Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Twitter – nyhetskanalen för den som vill veta vad som händer i Iran

av Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Ingen säger egentligen emot. Inte ens de mest insnöade propagerarna för gammelmedia. De sociala medierna är bäst på nyhetsrapportering från Iran just nu. Men hur hittar man i djungeln av tweets, YouTube-klipp, foton och bloggar? Här kommer några tips på hur du enkelt kan få en överblick om läget i Iran, här och nu.

Koll på flödet: Twitter är den överlägset snabbaste och just nu viktigaste kanalen för information. Dels används den för att sprida viktig information till folk i Iran, dels är den viktig för att berätta för omvärlden vad som händer. Det som twittras från och om Iran taggas, alltså märks med olika sökord. Vanligast är #iranelection men det finns också taggar som #neda #iran och #gr88.

Ovanstående sökord uppdateras varje sekund, och det kan vara näst intill omöjligt att hänga med i flödet. Det sprids också en hel del rykten och disinformation. Här finns en bra guide i hur du undviker de värsta skojarna.

Några twittrare som är trovärdiga och som jag rekommenderar att ha koll på om man inte orkar följa hela flödet: StopAhmadi, iran09, persiankiwi. Oppositionsledaren Mousavi finns också på Twitter.

På Twitter sprids också länkar till de viktigaste klippen på YouTube, de mest relevanta bloggarna och nyhetsartiklarna och till bilderna på Flickr.

Här finns en Flickr-konto där man samlar bilder från Iran. Zebel45 lägger upp och samlar klipp på YouTube.

Bra bloggar: För sammanfattning och kommentar har både Huffington Post och The Guardian utmärkta livebloggar, som uppdateras så fort det händer något av intresse. De publicerar också filmklipp och bilder löpande.

Också den här livebloggen på The Atlantic är mycket bra.

Mashable har gjort en utmärkt tidslinje över händelserna så som de rapporterats i de sociala medierna. Mashable har också samlat tio av de viktigaste filmklippen på YouTube.

På svenska skriver Nima på Nordic Dervish. Han har också en bakgrund och kunskap som gör att han kan analysera och kommentera det som händer. Han har också vakna bloggläsare som hjälper till att ta reda på vilka rykten som stämmer och vilka bilder man kan lita på.

Revolutionary Road bloggar inifrån Iran, och han twittrar också. Läs också Uskowi of Iran.

Hur kan du hjälpa? Som åskådare av det som händer i Iran just nu är det lätt att känna sig maktlös. Men det finns en del att göra. Allra enklast är att färga sin Twitteravatar grön. Det är en enkel gest som inte gör någon större skillnad, men det är en markering och visar på ett ställningstagande för demokrati.Vill man sedan använda the ”green wall” som Twitterbakgrund kan man gå hit.

Bild 46.png

Jag har också förstått att många i Iran uppskattar gesten. Men det är i allra högsta grad frivilligt, och jag häpnar när jag hör att Jocke Jardenberg fått massvis av mejl från personer som ifrågasätter varför han inte gjort det. Man kan ge stöd i det tysta också. Nordic Dervish har skrivit en viktig postning om detta.

En annan enkel åtgärd är att byta land och tidszon i sina Twitterinställningar. Man anger helt enkelt att man bor i Iran och har tidszon GMT+3.30. Det gör det något svårare för iranska myndigheter att spåra dem som twittrar från Iran.

Att utöva påtryckningar är också förhållandevis enkelt. Amanda Brihed och Sjumilakliv har skrivit bra postningar med kontaktuppgifter till ambassader och UD.

Här finns en bra sida med forum och diskussioner och tips på hur du kan hjälpa. Bland annat behöver Iranierna proxyservrar för att kunna komma ut på nätet. Och här finns bra information och förklaringar till sådant som händer.

Man kan såklart också gå med i en grupp på Facebook för att visa stöd.

Sist men inte minst: Det som händer i Iran händer nu. Rapporteringen är ofta ögonblicklig. Svälj inte all information, vänta med att sprida vidare tills du fått den bekräftad från fler källor. Iranska myndigheter finns på Twitter, både för att söka efter folk och för att sprida desinformation. Tänk på att folket i Iran riskerar sina liv. Den som skickar vidare en tweet från en iranier uppmanas att först ta bort twitternamnet.

Allt för att skydda och hjälpa de iranier som står upp för sin yttrandefrihet och demokrati i sitt land.

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Kristina Jeppsson, Elvira S Barsotti Madelene Politis
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB