Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Hänt i veckan

av Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Nordkorea testar kärnvapen. En nyhet som slog ner som en bomb, eller kanske inte, i början av veckan.

Och bloggvärlden reagerar: Röda Malmö har skrivit och jämför hotet från Nordkorea med andra hot, och tar upp en artikel som är väldigt intressant, om hur vi värderar olika typer av hot och larm. Tokmoderaten försöker förstå varför Nordkorea anser sig ha behov av kärnvapen.

J.N tror att Nordkoreas galenskap i första hand drabbar det egna folket. Törnebohm tycker att omvärlden ägnar sig åt ett visst mått av dubbelmoral. Johan Pettersson är orolig och tycker det är dags att hitta en strategi för att möta hotet från Nordkorea. Om du händelsevis är ointresserad av världspolitiken och Nordkoreas provspräningar så tror jag ändå att du kommer att gilla den här texten, Bloggfrossa kör med raka puckar, på behörigt avstånd…

Nyheten att läkare struntar i nya riktlinjer för antibiotika tycker jag personligen är jätteläskig. Jag har tidigare funderat över med vilken lätthet penicillin skrivs ut, och också över hur många som verkar vilja ha det även då inte livsfara eller hot om allvarliga men föreligger. Riskbloggen skriver intressant om det hela.

Den hälsosamme ekonomisten menar att det är ett problem som går att lösa. (själv anser jag att det är ett problem som aldrig borde ha uppstått) Västergötskan skriver om inkonsekvens i vården. Christer Jonsson tycker att det är ett problem för EU att ta tag i. Elin lyfter frågan om privat vård och vårdvalet.

Djur engagerar alltid. Liksom mat. När de båda kombineras är det svårt att inte engagera sig. Veckans avslöjande om hur danska grisar behandlas har upprört. Läs den här texten, ursprungligen publicerad i magasinet Filter.

Anna är en av alla dom som ifrågasätter sitt köttätande. Hon har också gjort en fantastiskt intressant reflektion kring mansrollen och köttätande;

Och genast dyker de upp i artikelkommentarerna, de oerhört provocerade männen. Minsta antydan om minsta minskning av köttätandet och de rasande inläggen haglar. ”Nu ska jag gå och köpa en stor biff att grilla ikväll” finns ofta med, liksom indignerade utfall där alla som inte förespråkar obegränsat köttätande kallas allt från flummare till idioter.

Jag vet bara en annan typ av artiklar som väcker samma sorts raseri – när det handlar om begränsningar av personbilsåkandet. Det räcker med minsta påpekande om att det vore bra om folk körde lite mindre bil för att samma typ av reaktioner ska rasa in. Här finns inga nyanser, vartenda begränsning av det egna bilkörandet är en total kränkning, oavsett orsaken och oavsett vilka alternativ som finns. En höjning av bensinpriset är alltid lika med total katastrof. Vreden är djupt känslomässig.

Nu har jag inte gjort någon vetenskaplig undersökning, men min absoluta övertygelse är att det så gott som alltid är män som står för vreden när det gäller just köttätande och bilåkning. Kvinnor kan förvisso dela åsikterna, men det känslosamma raseriet är männens.

Det tycker jag är intressant. Vad är det i den svenska mansrollen som gör bilen och biffen så centrala? Vad är det som är så hotat om man måste ta bussen ibland, och byter ut fläskkotletten mot böngryta emellanåt?

Cornucopia menar att man får det man betalar för.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har uttalat sig positivt om domen i The Pirate Bay-målet. Och dragit på sig en KU-anmälan för det. Sagor från livbåten har skrivit bra. Peter Swedenmark ser det som ett solklart fall för KU. Daniel Scythe ser uttalandet som en present till Piratpartiet. Opassande har såklart skrivit genomtänkt och med många bra länkar.

Och så lite mer pirater, så här inför valet till EU-parlamentet som går av stapeln om en vecka. Många anser att Lars Gustafssons text om varför han röstar pirat har gett legitimitet år partiet. Oavsett var du står politiskt rekommenderar jag läsning av hans text.

Niklas Wykman, ordförande i Moderata Ungdomsförbundet, tycker att den svenska styrkan i Adenviken ska frita Dawit. Ett utspel som om inte annat lagt lite ved på brasan i diskussionen om Dawit Isaak. Billy by Night menar att Wykman är totalt stollig. Jacob Lundberg däremot verkar tycka att Sverige ska gå ihop med andra länder som har styrkor i närheten. Claes Nordmarks skriver att förslaget helt saknar verklighetsförankring.

Expressens Thomas Mattsson bloggar intressant om besök på redaktionen, och kritik från eritreaner om rapporteringen kring fallet Dawit Isakk.

Sist men viktigast: Det här är det bästa jag läst på länge. Om en finsk mormor, och en mamma. Och en tandborste. Läs!

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB