Startsida / Inlägg

Österrike och Finland

av Marcus Källberg

Gårdagens spel var iskallt då ett naivt Duisburg blev obönhörligen straffat av Lautern. Idag blir det spel i österrikiska Bundesliga och i Veikkausliiga för min del.

SV Grödig är något ett ”one year wonder” i österrikisk fotboll då man som nykomling blev trea säsongen 2013/14. Ifjol gick det inte oväntat tyngre för laget och man blev endast åtta till slut efter en svag vår och nu tippas man allmänt att åka ur igen. Klubben har ingen vidare ekonomi och i sommar har man drabbats av massflykt då 13 man – varav 7–8 startspelare – från fjolårets trupp har sökt sig till grönare betesmarker.

Rheindorf Altach gjorde en stark säsong ifjol då man blev trea och med hägrande europaspel så har man lyckats behålla samtliga av sina mer tongivande spelare förutom lovande mittfältaren Tajouri som har gått till Austria Wien. Inga nämnvärda avbräck stör inför premiären.

Premiärmatcher är alltid vanskliga – vilket jag fick lära mig igår igen – och Altachs form är ju oviss men jag har ändå mycket svårt att köpa att Grödig är favorit här. När man har förra säsongens ligatrea med en ordinarie och inspelad startelva mot förra säsongens ligaåtta med en nästan uteslutande ny och sannolikt svagare elva, så känns 2,88 på tvåan hos Coral riktigt lockande.

Dagens andra spel blir Jaro hemma mot HIFK. Gästerna har gjort det fullt godkänt som nykomling den här säsongen men den senaste tiden har man inte spelat lika bra och inspirerat som tidigare. Laget har endast en seger på de senaste åtta matcherna och det är egentligen bara i derbyt mot HJK näst senast som det har sett energiskt ut. Senast i den klara förlusten mot mot SJK åkte man dessutom på två nya skador och att namn som Kuusijärvi, HalmeSalmikivi och Jurvainen saknas här är också ett minus.

Jaro har blandat bra och sämre insatser mest hela säsongen men i juli har laget gjort tre bra prestationer i följd. Senast borta mot IFK Mariehamn var man värt poäng i en händelserik match där man inte hade domsluten med sig och innan dess vann man förtjänt både mot VPS och KuPS. Formen är riktigt bra för dagen och hemma mot ett försvagat HIFK bör man ha god chans till tre poäng. Ettan spelas till 2,25 hos Coral.

Hur spelar ni idag? Kommentera som vanligt!

/Källberg

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB