Startsida / Inlägg

Korv med mos – i Arvika

av Thomas Tynander

Här får du lite kulturinformation om en klassisker – korv med mos.
Jag hade min pappa på besök i Göteborg i helgen och vi passerade ”Lasse på Heden”, där jag berättade att många stora fotbollsspelare ätit både ”Halv special” och annan hälsokost. Reine Almqvist var där dagligen, sägs det.
Pappa berättade att Sveriges första korv med mos serverades hemma i Värmland, i Arvika.
Genom lite kontakter får jag nu veta via mail att Arvika var en av Sveriges korvkiosktätaste städer. Kiosken som troligen var först i landet var ”Bengtssons Korvkiosk”, tidigt på 50-talet. Den första korvgubben i Arvika hette Erik Gustavsson och kallades ”Hästen”, men han startade redan på 30-talet.
Att mos och korv länge var en förbjuden kombo i korvkiosker berodde tydligen på att det klassades som en maträtt och då var det restaurangkrav på hur maten skulle hanteras. Bentsson gav väl fan i det och det blev succé.
En som vet mycket om det här är en gammal vän och journalist som tidigt lärde mig att redigera tidning. Han heter Kjell ”Keeper” Emanuelsson och var engagerad i fotbollen i Arvika, tillsammans med min farmors bror ”Putte” Lundgren. ”Keeper” har skrivit en del om korvkiosker i Arvika Nyheter och har även skrivit om korv i sin bok ”Inte bara Keeper”. Ikväll pratar gästar han förresten på ett idrottscafé i Kil. Fråga honom gärna om korven, om ni har vägarna förbi.

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB