Seminarie om bloggbävningen kring FRA
avIgår kväll bjöd Socialdemokraterna till ett seminarie för att diskutera FRA-debatten och den så kollade bloggbävningen. Bloggsökmaskinen Twingly presenterade statistik kring antalet inlägg, viktiga sökord och om hur poltiker omämndes före och efter omröstningen den 18 juni. Matti Palm från Greenhill Relations presenterade statistik om medierna och bloggarna.
Twingly rapport kan du själv se här nedan eller ladda ned deras PDF. Matti Palms presentation hittar du också nedan.
En tanke som slog mig är att det är svårt att jämföra en artikel i Aftonbladet/SvD/DN med ett blogginlägg. Jag tycker att det blir något skevt att jämföra antalet artiklar i media med antalet blogginlägg.
Vidare ser man att medierna tappar något i antalet artiklar jämfört med blogginlägg när det gäller diskussionen efter omröstningen. Här får man även betänka att medierna har ”rapporteringshatten” på sig, medan en blogg är mera anpassad till åsikter och diskussion. Något som alltid lever lite längre. Detta är något som visar att medierna måste arbeta mycket mera med läsarmedverkan och diskussioner som kan leva vidare. Något som vi på Aftonbladet verkligen satsar mer och mer på.
Undersökningen ger en riktigt intressant siffra. När man tittar på hur ofta medierna hänvisar till eller nämner bloggar i artiklar om olika frågor, så ser det ut så här:
- OS-bevakningen: 0,6% av artiklarna nämner bloggar
- Boreliusaffären: 2,5% av artiklarna nämner bloggar
- USA-valet: 3,3% av artiklarna nämner bloggar
- iPhone-lanseringen: 3,8% av artiklarna nämner bloggar
- Almedalsveckan i år: 4,5% av artiklarna nämner bloggar
- FRA-debatten: 19% av artiklarna nämner bloggar
Att nästan var femte artikel kring FRA-lagen nämner bloggar är stort.