjet vunnit med 16-1 i OS i Innsbruck. Men i VM:s öppningsmatch tog Polen ledningen med 2-0 efter första perioden och ett chockat Sovjet orkade aldrig resa sig. Det gick rykten om att Sovjet lagt av politiska skäl, men det har aldrig bekräftats och känns bara som en billig undanflykt. Men Polens succé höll inte i sig. De åkte ur A-gruppen trots skrällen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB