Startsida / Inlägg

Best of 2014: Klassiskt

av Nora Lindkvist

 

unnamed1

2014 går mot sitt slut och vi kan se tillbaka på ett år med en mängd fantastiska klassiska album.

Här får du den bästa musiken från det gångna året, samlat i en spellista med ett spår från varje platta. Men som vanligt kan du också höra hela albumen genom att klicka på länken bredvid låtarna. Lyssna och njut!

1. Le Nozze di Figaro, Teodor Currentzis

Den här spektakulära musiken spelades in samtidigt som utomhustemperaturen föll ner mot -30 grader på det lokala operahuset i Perm (Ryssland). Den sammansvetsade gruppen av musiker och sångare hade bara ett mål i sikte: att leverera den mest kompromisslösa inspelningen av Mozarts opera under de mest optimala arbetsförhållandena. Man arbetade dag och natt med att finjustera alla små detaljer – och resultatet talar för sig självt!

2. Brahms Violin Sonatas, Leonidas Kavakos, Yuja Wang

På det här albumet hör vi Leonidas Kavakos spela tillsammans med den 27-åriga pianisten Yuja Wang – som också är en av världens mest efterfrågade unga musiker på den internationella musikscenen. De två talangerna inledde sitt samarbete under 2013 års Verbier Festival, och har sedan fortsatt med det här albumet samt med att göra gemensamma konserter vid sidan av sina egna turnéer.

3. Recomposed – by Max Richter

Inspirerad av Beatles, Bach, punk-rock och electronica, blandar Max Richter barockmusikens skönhet med minimalism, klassisk instrumentation och modern teknik. Resultatet är en monumentalt musikaliskt universum som omfattar konserter, operor, baletter, konst, videoinstallationer, film, teater och TV samt ett antal kritikerrosade soloalbum som även innehåller poesi och litteratur. På Richters senaste album har han tagit ett av världens mest kända musikstycken från den klassiska världen – Vivaldis Fyra Årstider – och ”komponerat om det” för att passa 2010-talet.

4. Reza e iRagazzi

På det här albumet hör vi en kör av solister – nämligen några av Norges mest kraftfulla sångare, flera av dem med internationella karriärer: Carsten Stabell, Yngve Søberg, Marius Roth Christensen, Henrik Engels, Hallvar Djupvik, Thor Inge Falch, Espen Langvik, Ole Jörgen Kristiansen, Rolf Magne Asser, Håvard Stensvold, Fredrik Otterstad, Kjetil Støa och Jens-Erik Åsbø. Med albumet och projektet önskar man inte bara att presentera hög musikalisk kvalitet, utan också att bygga broar mellan olika kulturer inom musik. Detta gör man med en blandning av ett mycket högt konstnärligt uttryck, en rejäl portion humor och en helt otrolig energi.

5. Dvorak, Alisa Weilerstein

Den unga cellisten Alisa Weilerstein har av BBC Music Magazine beskrivits som ”en av de mest extraordinära solisterna av sin generation”. På den här plattan, som följer upp hennes kritikerrosade debutalbum, har hon valt Dvoráks konsert för det instrument som hon behärskar som få. I den här nya tolkningen kastar Weilerstein, dirigenten Jiri Belohlavek och Tjeckiska Filharmonikerna nytt och visionärt ljus på den tjeckiska kompositörens episka konsert. Tillsammans fångar de Dvoráks ande och hans djupt rotade kärlek till sitt älskade hemland.

6. Giovanna d’Arco, Anna Netrebko, Plácido Domingo

Verdis opera Giovanna d’Arco uruppfördes på La Scala i Milano 1845, och blev hans sjunde i rad. Den dramatiska berättelsen om jungfrun som bränns på bål, framförs här av den ryska sopranen Anna Netrebko. Inspelningen ägde rum under Salzburg Festival 2013 och på rollistan hittar vi även tenoren Plácido Domingo, här i sin nya roll som baryton. Münchner Rundfunkorchester och Philharmonia Chor Wien leds av den italienska dirigenten Paolo Carignani.

7. Symphonies 1 & 8, Per Nørgård

Här hör vi Per Nørgårds 1:a och 8:e symfoni, inspelade av den välkända symfoniorkestern Wiens filharmoniker. Med denna premiärinspelning kastar de nytt ljus över en av nordens mest visionära röster och en av vår tids största symfoniker. Under ledning av den finska dirigenten Sakari Oramo är dessa framföranden av Nørgårds symfonier 1 & 8 – två symfoniska milstolpar skrivna med nästan 60 års mellanrum – den legendariska orkesterns första inspelning av ny nordisk musik. ”Musiken jag ville höra fanns inte där” – har Per Nørgård själv sagt om varför han började skriva musik, vilket också är en attityd som bestått.

8. Sommernachtskonzert 2014, Lang Lang, Christoph Eschenbach, Wiener Philharmoniker

Förväntningarna är alltid skyhöga när den årliga ”Sommernachtskonzert” närmar sig och publiken strömmar till det gamla slottet Schönbrunn för att höra Wiens filharmoniker spela under bar himmel. Det brukar vara magiska konserter och i år var inget undantag! Konserten ägde rum den 29 maj och i år medverkade även den kinesiska pianisten Lang Lang och dirigenten Christoph Eschenbach i ett mycket varierat program.

9. Bruckner: Symphony No. 9 in D minor, Lucerne Festival Orchestra, Claudio Abbado

Musikälskare världen över sörjde då en av världens främsta dirigenter – den italienska maestron Claudio Abbado, gick bort i januari i år. Och han var inte bara en stor dirigent. Under sina sista tio år, då han för övrigt också återhämtade sig från en allvarlig sjukdom, startade han en suverän orkester – Lucerne Festival Orchestra. Abbado lyckades lyfta orkestern till en nivå som konsertbesökare världen över aldrig tidigare upplevt. Och det var konserten vi hör här som fick såväl recensenter som publik på fall. Konserten ägde rum på Lucerne Festival 2013, och på den här inspelningen hör du programmets andra del. Denna var också dedikerad till Anton Bruckners nionde och sista symfoni – ett verk som Bruckner aldrig lyckades färdigställa.

10. The Sublime Voice, Carlo Bergonzi

Den italienska tenoren Carlo Bergonzi, som också dog 2014, måste ses som en av 1900-talets största sångare inom sin genre. Carlo Bergonzi blev 90 år gammal och lämnar en stor och varierad diskografi efter sig. På detta album hörs sångaren i några av hans största ögonblick, med framföranden från några av de operor han älskade mest men också behärskade som få: La Bohéme, Tosca, Don Carlos, Trubaduren, Aïda och Rigoletto.

11. Bach Partitas, Igor Levit

Den 27-årige rysk/tyska pianisten Igor Levit är aktuell med sitt andra album där han spelar Bach, och närmare bestämt Bachs Partitas – BWV 825-830. Levit anses vara en av sin generations största talanger och har redan fått ta emot många utmärkelser. Han vann även pris vid årets upplaga av ECHO Award i München. Med det här albumet förstärker han sin position som en av dagens mest talangfulla unga pianister.

12. Dances, Benjamin Grosvenor

Med fokus på musik av ”dansande karaktär” är detta album, som också har den mycket passande titeln ”Dances”, inspirerat av den framgångsrika pianisten och kompositören Ferruccio Busoni och dennes brev till sin dåvarande elev Egon Petri. I brevet föreslår Busoni att Petri bör skapa ett ”dansprogram” som tema för en konsert. Benjamin Grosvenor fann detta koncept så intressant att han själv komponerade ett liknande program för sin debutkonsert på Queen Elizabeth Hall 2012.

13. Escape to Paradise, Daniel Hope

På det här albumet fokuserar violinisten Daniel Hope på Hollywood, och tar oss med på en musikalisk resa där han uppsöker musik från landsförvisade europeiska kompositörer såsom Miklos Rozsa, John Waxman, Hanns Eisler och Erich Wolfgang Korngold. Centralt för albumet står dock Korngolds vidunderliga violinkonsert. Skivan innehåller också moderna soundtrack-klassiker från filmer som Schindler´s List, American Beauty och Cinema Paradiso. Allt som allt ger albumet utrymme för reflektion över det starka musikaliska inflytande som exilkompositörerna hade och fortfarande har på våra samtida filmkompositörer.

14. Scandale, Alice Sara Ott, Francesco Tristano

På det här albumet har den unga pianostjärnan Alice Sara Ott valt att samarbeta med kollegan Francesco Tristano. De är båda otroligt begåvade och ofta inblandade i innovativa projekt. Albumet, som bär titeln ”Scandale” baseras på skandalen som ägde rum 29 maj, 1913 på Théâtre des Champs-Élysées i Paris. Detta vid uruppförandet av Stravinskijs ”Le Sacre du Printemps” som inte föll den kräsna Paris-publiken i smaken. Och när två framstående unga konstnärer väljer att spela stycket för två pianon finns det verkligen anledning att spetsa öronen! På albumet framför de, utöver Sacre de Printemps, också Ravels ”La Valse”, Rimsky-Korsakovs “Scheherazade” samt en helt ny komposition av Tristano själv.

15. The Beethoven Journey, Leif Ove Andsnes, Mahler Chamber Orch.

Den norska stjärnpianisten Leif Ove Andsnes har gjort en lång resa under de senaste åren – en resa tillsammans med Beethovens fem pianokonserter och Mahler Chamber Orchestra. Och den har resulterat i hela tre album, varav det sista släpptes i år. När Leif Ove Andsnes och Mahler Chamber Orchestra nu har valt att lägga flera år på att spela dessa konserter, är det inte utan anledning. Musiken är för det första otroligt vacker, men är också en stor utmaning – för vilken pianist och orkester som helst. Samtidigt ger den också Andsnes möjligheten att uttrycka det han önskar, då han själv dirigerar orkestern från sin plats bakom flygeln. Andsnes har idag genomfört minst 144 konserter i 44 olika länder.

16. The Originals: Legendary Recordings

I mars 1995 lanserade Deutsch Grammophon ett av sina många flaggskepp, vilket också satte en ny standard för återutgivningar av inspelningar från LP-eran. “The Originals”-serien – med sin eleganta logotyp, sina suggestiva illustrationer, förträffliga innehåll och överkomliga pris, välkomnades varmt av musikälskare världen över. Njut av det här albumet som innehåller musik från Bach, Beethoven, Schubert och Carl Orffs legendariska inspelningar med Herbert von Karajen, Carlos Kleiber, Martha Argerich och många, många fler.

17. Symphonies Nos. 1 & 4, Carl Nielsen, New York Philharmonic

Danmarks nationalkompositör har på senare år fått en stor publik i New York, där tiotusentals amerikaner redan välkomnat honom på Lincoln Center Avery Fisher Hall. På detta album hör vi New York Philharmonic som bland annat haft Leonard Bernstein som sin chefdirigent, det vill säga för den 1:a & 4:e symfonin. Självaste Alan Gilbert har vid flera tillfällen också uttalat att: ”Nielsens tid är kommen!” Och det måste man säga att den har.

18. St. Petersburg, Cecilia Bartoli

För första gången undersöker Bartoli den musikaliska guldgruva som finns i barockmusiken från Tsarryssland. Detta med musik från tre av 1700-talets stora tsarinnor: Anna, Elisabeth och Katarina den stora. Musiken är skriven av italienska och tyska kompositörer som jobbade i det ryska hovet vid den tiden. Det här albumet kastar nytt ljus på en otroligt betydelsefull tid för Ryssland där man både kom att forma sin politik och kultur i riktning mot den upplysta västvärlden.

19. Goldberg Variations, Carsten Dahl

Carsten Dahl är en av Danmarks mest aktiva och produktiva musiker med konsertverksamhet över hela världen. Hans senaste projekt är J. S. Bach´s Goldberg Variations. Detta är en utmaning även för de mest erfarna och klassiskt utbildade pianisterna, men för Carsten Dahl innebar det ytterligare en svårighet. Detta då han är autodidakt och inte läser noter. Därför har han tillbringat flera år bara för att lära sig musiken och ytterligare tid för att hitta sitt eget sätt att framföra den på. Och det måste man säga att han verkligen har lyckats med.

20. Mahler 7, Gustavo Dudamel, Simon Bolivar Symphony Orchestra of Venezuela

Gustavo Dudamel återupptar sina inspelningar av Mahlers symfonier med den här inspelningen av den ovanliga och mystiska 7:e symfonin. Själv har Gustavo Dudamel sagt att den 7:e symfonin är ”en symfoni som har allt” – ”från kaos till härlighet, sarkasm till ömhet, från en begravningsmarsch till en förförande tango. Det är en kosmisk symfoni av galaktiska, känslomässiga räckvidder”. Under det senaste årtiondet har Dudamel vuxit samman med sina bröder och systrar i Simón Bolívar Symphony Orchestra från Venezuela. Det är inte längre bara ett projekt som ska hjälpa barn ut ur fattigdom – de har också tagit sig in på världens musik- och konsertscener som en orkester som bör likställas med många av de riktigt stora.

22. The Mozart Album, Lang Lang, Nikolaus Harnoncourt, Wiener Philharmoniker

Ett av årets bästa plattor kommer från den kinesiska stjärnpianisten Lang Lang som ägnat ett helt album åt musiken från Wolfgang Amadeus Mozart. Här kan du höra två av Mozarts älskade pianokonserter och ett antal av hans solopiano-sonater. Lang Lang ackompanjeras av dirigenten Nikolaus Harnoncourt samt av Wiens filharmoniker.

23. Meditation, Elīna Garanča

”Oavsett av vad jag spelar in, är det alltid en spegling av min känslomässiga och psykologiska situation”. Så sa Elīna Garanča tidigare i år. Med andra ord är ”Meditation” ett mycket personligt album, precis som hennes skivor brukar vara. Här sjunger hon ett urval av lugna och vackra stycken från flera lettiska kompositörer, men också från mer kända namn som Mozart, Bizet och Mascagni.

24. Beethoven Sonatas, Maurizio Pollini

För 40 år sedan påbörjade den italienska pianisten ett av sitt livs största projekt – inspelningen av Beethovens pianosonater. Och med det här albumet avslutar han också den här omfattande processen. Albumet, som släpptes av det ikoniska skivbolaget Deutsche Grammophon (som Pollini jobbat med under hela sin karriär) innehåller sonaterna no. 16-20.

25. Richard Strauss, Anna Netrebko, Daniel Barenboim

På det senaste albumet från den ryska superstjärnan Anna Netrebko sjunger hon bland annat Strauss ”Vier Letzte Lieder ”- ett riktigt utmanande stycke. Hon får också sällskap av några av nutidens mest betydelsefulla dirigenter och musiker – Daniel Barenboim och Staatskapelle Berlin. Här framför de bland annat också Strauss ”Ein Heldenleben”, som för övrigt blev Strauss sista musikaliska dikt. Det är också ett stycke som många betraktar som Strauss egna självbiografi.

26. La Belle Excentrique, Patricia Petibon, Susan Manoff

På det här albumet framför sopranen Patricia Petibon franska chansons från kompositörer som Satie, Poulenc, Fauré, Hahn och Rosenthal. På albumet gästas hon också av en av hennes mest trogna musikaliska samarbetspartners – Susan Manoff. Andra gästinhopp kommer från stjärnviolinisten Nemanja Radulovic och skådespelaren Olivier Py.

 

Det var mina klassiska favoriter från 2014. Och nu vill jag passa på att önska dig ett riktigt Gott Nytt År så hörs vi igen under 2015!

Om du har du några frågor eller kommentarer är du välkommen att kontakta mig på morten.ernst.lassen@wimpmusic.com

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB