Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Lassbo-skandalen

av Bloggvärldsbloggen

Detta har hänt:

1. Avslöjandet
Den 16 juni berättar Karolina Lassbo – en av Sveriges mest populära bloggare – på sin blogg att hon beslutat sig för att posera halvnäck för konstnären Markus Andersson. Hon nämner ingenting om hans politiska tillhörighet förrän en besökare i en kommentar påstår att Larsson är nationalsocialist. Då svarar hon:

”Andersson är definitivt inte en sådan slags nationalsocialist som du syftar på, dvs i negativ bemärkelse.”

2. Reaktionen
Tre dagar senare ställer en annan av Sveriges absolut mest lästa bloggare, den så kallade Silverfisken, Lassbo mot väggen, och ber henne förklara sitt uttalande.

3. Försvaret
Lassbo svarar Silverfisken i en kommentar till inlägget, redan samma dag:

”Någon som skulle kunna klassas som en nationalsocialist i positiv bemärkelse är för mig någon som vill framhäva och försköna sitt eget modersland men utan att ta ställning till de människor som lever i landet, hur de är, var de kommer ifrån och att alla människor både kan klassas som lika, väldigt olika och faktiskt ibland delas in i grupper. Ett exempel skulle kunna vara Ulf Lundell när han sjunger om hur han (eller han tillsammans med andra) kysser havet, går på stranden eller om platser i övrigt, ja under förutsättning att platserna är svenska då förstås och att värderingen på något sätt har en socialistisk touch, som angriper eller beskriver samhället. En nationalsocialist i positiv bemärkelse borde helt klar vara besläktad med nationalromantikern.”

4. Drevet
Reaktionerna på hennes svar låter sig inte väntas på. På Det ljuva livet undrar en chockad Goesta om ”någon ätit upp Karolina och hackat hennes blogg?” medan Isobel piskar upp sina läsare till ett kollektiv avrättning i de kommentarer som följer på inlägget ”Glamour och nationalsocialism”.

5. Tubtopp vs. Axelband
Spända av förväntan surfar nu bloggvärlden in på Lassbos blogg för att se hur hon ska bemöta den attack som formulerats mot henne från alla möjliga håll. Men inlägget som möter dem heter ”Tubtopp vs. Halterneck vs. Axelband” och tycks handla om nåt helt annat än nationalsocialism. Ingenting får vi veta om hur hon upplever den storm som hon befinner sig mitt i. Ingenting får vi veta om huruvida hon ångrar sitt beslut. Det tycks alltså som att arbetet med tavlan fortsätter, för på söndag ska Lassbo till ateljen igen.

Det är riktigt spännande att se hur en stor tavla växer fram, och det går inte på en dag kan jag säga. En positiv sak är att jag blir solbränd samtidigt som jag står modell, men mina bikinränder kommer att vara värre än någonsin. Jag får inte flytta banden en millimeter, och knappast byta bikini
 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB