Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Hur har det gått för de Moraspelare som lämnade efter degraderingen (del 2)

av Anders

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

st1:*{behavior:url(#ieooui) }


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Del två av titten på hur det gått för de Moraspelare som lämnade laget efter degraderingen i våras handlar precis som del ett även den om spelare som blev kvar i Elitserien. Denna gång handlar det om de utländska anfallarna – Anders Bastiansen, Eric Beaudoin och Marco Tuokko.

Anders Bastiansen kom ju till Mora den andra elitseriesäsongen, 2005/06, efter att ha inlett säsongen i Allsvenskan och Almtuna. Det var knappast som en stjärna han betraktades när han kom men han utvecklades och växte och var en av Moras viktigaste och allra bästa spelare när laget åkte ur förra säsongen. Att han önskade bli kvar i Elitserien när Mora åkte ur kändes självklart och lika självklart kändes det att han skulle bli ett eftertraktat namn. Han hamnade i Färjestad och även om han inte riktigt har samma stjärnstatus i Färjestad som han hade i Mora så är han en av lagets absolut bästa spelare. 30 poäng skrapade han ihop den sista säsongen i Mora och han gick +6, i Färjestad är poängskörden ungefär densamma, 26, då några omgångar återstår. Dessutom har han gått imponerande +14. Färjestad lär vara mycket nöjd med sin värvning.

Eric Beaudoin var ofta Anders Bastiansens radarpartner i Mora och Beaudoin gjorde också ungefär samma resa som Bastiansen med Mora. Beaudoin kom även han Moras andra säsong i Elitserien, och också han värvades mitt under säsongen. Beaudoin kom från finska SM-Liiga där han redan hunnit avverka två klubbar utan att göra någon särskilt lyckad insats. Så inte heller Beaudoin var en stjärna när han kom. Men även han utvecklades och var precis som Bastiansen en av Moras viktigaste spelare när han lämnade klubben. Det enda smolket i bägaren för Beaudoins del är att minnet av hans tid i Mora förmörkas av ett onödigt matchstraff och följande avstängning i de allra sista elitseriematcherna samt en riktigt dålig insats i Kvalserien som följde. Beaudoin hamnade i Linköping där han gjort en bra säsong. För hans del har dock klubbytet, från ett bottenlag till ett topplag, märkts i kraftigt minskad istid och därför är hans 19 poäng den här säsongen – att jämföra med 27 poäng i Mora – riktigt bra. Dessutom har han i år spelat +5 jämfört med +1 i Mora. Frågan är dock om ett topplag som Linköping ändå väljer att förlänga hans kontrakt, antalet platser för icke-EU-spelare är ju begränsat och kanske vill man ta in någon vassare än Beaudoin. Å andra sidan har Linköping i år inte ens fyllt kvoten med icke-EU-spelare så det är kanske inget man bekymrar sig över.

Marco Tuokko kom även han till Mora säsongen 2005/06 och precis som Mikko Kurvinen, som gårdagens inlägg handlade om, så är minnet av Tuokko att han inte levde upp de förväntningar man hade på honom då han värvades. Förra säsongen var också riktigt svag från Tuokko som tillhörde dem som hade det tufft både i Elitserien och i Kvalserien. Detta trots hyggligt med istid. Det var därför mycket förvånande att han blev kvar i Elitserien och hamnade i Modo. Där har dock hans säsong varit riktigt svag. För visserligen har Modo gått dåligt som lag men Tuokko har samtidigt varit en av dem i laget som spelat allra sämst. De 17 poäng han gjorde i Mora förra säsongen har blivit till bara tre i Modo och än värre är att han spelat mycket svaga -9. Att jämföra med redan svaga -6 som han spelade förra säsongen i Mora. Han har visserligen kontrakt även nästa säsong men det känns högt tveksamt att han blir kvar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB