Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Bloggstressen som kan döda

av Bloggvärldsbloggen

I söndags skrev Matt Richtel i New York Times en artikel som det har pratats flitigt om i bloggvärlden under veckan. Matt skriver att bloggare skriver sig till döds. De stressar för att först komma ut med en historia, är de nummer två så tappar de läsare.

Det gäller att vara tillgänglig alla timmar på dygnet, man är nåbar genom datorn som jämt står på och en mobiltelefon som ligger i standbyläge och piper varje gång du får ett mejl, en Twitter-uppdatering, sms eller ett samtal. Är du nummer två på en historia, förlorar du pengar.

Matt skriver om är de professionella bloggarna i USA som livnär sig på att skriva inlägg. De får betalt per inlägg eller för hur många som läser dem. Han tar upp två dödsfall av professionella bloggare, båda dog pga hjärtproblem och den kända bloggaren på GigaOm, Om Malik 41 år, överlevde en kraftig hjärtattack i december.

Jag har inte dött ännu” säger Michael Arrington, grundare och redaktör på den populära bloggen TechCrunch. Han säger också att situationen inte är hållbar. Hans blogg omsätter miljoner, men det har haft sitt pris. Han har gått upp i vikt med ca 14 kilo och förvandlat sitt hem till ett kontor för honom och fyra medarbetare.

Larry Dignan är bloggar på ZDnet (där bland annat en av de avlidna bloggarna jobbade) och blev intervjuad av Matt Richtel för artikeln om att bloggare skriver sig till döds. En intervju som dock inte kom med i artikeln, något Larry skriver om på sin blogg.

Larry Dignam: ”Yes, blogging is stressful. Yes, it can be insane. But is it any worse than being a corporate lawyer? How many of those folks dropped in the last six months? How about mortgage brokers? Hedge fund traders? FBI agents?

Det New York Times tar upp är extremfall bland bloggare. Jag tror dock att många bloggare känner igen sig i pressen att prestera, vare sig det gäller ett betalt bloggjobb där varje inlägg är en jakt på besökare eller sin personliga vardagsblogg.

Det som framkallar stress kan vara ditt bloggande, men det kan också vara tusen andra orsaker. Har du en stressigt vardag så är det extra viktigt att äta regelbundet, ta korta raster ofta och motionera. Ta hand om dig själv. Viktigt att komma ihåg är att det finns många välmående och framgångsrika bloggare där ute.

Vad tror du om bloggstressen? Är du stressad av att blogga? Vad stressar upp dig mest i vardagen? Kommentera gärna!

Här är ett antal intressanta länkar om du vill läsa upp dig om ”bloggstressen”:

Svenska Dagbladet: ”Överdrivet bloggande kan leda till stress” och ”Blondinbella: Jag svimmade av stress”

Bloggtidningen: ”Jag kanske skall strunta i att blogga idag”

Larry Dignam:Anatomy of a Blogging will kill you story: Why I didnt make the cut

Dave WinerCould you work yourself into a heart attack? Perhaps. But not in a year or two, it takes decades for heart disease to become symptomatic

Se även alla bloggar om bloggstress på:
Bloggportalen.se
Knuff.se

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Frida Westergård, Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB