Startsida / Inlägg

Elvis 80 år

av Nora Lindkvist
elvis_1200

I den kungliga familjen av rock n´roll finns det bara en kung – idag skulle Elvis Presley ha fyllt 80 år, och detta vill vi så klart fira. Vi tar oss en tillbakablick på stjärnans liv, och lyssnar samtidigt på de guldkorn som kommit att bli milstolpar för 1900-talets musikkultur och dess utveckling. I spellistan här nedanför hittar du några av Presleys mest populära låtar, men också några mindre kända spår som än mer visar på varför Presley kom att bli en oöverträffad stjärna.

Elvis Presley är tidernas bäst säljande soloartist inom populärmusiken. Men hans artisteri blev också betydelsefullt på andra sätt. Presley bidrog till att den förr så tabu-belagda afroamerikanska musiken tog plats i rocken, och blev på så sätt en kontroversiell katalysator för acceptansen av ”the Black culture” i USA. Hans existens kom också att ha stort inflytande över de kommande 50 årens populärmusik och ungdomskulturer.

Med en säregen röst, sensuellt skakande höfter och en cool personlighet blev Elvis dessutom föremål för unga kvinnors beundran, och någon som framkallade avundsjuka hos de flesta unga män. Som Leonard Bernstein en gång sa: ”Elvis Presley är den starkaste kulturella kraften för 1900-talet”.

Elvis växte upp i Tupelo, Mississippi, men flyttade vid 13 års ålder till Memphis, Tennessee. Snart skulle han komma att bli den största musikexporten från staden som också huserade med stjärnor som Aretha Franklin, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Roy Orbison, Otis Redding, och B.B. King.

Presleys första singel, ”Heartbreak Hotel”, släpptes 1954 på etiketten RCA och blev början på en fantastisk serie hits som gjorde Elvis till en stjärna med en överväldigande kommersiell succé. Beroende på vem som räknar har man uppskattat att Elvis gjorde mellan 655 och 711 inspelningar. År 2011 hade stjärnan spelat in 167 guld- och platinaalbum och singlar. Enligt RCA har Presley sålt över en biljon skivor.

Elvis karriär fick ett avbrott i och med hans militärtjänstgöring 1958 till 1960. Men under den tiden lyckades han ändå pricka in 10 stycken topp 40-hits.

60-talet blev mer turbulent, vilket till stor del berodde på Presleys försök att göra karriär som skådespelare i Hollywood. De frustrerande fansen kritiserade detta och menade att Presley övergett sina musikaliska rötter. Men allt förläts i och med sångarens uppmärksammade comeback 1968, vilken inleddes med en lång period av turnerande. Den nya Elvis-epoken fick sitt klimax med 1973 års historiska Aloha From Hawaii – den första konserten att livesändas i TV via satellit.

Trots en återuppväckt karriär och miljontals fans omkring sig började Presley själv må allt sämre. Utmattad av ett helt liv i rampljuset och många år av missbruk försämrades hans hälsa drastiskt och 1977, vid 47 års ålder, dog Elvis Presley i sitt hem i Graceland.

Men Presleys bortgång ledde bara till att kulten kring honom ökade. Detta bidrog också till att det kom fram ett stort antal imitatörer. Vid tiden för sin död fanns det omkring 170 kända ”ETAs” (Elvis Tribute Artists). År 2000 uppskattade man att dessa hade ökat till cirka 85 000 världen över. Även om de tusentals personer som ägnat sitt liv åt att imitera ikonen kan sägas ha haft en trivialiserande effekt på Presleys image, visar det också på det enorma inflytande som sångaren faktiskt hade på sin omvärld.

Elvis Presleys liv är en historia om amerikansk succé, men också den om en amerikansk tragedi. Kanske är det också därför som vi inte släpper taget om sångaren och hans fantastiska musikskatt.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB