Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Jag som trodde att a-kassan var ersättning för utebliven inkomst

av Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Man upphör inte att förvånas över alla kontraproduktiva regler som omgärdar det svenska trygghetssystemen.

Nu är det a-kassan som fått för sig att man inte får blogga om man samtidigt vill ha a-kassa. Oavsett om man tjänar pengar på bloggen eller ej.
Det finns ingen som helst logik i detta beslut, det snarare bevisar att människor som faktiskt vill och försöker till varje pris ska stoppas och tryckas ner.

Är det inte så att vi vill ha människor i arbete?
Att a-kassan inte är det alternativ som är att föredra?
Varför då försvåra för människor som samtidigt med att de uppbär a-kassa försöker bevara sin kreativitet, lust, engagemang och deltagande i samhället?

Det finns personer som fått jobb genom sitt bloggande.
Varför är allt så galet antingen eller?
Man hade ju hoppats att detta skulle vara ett aprilskämt.

Samtidigt som en person aktivt måste söka jobb för att få a-kassa, får han alltså inte blogga vilket i vissa fall kan vara ett utmärkt sätt att söka jobb, visa vad man kan, och erbjuda sina tjänster på arbetsmarknaden.

Jag har sett liknande exempel förut. Är man en entreprenör på ett eller annat vis, som visar vilja och förmåga att göra saker och klara sig själv så motarbetas man av myndigheter, man måste antingen vara väldigt sjuk eller väldigt frisk, ett mellanting och kompromisslösningar finns icke.
Samma vad gäller arbetslöshet. Man är antingen alldeles arbetslös och utlämnad åt samhället, eller också måste man klara sig själv helt och hållet.

Oavsett om man inte tjänar en spänn på ett engagemang är det visst farligt att engagera sig om man vill ha en chans att överleva tills man lyckas hitta ett sätt att tjäna pengar.

Jag är inte ensam om att tycka att det här är fullständigt galet.

Det finns såklart sätt att lösa detta på. För Jenz och Smålandsposten. Jenz skulle kunna sätta upp en egen privat blogg, och om SMP ändå vill att den ska läsas av SMP:s läsare är det mycket enkelt att dra in ett flöde så att det funkar ändå.

Men hallå, ska det behövas såna fullösningar, är inte det att betrakta som ett visst fusk?
Bättre då att höja rösten och jobba för att reglerna i det här fallet faktiskt ändras, så att även arbetslösa människor får en chans att hålla kontakten med arbetslivet, att nätverka och öka sina chanser att få ett riktigt jobb och egen försörjning.

Än verkar inte sista ordet vara sagt i denna historia. Är du nyfiken på att få veta hur det går, läs Jenz Kjellbergs blogg.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Alex Rodriguez, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB