Startsida / Inlägg

Derbypuls i norra Sverige

av Matchbloggen

SKELLEFTEÅ-LULEÅ. Dags för derby i norr. Kylan är bitande och solnedgången är magiskt vacker. Två tippade bottenlag som överraskat de flesta experter.

(Joakim Nordlund, Skellefteå)

Det är hockeyfest i norr ikväll och jag har notera att:

1. Skellefteå kommer till derbyt med tre raka förluster.
2. Luleå kommer till derbyt efter tung seger över Färjestad.
3. Statistiken talar ändå emot Luleå som aldrig vunnit i Skellefteå sedan västerbottningarna tog klivet upp i elitserien. Facit: På sju möten i Skellefteå Kraft Arena har Skellefteå vunnit sex matcher. Den sjunde slutade oavgjort.
4. Tre matcher för Mikael Renberg sedan comebacken – och tre förluster. Men Renberg hade tongivande roller när lagen möttes under fjolåret. Här är alltså två punkter som talar för Skellefteå.
5. Efter senaste mötet mellan lagen i Skellefteå anklagade Luleå Andreas Hadelöv för att filma när Linus Omark åkte på Skellefteåmålvakten.
6. Anders Burström och Mikael Renberg är bra kompisar. Renberg var på Luleåkaptenens bröllop under nyårsafton. Andra hockeypersonligheter var Luleås materialförvaltare Peter ”Greppa” Åström, Emil Lundberg (Luleå), Jan Sandström (Luleå), Jörgen Bemström (Södertälje) och Johan Finnström (fd Luleå).
7. Gusten Törnqvist fick chansen i Färjestadsmatchen efter två månader som båsöppnare. Den chansen tog han. Han var mycket bra i matchen den 30 december där Luleå besegrade Färjestad med 2-1. Törnqvist får på nytt chansen och Luleåtränarnas motivering är att Modig inte har kunnat träna i den utsträckning som de önskat.
8. Har inte koll på vem som vaktar målet i Skellefteå. Men jag har sett nästan alla hemmamatcher som laget gjort (samt några bortamatcher) och båda målvakterna kan vinna matcher åt sitt lag. Så bra är de.
9. Tommi Miettinen gjorde comeback i Luleå och han låg då bakom båda Luleåmålen. På det första vann han en tekning där sedan Chabada kunde passa Bartecko som var iskall när han ställdes ensam med Färjestadsmålvakten Jonas Gustavsson. På det andra slog han en crosspassning till Jan Sandström som kunde avgöra matchen (2-1).
10. Skellefteå saknar fortfarande David Rundblad och Tim Erixon som båda spelar JVM i Ottawa. Två spelare som bara blivit bättre och bättre och som också fått större förtroende från Hans Särkijärvi ju längre säsongen gått.
11. Att Björklövens supporters tidigare under säsongen protesterat mot något som de kallar Kirunamaffian. I Luleå och Skellefteå gnäller man inte på Kirunapojkarna. Roger Kyrö som bildar tränarpar med Roger Rönnberg i Luleå har tagit Luleå upp i serieledning för första gången på mer än tio år. Och Hans Särkijärvi har gjort succé som tränare i Skellefteå. Och minns jag inte helt fel är väl Björklövens sportchef Mikael Andersson (som dessutom tränar laget) också Kirunabo.
12. Går det till sudden är det inte mycket som talar för Luleå. Laget har spelat om extrapoäng vid sex tillfällen den här säsongen – och förlorat samtliga.
13. Att Pavel Skrbek, enligt vad lokaltidningen NSD erfar, erbjöds det fetaste kontrakt som en Luleåspelare någonsin fått. Men Skrbek valde likaväl Skellefteå.

Här kommer de preliminära laguppställningarna

Luleå

Gusten Törnqvist

Radek Phillipp
Jan Sandström
Lubos Bartecko
Tommi Miettinen
Martin Chabada

Kristofer Berglund
Jaroslav Obsut
Linus Omark
Johan Harju
Mats Lavander

Pierre Johnsson
Johan Ejdepalm
Anders Burström
Jonas Almtorp
Viktor Lindgren

Mikael Lidhammar
Robin Lindqvist
Emil Lundberg
Robin Olsson

Skellefteå (om det stämmer att laget ställer upp med samma utespelare som mot Linköping senast ser laguppställningen ut såhär)

Nicklas Dahlberg/Andreas Hadelöv

Pavel Skrbek
Fredrik Lindgren
Kimmo Koskenkorva
Gabriel Karlsson
Christian Söderström

Tobias Viklund
Jyri Marttinen
Mikael Renberg
Erik Forssell
Anders Söderberg

Johan Burlin
Erik Andersson
Niko Dimitrakos
Jimmie Ericsson
Brad Moran

Kent McDonell
Tomas Larsson
Martin Lundberg
Mathias Månsson

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB