Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Intressant debatt om anonymitet – och en fråga till anonyma bloggare

av Bloggvärldsbloggen

Det började med en krönika i journalistfackets tidning Journalisten. Det var kulturjournalisten och bloggaren Andreas Ekström (som även var den anonyme bloggaren bakom den populära bloggen Hemliga pappan som sedan blev blok) som skrev om Johan Larsson, mannen bakom de populära katalog- och söktjänsterna knuff.se, nyligen.se med flera.
Andreas var nyfiken på Johan, som trots sin maktposition inom bloggvärlden valt att vara rätt anonym.

”Johan Larsson har på två år gjort sig själv till den svenska bloggosfärens absolut mäktigaste och möjligen också sakkunnigaste person.
[…]
Det är bara det att ingen har sett honom. Johan Larsson är fullständigt hemlig.
   Det har funnits ögonblick då de cyniska sidorna i min personlighet har fått fritt spelrum: finns Johan Larsson?”

Ekström fick kritik av Fredrik Wackå, webbrådgivare, som inte skräder orden. Han  kallar krönikan för en ”journalistisk kortslutning” och menar att den är full av insinuationer utan faktastöd. Andreas Ekström ger svar på tal, och debatten rullar vidare.

Alla tre dessa bloggar har fått intressanta kommentarer och uppföljande inlägg av andra bloggare. Till exempel skriver Alter Ego: att det rör sig om avundsjuka från Ekströms håll, även om hon skjuter snett då han ju bloggat i flera år och måste anses vara en del av bloggosfären själv.

”När så mediaskribenterna inte får gehör för sin kritik mot bloggosfärens intrång på deras domäner, vad gör man då. Jo visar ett praktexempel på svensk avundsjuka och framför allt nyfikenhet och ger sig på grundaren av Knuff mm Johan Larsson och ifrågasätter vem är han egentligen?”

Så långt en resumé över debatten. Vad jag tycker är intressant är egentligen själva grundfrågan. Har man rätt att vara anonym som bloggare? Mitt svar är självklart ja.
Och lika självklart är jag nyfiken både på Johan Larsson som person och vad han har för agenda. Om han är skyldig att berätta det? Nej, det är han inte.

Jag har bloggat i många olika former under åren. Ibland har jag valt att vara anonym. Ibland har jag varit väldigt öppen med vem jag är. Det finns fördelar med båda valen, och det måste vara upp till bloggaren själv att avgöra. Men väljer man att vara anonym ska man också vara medveten om att det får vissa konsekvenser. Det gäller att inte försäga sig. Berättar man för någon är det snart flera som vet. Om man valt anonymiteten för att kunna avslöja detaljer om personer i sin närhet kan det få oönskade konsekvenser när ens identitet plötsligt blir röjd.
Anonym profil
Du som bloggar anonymt, varför har du gjort det valet? Finns det saker du bloggar om som du inte skulle blogga om under eget namn? Finns det saker du väljer bort att blogga om för att det skulle kunna röja din identitet?
Det vore intressant att höra. Svara gärna antingen med en kommentar eller i ett blogginlägg där du trackbackar detta inlägg. Självklart bör du hoppa över att nämna saker som skulle kunna röja din identitet.

 • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström och Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB