Startsida / Inlägg

Intressant EL-torsdag

av Marcus Källberg

Efter att ha ägnat merparten av onsdagen till att kolla sammandrag och förhandsinfo till dagens 33 kvalmatcher till Europa League, så satt jag med ett dussintal tänkbara spel men efter visst sållande så fastnade jag till slut för fem objekt.

Det finns gott om starka favoriter idag men i flera fall är dock oddsen redan kapade och spelvärdet borta. I HNK Rijeka och Ferencváros tycker jag dock att det fortfarande finns värde och duon spelas i en dubbel. Rijeka är mycket starkt hemma på Kantrida och där har laget bara förlorat en tävlingmatch på 26 senaste månaderna (mot Dinamo Zagreb). Aberdeen har inte sett bra ut i två matcher mot Shkendija från Makedonien och i hemmamötet i förra veckan hade laget flyt som klarade 0–0. Skottarna verkar ha en bra bit kvar till formen och man får det kämpigt nere i Kroatien.

Ferencváros vann enkelt hemma mot Go Ahead Eagles i förra veckan och laget övertygade även i Supercupen mot Videoton innan dess. Zeljeznicar gick bara på halvfart mot Balzan från Malta och de skrala insatserna bör man inte dra för stora slutsatser av men det fattas nog ändå ganska mycket formmässigt i dagsläget och nu väntar ett helt annat motstånd.

Dubbeln Rijeka (1,40) x Ferencváros (1,62) spelas till 2,27 hos Bet365.

***

Dinamo Minsk blev jag imponerad av förra sommaren tog man tog sig ändå till gruppspelet via segrar mot finska MYPA, rumänska CFR Cluj och portugisiska Nacional. Väl i gruppspelet drabbades man av en del skador  och energin började tryta men laget tog ändå fyra poäng i gruppen och slog Fiorentina på bortaplan. Laget ser starkt ut i år och man har visat god form i ligan på slutet med fem vinster i följd och tre hållna nollor i följd.

Cherno More blev bara åtta i den bulgariska ligan förra säsongen men tog sig till EL-kvalet via en skrällvinst i cupen. I sommar har man tappat två viktiga kuggar i anfallaren Bozhilov och mittfältaren Kokonov. Laget har inte deltagit i Europaspelet sedan 2009 och dessutom är detta första tävlingsmatchen för säsongen så både rutinen och matchtempot talar till Dinamo Minsks fördel. Lägg därtill att man inte har någon större fördel av hemmaplan då matchen spelas Razgrad, 13 mil från Varna.

Tvåan spelas till 2,53 hos Pinnacle.

***

Bra odds tycker jag även att det är på Omonia Nicosia. Laget kom förvisso bara fyra i ligan i Cypern ifjol men det var jämnt i toppen och man var bara sex poäng bakom vinnande APOEL. Man har fått gott om erfarenhet från Europaspel på senare år och förra sommaren var man ytterst nära att ta sig till gruppspelet men föll med totalt 3–4 mot Dynamo Moskva efter ett mål på tilläggstid i hemmareturen. Vasse målskytten Poté har lämnat i sommar men Sheridan från APOEL är en bra ersättare.

Jagellonia Bialystok gjorde en stark säsong ifjol då man blev trea i den polska ligan. I sommar har dock två nyckelspelare i anfallaren Piatkowski och mittbacken Pazadan lämnat klubben och till den här matchen är dessutom mittfältsduon Gajos och Mackiewicz tveksam till spel. Laget känns lite övervärderat på segern med 8–0 mot ett suspekt agerande/uppgivet Kruoja från Litauen senast.

Jag tycker att detta möte känns vidöppet på förhand och höga 3,75tvåan hos Pinnacle är bra betalt.

***

Mitt sista spel för dagen blir ett målspel i matchen mellan slovenska Koper och Hajduk Split. Koper påvisade en svag defensiv hela förra säsongen och man släppte in 58 mål på 36 matcher. De problemen verkar kvarstå även denna säsong, i alla fall av hemmamötet med Vikingur Reykjavik i förra veckan att döma. Samma problem dras Hajduk med. Laget hade målskillnaden 59–56 på 36 matcher ifjol och i de tre första matcherna den här säsongen har det mestadels fortsatt sett ut som en hönsgård i de bakre leden.

Två i dagsläget defensivt bristfälliga lag som förmodligen inte kan undvika att bjuda varandra på en hel del chanser och över 2,5 mål till goda 2,12 hos Pinnacle är spelvärt.

Hur spelar ni idag? Kommentera som vanligt!

/Källberg

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB