Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Arkiv för April 2009

- Sida 1 av 1

Greger Artursson kvar i Mora

av Anders

Dagens riktigt glada nyhet är att Greger Artursson har skrivit på för ytterligare en säsong i Mora och därmed blir lagets i särklass bäste spelare kvar och kan fortsätta att lära upp en ny generation hockeyspelare. Och som lagbygget ser ut efter Arturssons påskrift så kommer Mora att vara ett allsvenskt topplag och ett kvalserielag nästa säsong, så lärande kommer ske på hög nivå.

Får man drömma lite så är också ryktet som säger att kompisen Thomas Rhodin vill spela tillsammans med Artursson sant. Artursson gjorde ju sig till kung av Mora – med obegränsad istid och roll som förebild för de yngre spelarna – genom att spela fantastiskt och att leda genom att vara ett föredöme, samtidigt som han fick vara med och kriga i toppen av en serie. Och kommer Rhodin till Mora kommer han få dela den kakan med Artursson. Det borde vara drömmen för en hockeyspelare som tycker att han fortfarande har något att tillföra samtidigt som han tycker att han har lärt sig något under sina hockeyår som han vill förmedla.

Att MIK iaf pratar med Rhodin är ingen hemlighet, förhoppningsvis kan de också bli överrens!

Lagbygget i nuläget:
Målvakter
Lars Johansson
Daniel Hansen

Backar
Viktor Amnér
Mattias Ekholm
Patrik Eklund
Markus Lilja
Greger Artursson
(Tre platser återstår att fylla. Thomas Rhodin, Adam Andersson och Patrick Cedergren skulle vara mitt val)

Anfallare
Marcus Eriksson
Niklas Fogström
Alexander Hilmersson
Jens Jakobs
Martin Johansson
Tony Lagerström
Mikael Simons
Daniel Viksten
Mikael Zettergren
Lucas Sandström (blir enligt uppgift helt klar under veckan)
(Två platser återstår att fylla. Philip Sandberg (från juniorlaget) och Mario Kempe (alternativt någon annan etablerad, men ung, spelare av ungefär samma klass) skulle vara mitt val)

Ingen Robert Kimby i Mora

av Anders

Det blev ingen Robert Kimby i Mora, han gick istället tillbaka till Almtuna, klubben han var i innan han gick till Nybro inför den här säsongen.

Robert Kimby till Mora?

av Anders

Det ryktas om att Mora IK är ute efter ytterligare ett degraderat tidigare allsvenskt lags största stjärna – Nybros anfallare Robert Kimby. Och det vore absolut inte en dum värvning, Kimby var Nybros klart bästa spelare – etta i alla interna ligor som finns: Måletta med 21 mål, assistetta med 18 assist, poängetta med 39 poäng och plusminusetta med +3. Det i ett lag där ingen annan spelare spelade plus. Åldersmässigt passar han också in i MIK med sina 24 år.

Ryktet säger dock att även Växjö är intresserade av att värva Kimby, så det återstår att se var han till sist hamnar.

Mikael Zettergren till Mora IK

av Anders

Mora IK presenterade igår sitt första nyförvärv och inte oväntat kom det på anfallssidan där truppen har flest luckor. Det är Mariestads Mikael Zettergren som väljer att fortsätta sin allsvenska karriär i MIK och med tanke på att 26-åringen kom fram som junior i Leksand finns det trots allt en liten lokal koppling för stockholmaren. Poängmässigt var förra säsongen hans främsta i karriären – 39 poäng fördelat på 25 mål och 14 assists blev det på 45 matcher – men i ett svagt Mariestad blev aldrig plusminusstatistiken någon rolig läsning: -20 slutade han på. Fast i en klubb där bäste ordinarie spelare slutade på -15 så är det svårt att dra mer slutsatser av det än att Mariestad helt enkelt inte hade något i Allsvenskan att göra.

Zettergren beskrivs som en skridskoskicklig och teknisk spelare och just skridskoskickligheten gör att han låter som rätt spelare för Mora som har satsat mycket på snabba spelare i det här lagbygget. Förhoppningen är att han kan fortsätta att göra poäng och framförallt mål även i Mora. Men man ska ha klart för sig att det är en sak att göra mycket poäng när man får väldigt mycket förtroende och istid som i Mariestad medan det är något annat att kunna göra mycket poäng med lite mindre istid. Å andra sidan kommer han att ha avsevärt mycket bättre spelare med sig på isen än i Mariestad och det är värt mycket.

Nio anfallare är i och med värvningen av Zettergren klara och två till, Lucas Sandström och Mario Kempe, lär finnas i klubbens planer och det finns nog stora möjligheter till att de blir kvar. Därefter återstår en anfallsplats kvar att fylla. Kan den månne gå till juniorlagets Philip Sandberg som ju gjorde ett antal framträdanden i A-laget den gångna säsongen och då inte gjorde bort sig.

På backsidan har Greger Artursson, Adam Andersson och Patrick Cedergren fortfarande inte förlängt kontrakten och i Cedergrens fall verkar det hela hänga på Mora IK som är lite osäkra på hur de vill göra med tanke på Cedergrens historia med en del skador. Tycker personligen att det vore synd om man tappade Cedergren. Det han visat när han varit skadefri har visat att potentialen finns där. Och eftersom han kommit fram i klubben och är från Dalarna så finns ju det så viktiga klubbhjärtat hos honom.

Martin Johansson och Markus Lilja fortsätter i Mora

av Anders

Moras lagbygge fortsätter och ännu så länge är det enbart glädjande nyheter som man hör. De spelare man vill ha kvar i klubben skriver på en efter en och gör att det ser riktigt lovande ut inför kommande säsong. En 22 man stark trupp är den uttalade målsättningen för MIK och dessutom vill man ha klar den truppen så tidigt som möjligt, gärna redan i april, vilket självklart är det bästa för ett lagbygge då spelarna i laget får sommarträna och förbereda sig som en grupp.

De senast klara spelarna är Martin Johansson och Markus Lilja samt att juniormålvakten Daniel Hansen får chansen som andramålvakt bakom Lars Johansson. Det sistnämnda är en riktigt bra lösning som rimmar väl med den satsning som klubben gör.

Kontraktsläget nu är att det på målvaktssidan redan är klart: Lars Johansson och Daniel Hansen blir kommande säsongs målvaktspar.

På backsidan ska det bli totalt åtta man och där är Viktor Amnér, Mattias Ekholm, Patrik Eklund och Markus Lilja redan klara. Skulle man kunna få behålla Greger Artursson, Adam Andersson och Patrick Cedergren samt lägga till Thomas Rhodin – som det ryktats om – så ser backsidan väldigt bra ut!

12 anfallare är vad man kommer att ha kommande säsong och i nuläget är åtta spelare redan klara: Marcus Eriksson, Niklas Fogström, Alexander Hilmersson, Jens Jakobs, Martin Johansson, Tony Lagerström, Mikael Simons och Daniel Viksten. Till dessa kan förhoppningsvis Lucas Sandström och Mario Kempe (om han inte lyckas ta plats i Philadelphias organisation förstås) läggas. Därefter återstår två namn men tyvärr verkar Anders Nilsson och Martin Jansson bli kvar ytterligare en säsong i Frankrike där de blev franska mästare.

Sida 1 av 1
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB