Startsida / Inlägg

On tour med Blåvitt del 2

av Markus Wulcan

Kära dagbok,

Det börjar dra ihop sig till match. Snart avfärd från Bratislava till Györ i Ungern.

Här har ni en intervju med Sam Larsson om framtiden, svaga ytterbackar, Tobias Sana och Malmö FF-ryktet.

Och här kommer som utlovat lite mer snack med yttermittfältaren. Helt osorterat. Och LÅNGT.

* Skulle FCK vara ett bra mellansteg?
– Jag vill väl inte… jag tror att Luddes klubbval kommer att passa honom väldigt bra. Många tyckte att han gjorde jättefel och svek Blåvitt och allt vad det kan vara. Dessutom slog han något slags rekord… Blåvitt fick extremt mycket pengar för honom. Steget för Ludwig är väldigt bra för honom. Jag har inte tänkt på om det skulle passa mig.
* Är du en lat typ som alltid var överlägsen i yngre år och som inte behövde träna så hårt?
– Jag har inte varit superöverlägsen. Men sen har jag ju haft väldigt stor talang, vill jag påstå. Sedan började alla träna stenhårt och det gjorde ju att vi med bara talang också behövde träna hårdare och det märktes väl.
* Hur kändes det när du kom till den insikten?
– När jag kom till Blåvitt visade det sig att man också behövde träna styrka och vad det nu kan vara. Hade jag spelat på 70-talet hade det varit mer bekvämt att vara fotbollsspelare och jag hade varit ännu bättre för de andra hade inte tränat lika mycket.
* Du ser starkare ut den här säsongen. 
– Det stämmer nog.  Jag har jobbat hårt under försäsongen och även under säsongen. Jag är glad att det har gett resultat. Jag har nästan spelat 90 minuter i varje match. Jag tycker att det är kul att ha en viktigt roll i laget och det känns som att jag har levt upp till de förväntningarna hyfsat.
* Vad säger du om jämnheten i ditt spel? 
– Den kan bli bättre, men den har ändå blivit bättre i år. Sedan finns det perioder i matcherna där jag inte ens rör bollen, där jag kommer ur spelet. Men det är upp till mig att aktivera mig lite mer då samtidigt som det är viktigt att bollen kommer ut till mig. Jag är vänsterytter men ibland så är bollen helt enkelt inte där. Det är ju samma för honom på andra kanten. Men ibland blir man frustrerad över att bollen inte kommer och där behöver jag ta för mig mer, bli mer aktiv och vara mer levande.
– Sen är det en fysisk fråga också. Mot HBK blev det väldigt många löpningar med bollen i första, även i början av andra. Sedan är det naturligt i min ålder att man tar slut.
* Hur tänker du kring motståndarna på din kant. Googlar du dem? 
– Vi får alltid reda på det mesta om dem, i alla fall alla i startelvan. Där har vi väldigt bra koll. Men det är rätt svårt att få reda på exakt hur de försvarar. Sen vet jag inte hur till exempel Lorentzon försvarar jämfört med någon annan allsvensk back. Men man vet ju oftast om de fyller på mycket framåt och då gäller det att jag och Ludde har koll på det.
* Hur ser du på att Darijan Bojanic har flyttat till Helsingborg?
– Jag hade ju honom som bänkgranne i omklädningsrummet. Det är tråkigt, för jag gillar honom som spelare och människa. Nu får han en ny chans att visa upp sig. Förhoppningsvis kan han ta den chansen bättre än vad han gjorde här. Kvaliteten finns där och förhoppningsvis får han mer speltid i Helsingborg. Sen måste han få matchträning och allt vad det kan vara. Jag hoppas att det går bra för honom och att vi ses snart igen.
* Vad gör ni på de här resorna förutom att spela fotboll? 
– Det är ju ganska många samlingar. På matchdagarna äter vi väldigt mycket. Om en vanlig person hade ätit det hade hen lagt på sig några pannor tror jag. Det blir många mål mat. Sen sitter vi och tar en kaffe och jag och Joel brukar sova rätt mycket på matchdagarna.
– Det är skillnad när vi är på läger i Turkiet när vi bor på riktigt bra hotell med massa saker att göra. Nu är det skillnad när vi är här i två dagar. Man vill man bara vara inomhus och ladda när det är så här varmt.
* Hur påverkar värmen matchen mot Györi? 
– Det blir alltid en halvchock när man ska vänja sig vid men vi är nog lite förberedda på det. Det har ju varit varmt i Sverige.
– Jag gillar att spela så sent (20.00). Det är lite proffsigare, det är lite Champions League-tid, det är något man vill vara med om. Spela match 20.45… det är världsklass. Det är något att drömma om och fokusera på. Det hade varit helt grymt.
*Vad gör du annars när du inte håller på med fotboll?
– Det låter som att man har sånt jävla icke-liv, men när jag kommer hem så hänger jag väl lite med polarna och sedan är det snart dags att äta igen. Då är nästa fråga vad man ska äta. Många tycker att det här inte är ett jobb, men det finns väldigt mycket krav på oss. Det är ganska mycket press. När det går dåligt för oss vill nog inte många vara i mina skor.
– När det går tufft för laget är det inget kul att spela när 10 000 buar åt en. Sedan finns det delar av mitt liv som är väldigt roliga förstås.
* Hur spontana är dina finter? 
– Ibland är det uttänkt några sekunder innan.
* Är det inte en risk att det kan skita sig om man tänker för mycket?
– Jo. Ibland kan jag bli lite chockad att ”fan, det där var bra gjort” utan att jag ens tänkte på att jag gjorde det. Det är både och. Men har jag mycket tid och det finns utrymme för att göra något extra som folk tycker är roligt så gör jag det.
– Zorro-finten är jag nöjd med. Där har jag haft lite tur och skicklighet att det blivit mål på rätt många grejer jag gjort. Men ibland blir det inte mål, som mot Halmstad. Men jag kommer att fortsätta göra sådana grejer.
* Hur högt upp rankar du dig själv bland de allsvenska spelarna? 
– Det var en sjukt svår fråga. Det är svårt att jämför sig med en spelare som Celso Borges. Jag vet i fan vad jag ska svara. Jag säger att jag tillhör övre halvan.
* Vad tycker du om kvalitet på allsvenskan? 
– Det finns väldigt bra spelare i allsvenskan, men också matcher och situationer som inte är alls så bra. Det är en väldigt underhållande liga. Intresset är ändå rätt stort. Atomsfären inne på arenorna när det är toppmatch är riktigt bra. Man får mycket uppskattning från folk.
* Vad ska man göra åt kvaliteten?
– Jag tycker att man borde sätta in Anders Svensson när han har lagt av så får han styra upp det här. Han känns ju väldigt fotbollskunnig, utan att att säga att någon på förbundet inte är fotbollskunnig, men det är ingen tvekan om att vi ligger långt efter i Sverige. Vi borde kanske se över vilka alternativ det finns och vad det finns för folk som vill jobba med det.
– Jag behöver inte hylla Anders för mycket, men han var den förste jag kom att tänka på. Pontus Farnerud är också en. Jag får ringa honom och kolla vad fan han håller på med. Svensk fotboll behöver något nytt. Vi är ju inte tillräckligt bra. Vi är inget jättestort land, men vi har bra resurser.
* Tabelläget?
– Vi är tio poäng efter. Jag kan ju inte säga att vi ligger bra till, men vi är med och vi har visat att vi är på gång. Men det är alldeles för många kryss. Jag är inte nöjd med 2-2 mot Halmstad. Vi har så många matcher i år där vi varit så mycket bättre, men vi har varit för oheta när chanserna kommer.
– Vi har väl inte förlorat någon match sedan Malmö och spelat ganska bra fotboll stundtals. HIF gjorde ju ett guldryck i fjol vid denna tiden, men sen vann Malmö. Men det gäller att vi börjar plocka treor nu.
* Vilket spelsystem föredrar du?
– Det beror lite på vilka som spelar, men det har funkat bra med två anfallare på slutet. Sedan spelar det inte jättestor roll. Vi har samma idé ändå.

Sam Larsson, alltså. Prioritet-Nisses kompis.

*********
Måste säga att jag gillar Bratislava. Väldigt fint och lugnt och skönt. Ingen jävla 08-stress.
bild 1Stort hus med flaggor framför. Här utspelar sig förmodligen viktig verksamhet.

bild 2En stor kyrka.

bild 3En mellanstor spårvagn.

bild10En mellanstor reporter som borde träna mer.

*********
Blåvitt startelva i kväll har ni väl inte missat men här kommer den igen:

Sandberg- A Johansson Bjärsmyr Jonsson Augustinsson – Smedberg Svensson Mahlangu Johansson Larsson – Vibe. 
Mitt tips? 1-1.

Avspark 20.00. Jag drar igång lajven en kvart före.
Häng gärna med då.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB