Bloggvärldsbloggen

med Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Startsida / Inlägg

Sök jobb på nätet

av Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter

Är du en av alla dom som inte har ett jobb att gå till? Som dessutom på grund av a-kassans kackiga regler inte har möjlighet att ta ströjobb för att du då riskerar att förlora din ersättning?

I så fall är du inte ensam. Men just nu är det knappast en tröst. Ju fler arbetslösa desto hårdare konkurrens om de jobb som finns.

Jag tänker ge några tips, på hur du kan använda nätet för att söka jobb.

Först och främst, gör som Jonas Svedin. Han satte upp en blogg och döpte den till ”Ge grabben ett jobb”. Det tog honom en månad att få nytt jobb genom den.

Ett färskare exempel är Rebecka Beiersdorf, som söker jobb genom sin blogg, toppenjobbet.nu. Där tipsar hon också om andra som söker jobb på samma sätt, och berättar hur hon går tillväga, och vilka fler kanaler hon använder sig av.

Att blogga är inte bara ett sätt att tala om att man söker jobb. Det är också ett ypperligt forum för att berätta vad man kan. Har du någon spetskompetens, är du särskilt duktig på något, så skriv om det. Dela med dig av dina kunskaper och jobba på ditt eget varumärke. Det passar kanske inte alla, men kan definitivt vara bra om du är extra duktig på något. En blogg kan också bli ett bra dokument för en eventuell arbetsgivare som vill kolla upp dig och veta vem du är, så tänk dig för, att publicera fest och nakenbilder är kanske inte den bästa idén om du inte är ute efter jobb som strippa.

En annan bra grej är att skapa ett konto på Linkedin. Där kan du skriva ner ditt CV, lägga till kontakter och be andra skriva referenser åt dig, som sedan syns på din sida. Länka till din Linkedinprofil från andra ställen, som din blogg och Facebooksida.

Och var inte rädd för att tala om att du är ute efter jobb. Överallt. De flesta jag känner får sina jobb genom kontakter, inte genom Arbetsförmedlingen.

Naturligtvis är också Twitter ett bra sätt. Där finns en hashtag som heter #nyttjobb, där kan både arbetsgivare och arbetssökande ”annonsera”. Men tänk då på att om du är helt okänd och skriver på Twitter att du söker jobb, så lär kanske inte svaren rassla in. Om du däremot är aktiv på Twitter, lägger till kontakter och deltar i diskussionen så att andra lär känna dig så ökar chanserna att du får det där jobbet du så gärna vill ha. Allt som skrivs på Twitter med hashtaggen #nyttjobb samlas på den här sidan.

Är det så att du har ett jobb men riskerar arbetslöshet, är du vikarie, ska du flytta eller på annat sätt tror att du kommer att behöva söka jobb snart? Börja redan nu, med nätverkandet på nätet. Som bekant tar det tid att bygga relationer och förtroende, och chanserna ökar att du ska få ett jobb om du redan har ett nätverk, om det går att finna din historia på nätet och såklart – den får gärna vara positiv. Om din blogg använts för att prata skit om eller smutskasta en nuvarande arbetsgivare lär ingen bli särskilt frestad att anställa dig, likaså om du bara gnäller om hur jobbigt det är att gå till jobbet…

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB