Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Behöver bloggarna ett gemensamt regelverk?

av Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Jag har varit i Örebro hela helgen, på grävande journalisters konferens GRÄV-09. Därav dåligt med bloggande, och i ärlighetens namn har jag inte heller så bra koll på vad som hänt i bloggvärlden i övrigt, även om jag noterar att de hetaste ämnena i helgen varit Earth Hour, och såklart Wanja.

Vad gäller det förra, Earth Hour, verkar det finnas två tydliga läger, för och emot.
Jag skulle vilja slå ett slag för den här intressanta artikeln i Fokus, om James Lovelock som menar att vi kan glömma hållbar utveckling, det enda riktiga är att flytta till områden med förutsättningar för överlevnad. Han är Gaiateorins fader och även om jag kan för lite för att köpa hans teorier rakt av tycker jag att de är mycket spännande och min magkänsla gillar det han säger.

Vad gäller Wanja är sista ordet ännu inte sagt, inte minst om man kollar diskussionen på Twitter, där det uppstod något slags antiklimax under den direktsända presskonferensen sent igår kväll.

En diskussion som i helgen uppstod först på Twitter och senare i bloggarna är den om kvalitetsstämpel på bloggar, eller om bloggar ska ha några etiska regler.

Det hela började med att jag under en debatt på GRÄV där bloggvärlden diskuterades sa att inget hindrar att bloggare gemensamt sätter upp regler som man sedan frivilligt kan förbinda sig att följa.
Eftersom många verkar ha uppfattat detta som att jag förespråkar att bloggare ska ha regler att rätta sig efter vill jag bara förtydliga att så är inte fallet. Vi har i det här landet lagar när det gäller exempelvis förtal som fungerar utmärkt för bloggare, utan att särskilda regler behöver införas.

Jag tycker däremot att om det finns bloggare som känner ett behov av att skilja sitt innehåll från resten, som känner själva att de faktiskt är seriösa till skillnad från andra och på något sätt vill markera det, så är det väl inte en tokig idé att skapa några slags gemensamma regler, däremot tycker jag att det vore förödande om detta regelverk kom uppifrån, och jag tycker inte att de Pressetiska reglerna ska kopieras. Ett sådant eventuellt regelverk bör skapas av bloggarna själva.
Tilläggas ska också att journalist inte är ett licensyrke. I praktiken kan vem som helst som gör journalistiskt arbete kalla sig journalist, och definitionen på en ”riktig journalist” är ganska luddig.

Den som är medlem i Svenska Journalistförbundet förbinder sig att följa de pressetiska reglerna, och medieföretagen använder dem också. Men det är alltså inget juridiskt bindande krav för att kunna arbeta som journalist, och det är journalisterna och branschen själva som också upprätthåller och bevakar att de pressetiska reglerna följs.

Diskussionen är intressant, Mary skriver om det, liksom Deepedition, Erik Laakso och Bloggtidningen.
Diskussionen är inte ny, här ett dokument från i höstas där Ivor Gaber från universitetet i Bedford i England föreslår gemensamma etiska regler för bloggare och journalister.

Vad tycker du? Bör det finnas etiska regler för bloggare? Hur borde de se ut i så fall?

  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB