Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Arkiv för August 2009

- Sida 1 av 2

Tvåårskontrakt till Owilli

av Anders

Som väntat – med tanke på de goda omdömen han fått under sin try-out-period – blev det idag klart att Mikael Owilli blir kvar i MIK då han signerade ett tvåårskontrakt. Därmed är med stor sannolikhet Moras lag klart på backsidan – om nu inte Thomas Rhodin blir övertalad att välja Mora.

Rhodin till SSK, LIF eller MIK?

av Anders

Jakten på att locka Thomas Rhodin till laget har som väntat intensifierats efter att det blev känt att SSK var ute efter Rhodins namnteckning redan nu. Och som tidigare är det framförallt Leksand och Mora som förutom Södertälje är intresserade av Rhodin. Även Örebro var ett tag med i jakten men till dem har Rhodin redan tackat nej.

Södertälje lockar givetvis med elitseriespel samt säkerligen god lön. Leksand lockar med god lön och delaktighet i en uttalad jakt på en elitserieplats förutom chansen att få spela tillsammans med två gamla Färjestads-kompisar – Pelle Prestberg och Peter Nordström. Mora har minst resurser av de tre och kan antagligen inte matcha de övriga två i fråga om lön utan det Mora kan erbjuda är en roll som absolut nyckelspelare och lagpappa tillsammans med gamle kompisen Greger Artursson. Så mycket istid och förtroende som han kommer att få i MIK kan han inte vänta sig någon annanstans. Dessutom talar det mesta för att även Mora kommer att finnas med i kvalserien även om jakten på en elitserieplats inte är lika uttalad som den är i Leksand.

Hur det slutar återstår att se. Men något spel i Skåre kommer det inte bli för Rhodin den här säsongen.

Seger för MIK mot SSK

av Anders

Mora vann igår åter mot ett elitserielag och även om man inte ska dra alltför stora slutsatser av hur försäsongens träningsmatcher så är intrycket att MIK är underskattat av många ”experter” och tyckare. Gårdagens match slutade 6-5 till MIK efter en tillställning där SSK:s powerplay räddade laget kvar i matchen. För i spel med lika många spelare på isen var resultatet goda 4-1 till Mora.

Håkan Bogg saknades i Mora och som väntat verkar det vara Leksandsförvärvet Lars Jinghage som får kliva upp från J20-laget och kliva in i laget då en anfallsplats blir öppen. Och med tanke på att han i gårdagens match passade på att göra mål så försämrade han knappast sina chanser till A-lagsspel under säsongen.

MORA IK-SÖDERTÄLJE
6-5 (3-1, 1-2, 2-2)
Målen:
1-0 Greger Artursson (Alexander Hilmersson, Daniel Viksten), 2-0 Lars Jinghage (Marcus Eriksson, Mikael Zettergren), 3-0 Daniel Viksten (Alexander Hilmersson, Tony Lagerström), 3-1 Stefan Gråhns, spel fem mot fyra, 3-2 Yanick Lehoux, 4-2 Daniel Viksten (Mattias Ekholm), 4-3 Jörgen Benström, straff, 5-3 Tony Lagerström (Alexander Hilmersson, Mattias Ekholm), spel fem mot fyra, 5-4 Jörgen Bemström, spel fem mot fyra, 5-5 Tom Flodkvist, 6-5 Jens Jakobs (Victor Enmalm, Mikael Simons).
Skott: 35-38 (15-12, 9-14, 11-12).
Utvisningar: Mora: 6×2, Södertälje 3×2.
Publik: 511.

Moras lag: Lars Johansson (Daniel Hansen) – Mikael Owilli, Greger Artursson, Daniel Viksten, Tony Lagerström, Alexander Hilmersson – Mattias Ekholm, Robin Gartner, Jens Jakobs, Victor Enmalm, Mikael Simons – Viktor Amnér, Markus Lilja, Johan Persson, Niklas Fogström, Martin Johansson – Marcus Eriksson, Lars Jinghage, Mikael Zettergren.

Träningsmatch mot SSK ikväll

av Anders

MIK möter ikväll Södertälje i en träningsmatch i Lindesberg. Och att det åter är kvalificerat motstånd för Mora känns riktigt bra. De unga, lovande spelarna – som utgör en stor del av denna säsongs MIK – behöver möta tufft motstånd för att vara så redo som möjligt när säsongen drar igång. För mot bra lag straffar sig misstag och då kommer man också att lära sig av misstagen när man begår dem.

I laget saknas enbart Håkan Bogg av de ordinarie spelarna. Bogg har haft känningar i ljumsken. I mål kommer Lars Johansson att stå.

Patrick Cedergren till Borlänge?

av Anders

Det ryktas om att backen Patrick Cedergren, vars kontrakt MIK inte valde att förnya, är på väg till Borlänge i divisionen under. Cedergren har de tre senaste säsongerna försökt att slå sig in i Moras A-lag men efter att ha kommit fram som en mycket lovande talang i Elitserien säsongen 2006/07 så har skador hindrat honom från att ta det sista klivet och bli ordinarie.

28 elitseriematcher, åtta kvalseriematcher och 27 allsvenska matcher blev det i Mora-dressen för Cedergren.

Även om den avslutande allsvenska säsongen han gjorde i MIK var ganska bra så kanske det är rätt för honom att fortsätta karriären på en lägre nivå för att se om någon säsong där kan göra honom till ett åtråvärt namn i Allsvenskan igen.

Mora-seger mot Brynäs

av Anders

Mora vann gårdagens försäsongsmatch mot Brynäs med 4-3 efter en insats som MIKs tränare Harald Lückner var riktigt nöjd med. Hans kommentar till Mora Hockeys hemsida efter matchen sammanfattar insatsen bra:

Vi värderade lägen på ett mycket bra sätt och lyckades krympa ytorna. Samtidigt jobbar vi hårt med att få varje spelare att förstå, acceptera och utföra ’sin roll’. Även det tycker jag att vi lyckades bra med.”

Mora ställde på grund av Niklas Fogströms, Martin Johanssons och Viktor Enmalms frånvaro upp med en något förändrad uppställning där Henrik Olsén, Lars Jinghage och Alexander Holmberg från J20-laget fick chansen:

Eriksson-Bogg-Zettergren
Artursson-Owilli

Viksten-Lagerström-Hilmersson
Ekholm-Gartner

Jakobs-Simons-Olsén
Amnér-Lilja

Persson-Jinghage-Holmberg

Mora utklassade av Leksand

av Anders

Mora avslutade Clas Ohlson Cup med att bli utklassade av Leksand med 6-0 igår kväll. Resultatet är givetvis ingen höjdare men å andra sidan lärde sig laget säkerligen mycket. Och med tanke på att stora delar av årets MIK består av unga och lovande spelare så är en inte alltför vågad gissning att laget i inledningen av säsongen kommer att ha några matcher där man gör en hel del misstag och straffas för det. Men det är samtidigt så man lär sig och i slutet av säsongen kommer laget säkerligen vara klart bättre.

Mora ställde upp med samma uppställning mot Leksand som man gjorde i matchen mot Luleå bortsett från att Lars Johansson stod i mål istället för Daniel Hansen.

Förlust i förlängningen för MIK mot Luleå

av Anders

Moras andra match i Clas Ohlson Cup blev ett klart fall framåt och även om det på papperet sämre laget ofta brukar vara mest motiverat i en försäsongsmatch så är det ändå bra av MIK att tvinga ett elitserielag till förlängning. Mora hade till Luleå-matchen fått tillbaka Håkan Bogg i laguppställningen och spelade nu med det lag som man troligen kommer att matcha i början av säsongen, bortsett från att Daniel Hansen fick chansen i mål:

30. Daniel Hansen (1. Lars Johansson)

9. Mikael Zettergren – 39. Håkan Bogg – 13. Daniel Viksten
29. Greger Artursson – 33. Mikael Owilli

16. Martin Johansson – 28. Niklas Fogström – 26. Jens Jakobs
54. Markus Lilja – 23. Victor Amnér

78. Mikael Simons – 11. Tony Lagerström – 19. Marcus Eriksson
22. Robin Gartner – 14. Mattias Ekholm

20. Alexander Hilmersson – 10. Victor Enmalm – 32. Johan Persson

Förlust för MIK i Clas Ohlson cup

av Anders

Det blev, i enlighet med de flesta förhandstips, förlust för MIK i lagets första match i Clas Ohlson cup. 1-6 blev siffrorna till sist mot ryska Salavat Yulaev och det blev därmed tämligen uppenbart att det var viss klasskillnad lagen emellan trots att MIK mönstrade i stort sett sitt bästa lag sånär på Håkan Bogg.

Laguppställningen var följande:

1 Lars Johansson (30 Daniel Hansen)

22 Robin Gartner – 14 Mattias Ekholm
78 Mikael Simons – 11 Tony Lagerström – 19 Marcus Eriksson

54 Marcus Lilja – 23 Victor Amner
16 Martin Johansson – 28 Niklas Fogström – 26 Jens Jakobs

29 Greger Artursson – 33 Mikael Owilli
9 Mikael Zettergren – 10 Victor Enmalm – 13 Daniel Viksten

6 Erik Lindström – 49 Marcus Tomth
38 Henrik Olsén – 20 Alexander Hilmersson – 32 Johan Persson

Håkan Boggs frånvaro ledde till en del omkastningar i den tänkta laguppställningen då Victor Enmalm fick ta hans plats, Alexander Hilmersson fick gå in som center i fjärdekedjan istället för Enmalm och Henrik Olsén – född 1992 – fick en plats i fjärdekedjan.

Resultatet är inte så mycket att säga om, motståndet var helt enkelt för bra. Förhoppningsvis lärde sig de många unga spelarna i MIK sig en hel del. På fredag är det Luleå som står för motståndet och då bör Mora ha lite mer att hämta.

All heder åt Lückner

av Anders

Vill bara tillägga att det känns mycket bra med den unga, hemvävda satsning MIK gör denna säsong. Det kommer att bli mycket spännade att följa laget. Och att det verkligen är en helhjärtad satsning förstår man när man hör uttalanden som det Harald Lückner gjorde inför gårdagens träningsmatch mot Borlänge angående att halva laget bestod av spelare från juniorlaget: ”Steget är inte så stort för de här spelarna. Det gäller att få dem att tro på det här. Se bara ifjol hur många spelare som tog steget in i A-laget när de fick chansen.”

Sida 1 av 2
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB