Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Arkiv för September 2009

- Sida 1 av 4

Tungt för MIK

av Anders

Det är tungt för MIK just nu efter den andra raka förlusten mot motstånd där man ”borde” ta en trepoängare. Men allt är inte nattsvart efter gårdagens förlust med 1-2 mot Sundsvall. Defensiven var åter bättre – det krävdes spel fem-mot-tre för att Sundsvall skulle kunna göra mål – och kanske berodde det på att alla tre backpar var förändrade. Greger Artursson var återförenad med sin radarpartner från förra säsongen, Viktor Amnér, och Alexander Deilert och Robin Gartner som haft det tungt de senaste matcherna var särade på. Deilert fick Mattias Ekholm vid sin sida och Gartner fick Mikael Owilli.

Lite positivt var det också att Mikael Zettergren fick göra mål. För någon som är van att göra mål och är värvad för att göra mål så blir det alltid en extra press om målen dröjer. Nu när det första kommit kan det mycket väl lossna fullt ut.

Negativt är givetvis att det offensivt var svagt samtidigt som man drog på sig alldeles för många utvisningar vilket i slutändan faktiskt blev avgörande.

Men trots detta och trots förlusten är känslan ändå att MIK varit nere i en svacka och vänt. Insatsen mot Sundsvall hade ändå något positivt. Det hade inte insatsen mot Örebro.

Värt att notera i övrigt var att förre Leksandsjunioren Lars Jinghage i Johan Perssons frånvaro fick göra debut i seriespel för Mora.

Markus Lilja ej med mot Sundsvall

av Anders

Det är redan klart att Markus Lilja missar kvällens möte med Sundsvall – han ska närsomhelst bli pappa och stannar därför i Mora.

Ett frågetecken finns också: Johan Persson fick en smäll senast och hans medverkan kommer att avgöras under dagen.

Däremot är Niklas Fogström, som besvärades av ryggproblem senast mot Örebro, spelklar igen.

Harald Lückner aviserar en del förändringar i formatinerna och det är ganska väntat. Ska bli mycket intressant att se vilka förändringarna blir och hur väl de lönar sig!

Inför Sundsvall-Mora imorgon

av Anders

Mora fortsätter sin bortaturné med match mot Sundsvall imorgon och efter den oväntade och onödiga förlusten mot Örebro senast är det viss press på MIK att man tar alla tre poängen. För gör man inte det hakar man inte riktigt med i toppen av tabellen utan hamnar istället lite efter. Det kan ju tyckas att det inte spelar särskilt stor roll men av erfarenhet är det så att lag som inte är med i inledningen av säsongen alltid får det svårt att nå så högt som man hoppats. Nu tror jag att MIK klarar av att ta sig åtminstone till playoff-spel oavsett hur det går mot Sundsvall imorgon, men förlorar man blir vägen antagligen mycket längre och krångligare än annars.

För att MIK ska lyckas ta en seger krävs mycket mer än man visade mot Örebro sist. Och kunnandet finns. Det gäller bara att hitta ödmjukheten igen.

Sundsvall har trots endast tre inspelade poäng egentligen inlett hyfsat. Man har resultatmässigt varit med i tre perioder i alla matcher och tvingat både Malmö och AIK att slita för sina trepoängare. Trotjänaren och anfallaren Mikael Romö, unge backen och Björklöven-förvärvet Karl-Johan Lundström samt backen Nicklas Westerlind har inlett bäst av utespelarna. Även lagets båda målvakter, MoDo-förvärvet Michal Zajkowski och Joacim Lundström – som stått två matcher vardera – har inlett riktigt lovande.

Allt talar för en tät och jämn match där båda lagen kommer att gå in för att minimera sina egna misstag. Offensivt har MIK säkerligen ambitionen att hitta tillbaka till det snabba, intensiva och aggressiva spel som gav de inledande trepoängarna. Finns bara den rätta attityden där tror jag det kommer att gå vägen.

Svagt Mora!

av Anders

Precis som jag fruktade var Mora sin egen största fiende i gårdagens match mot Örebro. Spelarna hade lyssnat för mycket på de hyllningar de fick efter de inledande segrarna mot Björklöven och Malmö och eftersom man gjorde två bra perioder mot AIK fungerade tydligen inte den förlusten som väckarklocka. Så även om Örebro är ett sämre lag än Mora så är skillnaden inte större än att MIK måste ta motståndet på allvar om det ska gå vägen. Att bjuda på en 5-1-ledning är definitivt inte att vara ödmjuka.

Tyvärr var inställningen dålig generellt men Marcus Eriksson, Håkan Bogg och Mikael Owilli förtjänar ändå ett omnämnande för att de trots allt höll en godkänd nivå och var lite bättre än övriga.

Det lilla omkastande i kedjorna som gjordes inför matchen – Mikael Zettergren och Martin Johansson bytte kedja med varandra – ledde knappast till någon succé även om just det i ärlighetens namn inte var något fiasko heller. Nu saknades visserligen Niklas Fogström men trots det vidhåller jag att det vore värt att prova något nytt. Mikael Simons hittade Marcus Eriksson när de var på isen samtidigt igår, precis som han gjort tidigare, och jag skulle gärna se de två tillsammans med Håkan Bogg som tredjelänk. På backsidan är det lite märkligt att Viktor Amnér inte har en given plats med tanke på att trion Alexander Deilert, Robin Gartner och Markus Lilja har haft det riktigt tufft de senaste matcherna.

Inför Örebro-Mora imorgon

av Anders

Imorgon är det dags för Örebro mot Mora och även om poäng mot AIK senast hade varit kul så är det i matcher som morgondagens som det är viktigt att trepoängarna kommer. För låter man bli att slarva bort poäng mot lagen på den nedre halvan – och där kommer Örebro att hamna oavsett vad vissa ”experter” trodde inför säsongen – så har man råd att tappa lite poäng mot topplagen och ändå hamna riktigt högt upp i tabellen.

Örebro har som bekant fått en tuff inledning där flera av de spelare som matchas hårdast har inlett knackigt: trotjänaren Niklas Lihagen, ex-Leksingen Marcus Jonasén (som visserligen hade en svag säsong även förra året i Leksand), nye österrikaren Mario Altmann, Västerås-förvärvet Emil Axelsson och nye kanadesaren Nathan DiCasmirro som kom från Timrå. Å andra sidan har några andra inlett ganska bra. Framförallt gäller det lagets poängmaskin och trotjänare Henrik Löwdahl som MIK lär få se upp med.

Moras största fiende blir trots allt ändå sig själva. Det gäller att man tar Örebro på allvar och är precis lika ödmjuka som inför matcher mot topplagen. Tränare Harald Lückner har aviserat att det bli lite förändringar i laguppställningen – i första hand bland kedjorna – och det är välkommet. Egentligen har, som det i Morabloggen tidigare påpekats, bara en av lagets fyra kedjor fungerat tillfredsställande sett över de tre första matcherna. Den kedjan – med Daniel Viksten, Tony Lagerström och Alexander Hilmersson – bör man givetvis behålla intakt. En kedja har dessutom gått riktigt dåligt, den med Jens Jakobs, Niklas Fogström om Mikael Zettergren.

Därför skulle jag gärna se en omflyttning bland kedjorna som delar på Jens Jakobs och Mikael Zettergren. En rokad där Jakobs hamnar i en fjärdekedja tillsammans med Johan Persson och Victor Enmalm, Mikael Simons tar Martin Johanssons plats bredvid Håkan Bogg och Marcus Eriksson samt Johansson placeras med Niklas Fogström och Zettergren vore värd att prova i mina ögon.

Till detta skulle jag gärna se Viktor Amnér tillbaka i uppställningen istället för Markus Lilja som ersatte Amnér sist.

Analys dagen efter Moras förlust mot AIK

av Anders

Känslan dagen efter Moras förlust mot AIK är lite tudelad. Å ena sidan visar MIK i två perioder att man genom hårt jobb och disciplinerat spel kan vara väl så bra som tippade topplaget AIK. Å andra sidan ser man i den tredje perioden tendenser till att Moras formationer inte alla fungerar klockrent.

I målet var åter Lars Johansson en gigant och det är inte där det brister. Det är snarare framåt MIK inte riktigt fått ihop kedjorna ännu, lysande trion Daniel Viksten, Tony Lagerström och Alexander Hilmersson undantagen. Störst problem har formationen med Jens Jakobs, Mikael Zettergren och Niklas Fogström. Det är i grunden en offensiv kedja men så här långt har det blivit få mål framåt men många bakåt. Kanske dags att prova att sära på de tre? För inte heller övriga kedjor (Eriksson-Bogg-Johansson samt Simons-Enmalm-Persson) har lyckats särskilt bra framåt – även om de förvisso är tätare bakåt.

På backsidan var det inte ett särskilt lyckat drag – om det nu var ett valt drag och inte ett påtvingat – att ställa över Viktor Amnér. Ersättaren Markus Lilja hade det tufft precis som Alexander Deilert och Robin Gartner som alla tre egentligen inlett sämre än Amnér.

I gårdagens övriga matcher med förmodade topplag inblandade blev det som väntat jämnt mellan Växjö och Almtuna. Almtuna vann till sist efter förlängning. Västerås tog samtidigt sin första trepoängare i mötet med Oskarshamn. Detta innebär att om man tittar på de tippade topp-sju-lagen – Leksand, AIK, Malmö, Västerås, Växjö, Almtuna och Mora – så är MIK efter tre spelade omgångar på plats tre av dessa lag. Med tanke på att Mora haft ett ganska tufft program är det rätt bra. På söndag har MIK match mot Örebro borta och förhoppningsvis kan man ta med sig en trepoängare därifrån och då fortsatt hänga med i toppen av serien.

Lite oskicklighet och lite otur avgjorde till Moras nackdel

av Anders

Precis som förväntat blev 1-0-målet oerhört viktigt efter två mållösa perioder mellan Mora och AIK. Detta kom nästan direkt och tyvärr var det åter Jens Jakobs och Mikael Zettergren som var på isen när Mora släppte in ett mål. Målet kan inte skyllas på annat än lite mindre skicklighet än motståndaren: MIK gör periodens första miss och bjuder AIK på en bra spelvändning som de utnyttjar. 2-0-målet som kom strax därpå var däremot inte Moras förskyllan, en solklar tripping på Mattias Ekholm i eget hörn missades av domaren och AIK:s Richard Gynge kunde efter sin fällning av Ekholm kliva in obevakad framför Moras mål. Tråkigt förstås, men sådant händer.

Efter 2-0-målet blir Mora offensivare men släpper samtidigt en hel del av noggrannheten i defensiven. Att 3-0 kommer när MIK chansar framåt är inte ologiskt och även om Mora – framförallt i form av anfallstrion Daniel Viksten, Tony Lagerström och Alexander Hilmersson – försökte och skapade en hel del framåt så blev det aldrig riktigt spännande. Mål blev det däremot. Hela åtta stycken totalt. Men bara två för MIK.

Fortsatt 0-0 mellan Mora och AIK

av Anders

Även efter den andra perioden är resultatet mellan Mora och AIK 0-0, men till skillnad från i den första perioden kom i den andra en hel del chanser för båda lagen. Men det är tack vare att båda lagen höjt spelkvalitén som chanserna kommer, disciplinen och organisationen finns där forfarande, och att det inte blivit mål än tillskrivs mycket bra målvaktsspel från Christopher Heino-Lindberg och Lars Johansson.

Ska man säga att det vägde över i något av lagens favör så var det inledningsvis i Moras. Men noncharlant backspel av Alexander Deilert där han i eget hörn tog det alldeles för lugnt med puck ledde till att AIK kunde få tryck som sedemera ledde till utvisning på Mikael Simons. MIK redde till sist ut situationen och kunde de sista minutrarna ta över spelet och få riktigt bra tryck på AIK.

Nu är givetvis det första målet oerhört viktigt, den som får det har stora chanser att vinna!

Oavgjort mellan Mora och AIK efter den första perioden

av Anders

Det är oavgjort, 0-0, mellan Mora och AIK efter en jämn och disciplinerad förstaperiod. Det märks tydligt att det är två lag vars spel går ut på att bjuda på så lite som möjligt – det är helt klart snålt med riktigt vassa målchanser. Större delen av perioden vägde över aningen i AIK:s favör som ett par gånger fick lite tryck på Mora. MIK å sin sida hade väldigt svårt att lyckas pressa AIK som var snabba med att lägga ur pucken ur egen zon men de sista minutrarna skapade Mora till sist lite tryck. Så 0-0 är både logiskt och rättvist.

Mora har gjort en förändring av laguppställningen sedan segern mot Malmö senast: Markus Lilja spelar från start iställer för Viktor Amnér som placerats på bänken som sjundeback. Detta är något förvånande med tanke på att Amnér stod för en riktigt bra insats senast. Möjligen är det fråga om en skadekänning eller liknande men det troliga är att Harald Lückner av någon anledning helt enkelt ville spela med Lilja istället för Amnér.

Inför Mora-AIK

av Anders

I morgon är det dags för Moras tredje match för säsongen och precis som senast är det riktigt tufft motstånd, denna gång obesegrade AIK. Även MIK är ju som bekant obesegrade med två trepoängare efter riktigt bra insatser.

I AIK är det framförallt nyförvärven tillika tvillingarna Victor och Oscar Ahlström som inlett bra och de två är givetvis några som Mora måste se upp med imorgon. Men allra mest måste MIK se upp med sig själva. Efter två raka segrar – som få trodde att MIK skulle kunna ta – är risken stor att spelarna tappar lite i ödmjukhet och noggrannhet. Och skulle det hända är AIK ett alldeles för bra lag för att det inte ska straffa sig.

Mora är fortsatt skadefritt så några större förändring av laguppställningen lär det inte bli.

Gårdagens omgång var ganska bra ur Moraögon sett: Almtuna som redan slarvat bort en match mot lite svagare motstånd vann över Västerås och därmed har inget av de två lagen fått någon riktig kanonstart. Ikväll är Malmös bortamatch mot Sundsvall den mest intressanta för MIK:s del – utebliven seger för Malmö i den matchen skulle innebära en riktigt tung start för skåningarna.

Sida 1 av 4
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB