Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Arkiv för January 2009

- Sida 1 av 4

Färjestads Martin Johansson utlånad till Mora

av Anders

Det blev ett nyförvärv för Mora under gårdagen men inte från krisdrabbade Malmö utan ifrån Färjestad. Med begränsad speltid redan innan Färjestad värvade Marcus Paulsson från Malmö ville unge Martin Johansson gärna röra på sig för att fortsätta utvecklas. 21-åringen är hos Mora på lån men Färjestad har lovat att lånet gäller resten av säsongen även om de rent formellt har rätten att kalla tillbaka honom när de vill.

Anfallaren Johansson var med i junior-VM för två säsonger sedan och delade den säsongen precis som förra säsongen sin tid mellan Färjestad och Bofors. I år har han enbart representerat Färjestad men fått relativt lite istid. Hans facit på 44 spelade matcher är tre mål och fem assists samt +2 i plusminus-statistiken. Och med tanke på att istiden legat på i snitt 8:12 per match så måste det anses vara helt ok och i paritet med vad Mario Kempe gjorde i Rögle innan han kom till Mora. Landskrona-bördige Johansson beskrivs precis som Kempe som en duktig skridskoåkare och en hårt jobbande spelare. Däremot är Kempe mer offensivt lagd än Johansson som mer gör ett bra jobb i det tysta utan att synas särskilt mycket i poängprotokollet.

Kan inte säga annat än att detta känns som en bra värvning. Johansson är ung, skridskoskicklig och hårt arbetande. Precis de egenskaperna som krävs för att smälta in i Mora av idag.

Inga Malmö-spelare på väg till Mora. Eller?

av Anders

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Spelarna har nu börjat lämna Malmö i en snabb takt och det är – med tanke på Malmös säsong sportsligt – förvånansvärt många av spelarna som elitserieklubbarna rycker i. Marcus Paulsson är redan klar för Färjestad, Johan Björk ryktas vara på väg till Frölunda eller HV71, Carl Söderberg till Brynäs, Färjestad, Luleå eller Frölunda, Henrik Karlsson till MoDo, Jonas Höglund till Södertälje och Nichlas Hardt till MoDo. Dessutom sägs Mathias Johansson vara på väg till Österrike eller Leksand och Fredrik Eriksson till Västerås.

Moras Arto Sirviö ger utåt sett intrycket att man håller sig ganska lugna och knappast kommer att kontraktera någon Malmö-spelare. Men å andra sidan dementerades värvningen av Ross Lupaschuk in i det sista, man antydde då till och med att han inte ens var en spelare som man var intresserad av. Att det är en anfallare man letar efter erkänner man i alla fall, men man kommer inte att ta vem som helst utan det är viktigt att spelaren ”passar in i truppen”.

Fortsättning lär följa redan under dagen, för imorgon stänger transferfönstret.

Malmö på väg mot konkurs?

av Anders

Dagens nyhet är att Malmö gått ut och sagt att de inte bara gör en sportslig katastrofsäsong utan också är nära konkurs. Enligt uppgift är alla spelare fria att lämna klubben. Den första reaktionen är att man undrar hur en klubb på väg mot konkurs så sent som igår kunde presentera ett kanadensiskt nyförvärv. Vet inte den ena handen vad den andra gör? I så fall är det inte bara sportsligt utan även ekonomiskt ett mycket inkompetent styre i klubben. Att man budgeterat för att spela i kvalserien är väl i sig försvarbart, men om det låg till så att en missad kvalserie skulle innebära konkurs så har man ekonomiskt betett sig skrämmande naivt. I synnerhet om backup-planen som vanligt var att Percy Nilsson skulle komma in och rädda laget ur knipan – vilket han vägrar att göra denna gång. Konkurs av favoritklubben är ett öde jag inte önskar åt någon supporter, därför hoppas jag att ledningen i Malmö räddar klubben, både ungdoms- och seniorverksamhet, och sedan ställer sina platser till förfogande. Att många vill veta hur läget är med Malmö är för övrigt tydligt – deras hemsida klarade inte av det massiva tryck från besökare som ville in på sidan utan var nere vid mitt försök att nå den.

En intressant fråga är om Malmö nu blir ett smörgåsbord som andra klubbar plockar åt sig spelare ifrån? För Moras del hoppas, och tror jag, att man inte rycks med och värvar ett par spelare bara för att det är ”tillfälle”. Jag tror inte det är bra för Moras lagsammanhållning att plocka in för många nya spelare under kort tid nu i slutet av serien och Malmöspelarna kommer knappast från en säsong som stärkt deras självförtroenden. Det finns dock ett undantag och skulle Mora få för sig att snappa upp en enda spelare från Malmö så hoppas jag att det blir just det undantaget. Nichlas Hardt, den unge – 20-årige – danske debutanten har genomgående varit en av Malmös absolut bästa spelare. Han leder lagets interna plusminusliga med +13 (bara fyra Mora-spelare är bättre) och ligger på femte plats i den interna poängligan med åtta mål och tolv assists. Och att han just är en ung, hårt jobbande talangfull spelare passar väl in i Moras koncept där just sådana saker är nyckelorden.

Moraseger igår mot Oskarshamn

av Anders

Det blev seger för Mora mot Oskarshamn igår med 4-1 och eftersom Almtuna samtidigt förlorade i förlängningen mot Huddinge tog Mora ett kliv upp på tredjeplatsen i tabellen. Bästa insatserna i Mora svarade Juha Alen och Tony Lagerström för tillsammans med Lars Johansson i målet. Både Alen och Lagerström gjorde varsin assist och spelade 2-0. Mikael Simons (1+0 och spelade 1-0) och Marcus Eriksson (0+1 och spelade 1-0) var också bra. Men ingen i Mora föll ur ramen utan alla gjorde en god insats. Oskarshamns mål tillkom då Mario Kempe, Jens Jakobs, Colby Genoway, Mattias Ekholm och Ross Lupaschuk var på isen, men alla dessa var också inne på ett mål framåt.

Moras nästa match är på söndag, Borås borta, men redan på fredag riskerar MIK att bli passerade i den oerhört jämna tabellen då Växjö möter Troja/Ljungby hemma.

Inför Mora-Oskarshamn

av Anders


Normal
0
21
false
false
false
MicrosoftInternetExplorer4


st1:*{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Om en kvart är det dags för Mora-Oskarshamn, en match som blivit en ”måste-vinna”-match för Mora. Bortalaget har gjort en sisådär säsong och det stora problemen har laget framförallt haft på målvakts- och backsidan. Ingen av de tre målvakter man använt sig av har övertygat och på backsidan har man egentligen bara tre eller fyra backar som håller god allsvensk klass. Framåt ser det lite bättre ut och man kan få ihop tre hyggliga kedjor. Bäst den här säsongen har det gått för anfallarna Eetu Qvist och Richard Gynge. 25-årige finländaren Qvist, som gör sin andra och bästa säsong i klubben, har bäst plusminus i laget och är tvåa i den interna poängligan. Unge, 21-årige, Gynge gör sin första hela säsong i klubben efter att de två senaste säsongerna försökt slå sig in i Brynäs elitserielag men inte riktigt lyckats utan istället lånats ut till Nybro, Västerås och just Oskarshamn. Gynge är Oskarshamns främsta målskytt och poängmakare.

I Mora ser uppställningen ut som senast mot Leksand och man går åter på sex backar, tre centrar och fyra ytterforwardspar. Lars Johansson startar i mål med nyförvärvet Juha Pitkämäki som reserv.

Juha Pitkämäki ersätter Robert Kristan i Mora

av Anders

Det blir förre Mora-målvakten Juha Pitkämäki som ersätter Robert Kristan i Mora och med tanke på vad Juha presterade sist när han var i MIK så känns det som en kanonvärvning trots att Juha har en sådär säsong bakom sig i IFK Helsingfors. Han har gjort 19 matcher från start, har en räddningsprocent på 89,5 och har släppt in i snitt 3,22 mål per match. Förstamålvaktsposten har han delat med Jani Nieminen som stått 20 matcher och eftersom Nieminen varit den som gjort bättre ifrån sig och man dessutom har en lovande tredjemålvakt har man kunnat släppa Pitkämäki.

Pitkämäki debuterar redan mot Oskarshamn imorgon.

Robert Kristan har lämnat Mora

av Anders

Det tycks nu mer eller mindre klart att Robert Kristan lämnar Mora. Han befinner sig inte längre i Sverige utan har åkt hem till Slovenien och mycket lite talar för att han återvänder till MIK. Skälet är att han mår psykiskt dåligt och då finns det ingen anledning att tvinga honom att fullfölja sitt kontrakt hur tufft läget än blir för Mora på grund av detta, och som det verkar är det inget man har några planer på heller.

Men att börja prata om att detta sänker Mora helt och gör att laget inte kan ta sig till kvalserien längre som vissa medier påstått är att överdriva. Lars Johansson är en väldigt talangfull och duglig målvakt som mycket väl kan ta den här chansen och fortsätta spela lika bra som han gjort de få gånger han tidigare fått spela. Moras nästa match är på onsdag mot Oskarshamn och enligt Jan Simons kommer Johansson att få stå den matchen samtidigt som man har en dialog med Kristan om framtiden.

Värt att notera från gårdagens allsvenska omgång är att Mora fick hjälp av Västerås som bortaslog Växjö med 5-2. Detta gjorde att Växjö blev kvar en poäng före MIK i tabellen med en match mer spelad. Almtuna vann däremot mot Mariestad med 3-1 hemma och passerade därmed både Mora och Växjö. Avståndet ned till Mora är två poäng för Almtuna med lika många matcher spelade. Almtuna möter Huddinge på onsdag och det mesta talar för tre nya poäng till Almtuna. Därmed bör även Mora se till att plocka full pott mot Oskarshamn.

Robert Kristan på väg bort och kommentar till gårdagens Djurgården-Brynäs

av Anders

Uppgifter gör gällande att Robert Kristan är på väg bort från Mora. Det är stark hemlängtan som är skälet och det sägs att han redan meddelat laget sina avsikter och tackat dem för tiden tillsammans. Tyvärr känns ryktet trovärdigt och risken är nog stor att Mora får avsluta säsongen utan Kristan. Det är såklart ett tufft avbräck på flera sätt. Dels för att han är en riktigt duktig målvakt och dels för att han har matchats fram som förstemålvakt vilket gör att även om Lars Johansson har varit duktig de få gånger han fått spela så är han helt oprövad som förstemålvakt. Självklart hamnar Mora i en svår situation men trivs Kristan inte utan mår dåligt är det bara att låta honom åka hem. Alternativen därefter är att endera snabbt försöka leta upp och värva en ny förstemålvakt eller att låta Lars Johansson få chansen att visa vad han går för. Hade det funnits mer tid kvar innan transferfönstret stänger hade det varit enklare, då hade man kunnat låta Lars Johansson få några veckor att känna på och förhoppningsvis växa in i rollen och sedan ta ett beslut. Nu är det värre. Man måste göra valet direkt och hinner inte scouta en ny målvakt ordentligt. Hade jag fått bestämma hade jag gett Lars Johansson chansen.

Måste för övrigt kommentera en incident i gårdagens elitserie: I matchen Djurgården-Brynäs blir Brynäs utvisade med ungefär tre minuter kvar av matchen. Man tycker att utvisningen är hårt dömd och kastar därför in en vattenflaska på isen och åker då på ytterligare en utvisning. I spel fem mot tre gör sedan Djurgården 2-1 som också blir slutresultatet. För alla som kan det minsta om hockey är det helt uppenbart att det var den andra utvisningen som avgjorde matchen, spel fem mot fyra är ett bra läge men spel fem mot tre ska vara mål. Och att göra som Brynäs gjorde i det läget, att ge bort ett fem mot tre läge är ingenting annat än att skänka bort ett mål och segern. Man skulle kunna tro att det var det värsta. Men nejdå, det värsta är att Brynäs tränare Niklas Czarnecki inte ens fattar att hans eget lag stjälpte sig själv utan han skyller ifrån sig på domaren när han istället borde ta Daniel Widing – som först kastade in vattenflaskan och sänkte sitt eget lag och sedan dessutom snackade sig av isen efter Djurgårdens mål – i örat och kräva att det aldrig upprepas. Hamnar Brynäs på fel sida om något streck med en eller två poängs marginal när serien är färdigspelad får Widing, Czarnecki och Brynäsfansen trösta sig med att de verkligen visade vad skåpet skulle stå den där gången mot Djurgården då de kastade in en vattenflaska på isen och skyllde allt på domaren. Och det minnet är så mycket mer värt än att vara med i ett slutspel eller att undvika en kvalserie.

Dagen efter Leksand-Mora

av Anders

I gårdagens match mot Leksand toppade Harald Lückner som väntat laget och använde sig av sex backar, tre centrar och fyra ytterforwardspar. På backsidan var Greger Arthursson den främste och trots att han bjöd Malmö på ett mål senast är den han som varit lagets bäste de fyra senaste matcherna då motståndet varit tufft och matcherna oerhört viktiga. 6-1 har han spelat och gjort två assists. Ross Lupaschuk gjorde trots en del tid i utvisningsbåset en helt ok debut då han spelade 2-1 och gjorde en assist. Tyngst igår, och tyngst de senaste matcherna är det framförallt Adam Andersson som har haft. 1-4 har han gått och blivit poänglös. Samtidigt har han totalt sett gjort en ganska bra säsong så det finns ju anledning att tro att formkurvan kan vända. Viktor Amnér var som tidigare skrivits på bänken igår och med tanke på att den unge backen gjort en riktigt bra debutsäsong finns där någon som absolut är redo att kliva in ifall Lückner vill göra någon förändring i laguppställningen.

På anfallsidan är det framförallt Mikael Simons, Marcus Eriksson och Mario Kempe som sett starka ut på slutet. Simons har gjort 3+2 och spelat 5-3 de senaste fyra matcherna, Eriksson har gjort 1+2 och spelat 4-2 och Kempe har gjort 2+1 och spelat 4-2. Tyngst har Stefan Mann, Niklas Fogström och Lucas Sandström haft det. Mann har visserligen gjort ett mål men spelat 2-4, Fogström har även han gjort ett mål men spelat 1-2 och Sandström är poänglös och har spelat 0-1. På anfallssidan finns det dock inte några alternativ att kasta in från bänken utan vill man få till en förändring där handlar det enbart om en förändring av hur mycket istid olika spelare får.

Straffseger för Mora mot Leksand

av Anders

Det var inte en rättvis seger men den var oerhört viktig. Mora var under hård press och hängde kvar i matchen enbart tack vare storspel av Robert Kristan i den tredje perioden. I förlängningen jämnades spelet ut och lagen turades om att bjuda varandra på chanser. Men mål blev det inte utan istället gick matchen till straffläggning där Marcus Eriksson blev stor hjälte efter två iskalla straffmål.

För tabelläget var resultatet oerhört viktigt, nu är Växjö bara en poäng före på tredje plats medan Almtuna, med en match mindre spelad, är en poäng efter.

Sida 1 av 4
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB