Dataspel växer i Sverige – bloggtips om tv & dataspel
avI dag kom Dataspelbranschens rapport om att det säljs tv– och datorspel som aldrig förr. Vi snackar alltså 7,6 miljoner sålda spel under förra året. Det är en ökning med 37,3 procent skriver Peter Ottsjö här på aftonbladet.se.
Detta har väckt ett intresse även hos mig som nästan bara känner till Super Mario och WoW. Jag gav mig ut på de olika spelsajter för att kolla hur det ser ut i den världen och hittade många bloggar om detta som jag vill tipsa er om.
Förutom vår egen Spelblogg med Peter Ottsjö & Kristofer Ahlström, hittade jag bland annat användarbloggar hos Gameplayer.se för er som är intresserade.
Men jag nöjer mig inte med att bara surfa och kolla igenom olika bloggar som handlar om tv– och dataspel. Istället tar jag ett snack med vår egen Peter Ottsjö som förklarar hur det kommer sig att hälften av den svenska befolkningen spelar spel:
En ökning med 37,3 procent. Hur kommer detta sig?
–70-talisterna är numera en köpstark grupp som inte slutar konsumera spel. Generationerna under fyller på. Och det finns fler typer av spel som tilltalar äldre och kvinnor, två stora målgrupper det varit svårt att nå tidigare.
Har det kommit några nya trender som lockar fler spelare?
– Ja. Nintendo med sin hemmakonsol, Wii, vänder sig först och främst till så kallade casualspelare, med större fokus på enklare spel som inte kräver en massa förhandskunskap.
– Dessutom har partytitlar som ”Rock band”, ”Guitar hero” och ”Singstar” sprängt vallen mellan casual- och hardcorespelare, de är lika populära i alla lager.
Hur kommer det att se ut om fem år?
– Jag tror att spelindustrin – förutsatt att den kan hålla piratkopiering stången – kommer att fortsätta växa. Men det lär bli en utmaning eftersom digital distribution kommer att dominera allt mer. Redan nu har både Nintendo, Microsoft och Sony egna onlinebutiker där man kan köpa spel. Och det finns en rad alternativ, Steam och Gametap är ett par exempel, för PC och Mac.
Andreas Berg som driver Bergs Blåa Blogg på Gameplayer lägger till:
– Spel som Singstar och Guitar Hero är lättare att ta till sig. Folk har även upptäckt att spel kan man använda i undervisnings syfte, som till exempel spel som Brain training som säljer väldigt bra i Japan. Många har insett att spel inte bara är för underhållnings skull.
Spelbloggen med Peter Ottsjö & Kristofer Ahlström hittar du här.
Bergs Blåa Blogg hittar du här.
Både Peter, Kristofer och Andreas är nominerade till L7-utmärkelserna 2007 för Årets Spelskribent.