Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Är var tredje blogg en spamblogg?

av Bloggvärldsbloggen

De flesta av oss hanterar spam dagligen. Majoriteten av vår kontakt med spam är via e-postlådan men den finns även i bloggvärlden. I bloggvärlden kallas det sploggar. Sploggar är (oftast) maskinellt genererade bloggar, skapade för att driva trafik till andra sajter (skapa så många inlänkar som möjligt till huvudsajten från så många andra sajter som möjligt) eller för att tjäna pengar på annonser. 

Blogginläggen på sploggar består av nonsenstext eller i de flesta fall stulna inlägg från andra bloggar.

Matt Mullenweg, grundaren av Wordpress, postade ett inlägg på sin blogg om sploggar på Wordpress.com. De har nu passerat sin 800.000:e raderade splogg på Wordpress.com. Det totala antalet bloggar på Wordpress.com är ca 2,5 miljoner. För övrigt är Wordpress siffror för februari är nästan värt ett eget inlägg: 245.000 bloggar skapade, 1,9 miljoner filer uppladdade, 5 miljoner kommentarer och 540.000.000 miljoner sidvisningar.

Runt en tredjedel av bloggarna på Wordpress var alltså sploggar. Wordpress har dock gjort ett riktigt bra jobb i att försvara sig från sploggar. Du får leta en del för att komma över dem.

Men jag undrar om inte sploggarna har minskat på sistonde? För något år sedan så kändes det som om varannan blogg på Blogger var en splogg. Nu när jag klickar mig igenom ”Nästa blogg”-knappen på Blogger så kommer jag inte till en enda splogg.

Pingosfären drabbas värre av spam än bloggosfären
Egentligen är sploggarna inget större problem för oss bloggare och läsare av bloggar, det är lätt att passera en splogg utan att pasera gå för att klämma in lite Monopol-lingo. De som får besvär av sploggarna är tjänsterna som indexerar bloggar. Spinn3r är en tjänst som indexerar bloggosfären och de kollar igenom ca 40.000 nya inlägg varje timme. De säger på sin blogg att ungefär 90% av alla pingar som kommer in till dem är spam.

Vi märker att även på Bloggportalen så tar spambloggarna prestanda från sajten. Det vore intressant att höra från Twingly och Nyligen.se/Knuff.se om de har spamproblem och isåfall om de har siffror på det.

Hur ofta stöter du på en spamblogg och anser du det vara ett problem?
Observerar du en spamblogg på Bloggportalen, meddela gärna mig det.

UPPDATERING:
Väldigt kort efter min publicering ser jag att även Webbsnack skriver om spambloggar. Men webbsnack hann före. Läs det här!

Spam, spam, spam, spam, spam:

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Kristina Jeppsson och Madelene Politis
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB