Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Arkiv för March 2009

- Sida 1 av 3

Kvalserien efter sex spelade omgångar

av Anders

Efter Rögles straffseger mot Södertälje igår ser Rögle ut att ha säkrat elitseriespel nästa säsong samtidigt som de faktiskt gav återstoden av Kvalserien lite spänning. För bakom Södertälje jagar nu alla de andra fyra lagen i serien. Ingen har väl egentligen något jätteläge men ingen är heller avhakad. Men det krävs att lagen hjälper varandra med att besegra just Södertälje för att det ska kunna bli någon skräll. Först ut är Västerås som efter två raka förluster mot Leksand nu alltså har möjligheten att ge sig själva slagläge, men förlorar de har de gjort tvärtom – då är de helt borta från den sista elitserieplatsen.

Lars Johansson blir kvar i Mora IK

av Anders

Det är nu klart att Lars Johansson blir kvar i Mora IK. Han har, efter att ha blivit lovad att få vara förstemålvakt i klubben, skrivit på ett tvåårskontrakt. Spontant känns det riktigt bra, Johansson har för det mesta spelat riktigt bra då han fått chansen och han är både ung och har klubbhjärta vilket är det som den satsning Mora nu gör handlar om.

Lars Johansson till Bofors?

av Anders

Enligt Lars Johansson är det två klubbar han väljer mellan inför kommande säsong, endera blir han kvar i Mora eller så lämnar han för Bofors. Stötestenen är givetvis frågan om huruvida han äntligen får bli förstemålvakt eller inte i Mora. För med tanke på hans ålder är det dags för honom att vara förstemålvakt nästa säsong för att undvika att stanna upp i utvecklingen och i värsta fall fastna i andremålvakts-facket.

Lars Johansson har under sin tid i Mora ofta gjort riktigt bra insatser i mål då han fått chansen men med tanke på att han först fick kliva åt sidan för Robert Kristan och sedan för Juha Pitkämäki så förstår jag att han är orolig. Så om Mora verkligen menar att de tror på Johansson och tänker satsa på honom så måste de visa det tydligt, finns det några tveksamheter om det är det bättre de låter honom få chansen att utvecklas vidare i Bofors.

Kvalserien efter fem spelade omgångar

av Anders

Efter fem spelade omgångar i Kvalserien ser elitserielagen Rögle och Södertälje ut att vara på väg att behålla sin elitseriestatus. För efter att AIK förlorade igår mot Växjö talar det mesta för att det inte finns några större hot kvar. Rögle, som besegrade Södertälje, sitter riktigt säkert och om de skulle vinna även returen är de i praktiken helt klara. Det är också det enda hoppet för övriga lag. För blir det istället så att Södertälje vinner returmötet så är Kvalserien i det närmaste över.

Mario Kempe provspelar i Nordamerika

av Anders

Moras Mario Kempe har tagit chansen och åkt över till Nordamerika för att försöka provspela sig till en plats i Philadelphia Phantoms, farmarlag till Philadelphia Flyers. Det är bara att önska honom lycka till och erkänna att han verkar vara redo för att kämpa sig till en plats i NHL som är hans långsiktiga mål. Många svenska spelare kommer hem med svansen mellan benen så fort de hamnar i AHL, Kempe åker dit i hopp om att jobba till sig en plats i AHL. Det inger respekt.

Huruvida han kommer lyckas eller ej återstår att se. Om inte är han nog mer än välkommen tillbaka till MIK.

Moras fortsatta satsning – ett recept för garanterad kvalserieplats nästa säsong

av Anders

Mitt bland all kvalserie- och slutspelsishockey dyker det ibland också upp lite nyheter och rykten om Mora och inriktningen på lagets fortsatta satsning. Och det unga, hemvävda Mora man lovar fortsätta att bygga är precis den väg man hade hoppats att klubben skulle ta! För talangen finns och många har efter bra debutsäsonger i Allsvenskan redan fått mängder med erfarenhet och då vore det dumt att inte själva skörda lite av det man sått. Flera av de unga har redan kontrakt för nästa säsong: Mattias Ekholm, Viktor Amnér, Patrik Eklund, Tony Lagerström, Daniel Viksten och Alexander Hilmersson. Och kan också Mario Kempe och Martin Johansson blir kvar i klubben – förhandlingar pågår med de båda som uttryckt vilja att bli kvar – så ser det riktigt bra ut med unga, lovande spelare. Dessutom borde också Patrick Cedergren, Lucas Sandström och Lars Johansson försöka behållas.

Ryktet säger att Greger Artursson och Thomas Rhodin gärna vill spela tillsammans nästa säsong och med tanke på att Rhodin troligen inte kommer att få fortsätta i Färjestad och att Mora till varje pris försöker behålla Artursson så låter det lovande. För mycket bättre backvärvning än Rhodin kan knappast Mora göra.

Även Jens Jakobs, Niklas Fogström och Marcus Eriksson har kontrakt för nästa säsong och det gör att om man kan behålla alla de unga spelarna, Artursson och dessutom få Rhodin till klubben har en stomme med en målvakt, sex backar och nio anfallare. Vidare bör man givetvis jobba för att Mikael Simons och nog även Adam Andersson och Markus Lilja ska bli kvar. För även om det är bra med unga lovande spelare är det inte dumt att behålla lite rutin och kontinuitet också.

Blir även dessa kvar har man alltså en målvakt, åtta backar och tio anfallare. Skulle personligen gärna se att Anders Nilsson och Martin Jansson blev kontaktade och lockades hem från Frankrike för att återförenas med Mikael Simons i den riktigt stabila kedja som de tidigare utgjort. Och lägger man till några juniorer som får chansen att träna med A-laget och hoppa in när tillfälle ges så har man ett lagbygge som garanterat räcker till Kvalserien nästa säsong

Kvalserien efter fyra spelade omgångar

av Anders

Denna säsongs Kvalserie ser efter fyra spelade omgångar ut att bli den ojämnaste på länge. Leksand är redan helt borta och Växjö, Västerås samt AIK är i praktiken borta de med. För både Södertälje och Rögle tycks ånga på mot varsin elitserieplats nästa säsong och som det känns nu ska det väldigt mycket till för att något lag ska kunna hota dem.

Faktum är att det kanske trots allt är Västerås som är det lag som har störst chans att blanda sig i toppstriden med tanke på att de har ett bortspelat Leksand att möta de två kommande omgångarna.

Tränarbyte i Leksand

av Anders

Kvalseriens största nyhet just nu är att det blev Christer Olsson och Niklas Eriksson som tog över som tränare i Leksand. Hur det kommer att gå är givetvis omöjligt att veta men de intervjuer jag sett och hört med de två tyder på att de vill göra Leksand till ett mycket jobbigare lag att möta och det låter inte så dumt. För det är knappast vad LIF upplevts vara av motståndarna. Det allra bästa för Leksand skulle vara om alla i laget började spela med den kämpa-jobba-forechecka-hockeyn som Niklas Eriksson själv var känd för. Då tror jag Leksand blir riktigt jobbiga att möta.

Men kampen om de två elitserieplatserna tror jag fortfarande står mellan Södertälje, Rögle och AIK.

Tre omgångar spelade i Kvalserien

av Anders

Efter tre spelade omgångar i Kvalserien talar det mesta för att de fyra favoriterna till att ta en plats i Elitserien nästa säsong har blivit tre. För med tre raka förluster är nog Leksand med största sannolikhet borta från kampen om de två första platserna. Förlusten mot AIK var helt rättvis och även om LIF gjorde ett 4-2-mål som domarna helt lyckades missa så var det inte på något vis avgörande. AIK plockade helt enkelt ned Leksands anfallsförsök fullständigt och redan tidigt kändes matchen helt avgjord. Visst saknade Leksand sina två bästa backar men förklaringen till att Leksand tycks missa uppflyttning igen är att de precis som förra säsongen inte kan besegra bra lag. De tre förlusterna i inledningen av Kvalserien och förlusterna i Allsvenskan mot AIK och Malmö – medan de fortfarande spelade rätt bra och var med i toppkampen – talar ett tydligt språk. LIF är fantastiska mot de sämre lagen men så fort motståndaren har ett stabilt försvarsspel kommer Leksand inte någonstans.

Att tränarduon Kempe/Jonsson tvingades lämna efter den senaste förlusten var inte alls oväntat. De har fått sin chans och har hela tiden haft både stora resurser och en bra trupp men utan att lyckas. Kanske är det så att pressen på den som tränar Leksand är för stor för en oerfaren tränare att klara av? Men att detta ska kunna vända på steken och ge de sju raka segrarna som antagligen krävs känns väldigt tveksamt.

I Kvalserien är det Södertälje och Rögle som har det poängmässiga övertaget men spelmässigt har AIK sett riktigt bra ut och med Roger Melin vid rodret så talar mycket för att AIK ska kunna utmana Södertälje och Rögle hela vägen.

Andra omgången av kvalserien spelad

av Anders

Det blev till sist för tufft för Leksand att spela på fyra backar och hela den sista perioden var en enda lång kamp. Och när Rögle till sist gjorde mål fanns det ingen energi kvar för att kunna svara. Väldigt hårt för LIF som spelmässigt egentligen var väl så bra som Rögle. Men med ett sånt manfall på backsidan var det ett omöjligt uppdrag.

SSK vann med 3-1 mot AIK och känslan är att SSK med Leif Strömberg vid rodret är kvalseriens bästa lag. Mitt tips är att de efter den här smakstarten tar sig tillbaka till Elitserien som etta i Kvalserien. Kampen om andraplatsen betraktar jag däremot som helt öppen mellan Rögle, AIK och Leksand. För trots att Leksand är poänglösa får man inte glömma att de inlett med två riktigt tuffa matcher. Och omvänt så tror jag inte på Västerås trots att de inlett riktigt bra. I det långa loppet kommer de inte att räcka till.

Sida 1 av 3
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB