Förändring handlar om vilja!
avDet tror vi också. Dödligt våld mot kvinnor är inte något som utrotas med få, snabba insatser. Men en början är att erkänna det som ett samhällsproblem. Och mycket kan göras, mycket förändras. Nu.
Läs den här intressanta skildringen:
Mitt namn är Magnus Lindgren och jag är kriminologi, doktor i psykologi och polis. Jag välkomnar er artikelserie om dödligt våld mot kvinnor i nära relation. Samtidigt menar jag att dessa frågor har varit på den politiska dagordningen i drygt tio år (bland annat har detta varit en ”prioriterad” fråga för rättsväsendet), ändå ser vi inga egentliga resultat. Jag menar tvärtom att vi inom rättsväsendet jobbar på samma sätt idag som för 10 och 20 år sedan; detta trots att det idag både finns beprövad erfarenhet och aktuell forskning som ger oss verktyg för att jobba professionellt med dessa frågor. Jag menar att det går att skapa en förändring om man vill. Det är egentligen inte resurser, kunskap eller lagstiftning som brister utan det är ledarskap och vilja!
Under cirka fyra år har jag varit chef för en enhet vid Uppsalapolisen (jag slutade för drygt ett år sedan) som arbetade aktivt med dessa frågor. Kort kan jag säga att vi genomförde en kartläggning av förekomst av brott i nära relation, vi införde ett förändrat arbetssätt och vi genomförde en uppföljning. Trots mycket positiva resultat är det ingen som har varit intresserade av vårt arbetssätt eftersom vi inte skriker på mer resurser, fler poliser, bättre lagstiftning eller hårdare tag.