Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Exemplen på orättvisa betyg blir bara fler och fler

av Bloggvärldsbloggen

Läser hos Mamman på Hemma hos mamman, pappan och alla ungarna om läraren som bara satte G trots ett extremt välarbetad uppgift som var bättre än den som den äldre sonen lämnat in ett par år tidigare – och fått MVG+ på!
Exemplen på orättvis betygsättning blir allt fler efter de tre tjejerna i Gävles avslöjande om hur samma uppsats fått helt olika betyg av olika lärare.
Själv har jag ett omvänt exempel, och det är ju egentligen lika illa det. Jag fick 5:a i historia utan att egentligen kunna särskilt mycket, och jag misstänker att det berodde på att jag var bra i svenska där vi hade samma lärare.
På morgonmötet här på redaktionen väcktes frågan om lärarna inte borde få uppsatserna anonymt, så att undermedveten favorisering kan undvikas. Exakt hur det skulle gå till vet jag inte, men det är en intressant tanke.

Några andra bloggare om betygsorättvisorna:

Sofia Åkerman skriver om skillnaden i svårighetsgrad för att få höga betyg i olika skolor och på olika linjer. Hennes slutsats:

”Nåja, något som jag i allafall fick lära mig den hårda vägen på gymnasiet är att BETYG ÄR INTE ALLT. Jag undrar om inte det var det viktigaste jag lärde mig under de där tre åren.”


Kattis – den förvirrade
berättar om orättvisor i bedömningar där det skiljer sig åt så mycket som mellan IG och VG:

… ”han påstod att han inte kunde gå efter den andra lärarens intryck från andra året och han hade sin egen uppfattning om min inställning och hur mycket jag engagerat mig. Han missade ett helt år, nästan hälften av mina lektioner, men ändå kunde han göra den bedömningen.
Jag fick visst stöd från rektorn och klassföreståndaren men mitt IG blev ändå kvar eftersom den envise läraren vägrade ändra sitt beslut…”

Mallan är själv gymnasielärare, och är inte förvånad:

”Då jag själv jobbar som gymnasielärare så kan jag intyga att detta säkerligen händer dagligen och även inom samma kollegium. Skulle jag kolla igenom vissa utav mina kollegers uppsatser som de redan betygsatt så kan jag lova att de skulle skilja sig ganska så rejält med de jag betygsatt. Tyvärr tror jag att det på många skolor förekommer favoriseringar utav elever och att vissa ”lärare” inte förstår var man lägger grunden till ett betyg.”

Ännu fler blogginlägg i ämnet

Uppdatering: Passar på att önska god helg, för nu blir det några dagars bloggpaus för min del, och en tur till London. Ha det gott!

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB