St Patriks Day

av Mats

Med Alla Hjärtans Dag runt hörnet firades det St Patriks Day på Hovet.
Skellefteås Patrik Zackrisson hade en egen uppvisning i de två första perioderna då han gjorde både 2-0 och 3-0 för Sverige i en match som slutade 4-2 till slut.
Men det var Zackrissons mål alla pratade om efteråt.
Jag hade som många andra väntat mig en ny uppvisning av Linus Klasen, men Linus hade en eftermiddag då passningarna inte gick hem. Som omväxling.
Men vad gjorde det, när Patrik Zackrisson tog över hans roll.
En spelare som knappast är känd för några spektakulära uppvisningar på isen, spelade plötsligt huvudrollen inför 8 094 på ett utsålt Globen.
Som när han skickade in 2-0 efter 16.41 i första perioden. Han vände sig om mitt i högra tekningscirkeln och skickade upp pucken Juha Metsolas närmsta kryss med ett stenhårt slagskott. Den finske målvakten hann knappt reagera.
Och jublet blev ännu större när LHC-backen Gustav Forsling hittade Patrik Zachrisson med en perfekt djupledspass på blå dryga minuten in i andra perioden
Zackrisson snurrade bort den finländske backen Tuuka Mäntylä och medan han var och köpte korv rundade Zacke även målvakten Metsola och tryckte in 3-0 för Sverige.
Ett riktig solonummer.
Två sådana mål räcker för att jag ska gå nöjd hem från en hockeymatch.
• • •
Det var mycket Skellefteå i den här matchen.
Inte bara på grund av Patrik Zackrisson.
Backen Tim Heed gjorde också två mål, även om det första styrdes i eget mål via hans skridsko.
Men hans viktiga 4-2 i början av tredje perioden stängde den här matchen.
Och apropå Skellefteå.
Det var ganska typiskt att ett av Finlands två mål gjordes av Sebastian Aho, namne med den talangfulla juniorbacken i Skellefteå.
• • •
Sedan kan man undra om Pär Mårts fick några besked inför VM i maj.
Många svenskar var rätt osynliga i de här två matcherna och jag hade väntat mig betydligt mer av kedjan med Lucas Wallmark, Dick Axelsson och André Petersson.
Ett offensivt hot på papperet men totalt uddlösa i de här två landskamperna.
Det var kedjan med Linus Klasen, Andreas Thuresson och Johan Sundström som dominerade i Örebro i torsdags och Skelelfteå-kedjan med Patrik Zackrisson, Martin Lundberg och John Norman som fixade segern i den här matchen.