Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Pedofiler, censuranklagelser och Aftonbladet Blogg

av Bloggvärldsbloggen

Det har förekommit trista anklagelser idag i bloggarna, både om censur och mer eller mindre uttalade antydningar om att vi skulle understödja pedofiler.
Det hela härstammar från ett antal inlägg Motherwitch gjorde förrgår och igår om pedofilsajten pedofil.se, en hemsk sida som ville öppna upp för en debatt där de argumenterade för att pedofili inte skulle vara ”värre” än homosexualitet, det vill säga en av många sexuella läggningar. Sajten innehöll dessutom bilder på små barn.
Flera bloggare upprördes och hakade på och arbetade för att sajten skulle stängas ner. Bloggarna uppmanade folk att kontakta Ecpat och även webbhotellet som upplät plats åt sajten. Det var ett utmärkt exempel på medborgarjournalistik då både .se och webbhotellet fick stå till svars.

Jag ville redan i förrgår uppmärksamma detta på Läsarbladet och i Bloggvärldsbloggen, och särskilt uppmärksamma Motherwitchs initiativ. Men jag såg ett problem, efter att ett av hennes inlägg blivit anmält. Där fanns en uppmaning om att mejlbomba info@pedofil.se, ett förfarande som skulle innebära en form av ”manuell” denial of service-attack. I kommentarerna till inlägget fanns även uppmaningar att hacka sajten.
Som representant för Aftonbladet kunde jag inte ställa mig bakom detta, och fick då ett problem att jag inte kunde uppmärksamma en lovvärd insats. Därför bad jag våra moderatorer mejla Motherwitch och be henne att ta bort de här detaljerna.
Modererarna har inte tagit bort något, utan alltså bett Motherwitch att göra det. Hon ändrade så småningom formuleringen, men har ingen förståelse för deras förfrågan. Jag kan förstå att den verkar futtig i sammanhanget, men det skedde med bakgrund av att jag ville kunna ge kampanjen mitt och Aftonbladets stöd.
Jag har försökt komma i kontakt med Motherwitch per telefon och per mejl, men har inte lyckats. Därför väljer jag nu att skriva detta inlägg.

Som bloggare på Aftonbladets bloggtjänst åtnjuter man en stor frihet. Man kan publicera sig i ett verktyg där man automatiskt får bra med trafik, eftersom varje inlägg syns på Aftonbladets startsida, och flera funktioner bidrar till att andra lätt hittar in till din blogg. Men det medför också ett ansvar. Vi har ett regelverk som du som bloggare förbinder dig att följa när du startar en blogg hos oss. Det är ditt ansvar.
Men Aftonbladet har också ett ansvar, och det är att reagera på de anmälningar som görs. Det är inget vi kan blunda för, för då övergår ansvaret för det publicerade på oss.

Det är med glädje jag konstaterar att den vidriga pedofilsajten nu är stängd. Bloggarna här på Aftonbladet Blogg har stor del i det, och ni ska ha all heder.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB