Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Analys dagen efter Moras straffseger över Västerås

av Anders

Mora bröt äntligen sin tråkiga förlustsvit då man igår hemmabesegrade Västerås efter straffar. Och segern var ganska rättvis. MIK inledde klart bäst och fick en del tryck på Västerås i den första perioden. Däremot var det också Mora som stod för det största misstaget då man höll på att släppa till ett två-mot-en-läge då man hade powerplay. Så blev det aldrig utan man redde ut situationen och fick till sist också ett välförtjänt 1-0 innan perioden hann ta slut. Den andra perioden gick även den i Moras favör även om man inte lika ofta som i den första perioden fick tryck på VIK. Å andra sidan fick VIK sällan tryck på MIK heller men med tanke på hur bräcklig en uddamålsledning är var det både skönt och viktigt att Mora kunde öka på till 2-0 i powerplay. Spelet i numerärt överläge hade dessförinnan, i synnerhet i den första perioden, varit svagt och i slutändan var det nog det man fick sota för. Hade MIK utnyttjat dessa lägen bättre hade man haft en större ledning och då hade Västerås kanske aldrig nått ikapp.

Nu gjorde man nämligen det. Ett powerplaymål gav reducering till 1-2 och då var det match igen trots att Västerås egentligen inte höjde sig särskilt mycket i slutperioden. Det gjorde i och för sig tyvärr inte Mora heller utan man tappade ytterligare en aning. Man fick tryck ganska sällan och gjorde en del misstag där man gav Västerås ganska klara lägen. Kvitteringen kom dock inte vid ett sådant tillfälle utan var snarare lite turlig då ett backskott styrdes förbi en stabil Lars Johansson i Moras mål.

Förlängningen fortsatte lite i samma stil och MIK kändes varken riktigt stadiga bakåt eller vassa framåt. Nu blev det inga fler mål utan allt avgjordes på straffar där Marcus Eriksson först lite turligt fick in sin första straff, Västerås sedan kvitterade lika turligt innan det gick flera straffomgångar helt utan mål. Till sist tycktes Eriksson vilat upp sig nog för att vara sugen på gå in och avgöra och sedan klev han in på isen och satte dit segermålet. Imponerande gjort!

MIK spelade på sex backar och fyra kedjor. Robin Gartner var placerad som sjundeback och det var inte fel. Han och Patrik Eklund är de två av backarna som haft det tyngst. På anfallssidan blev det så att Brynäslånet Anton Rödin fick debutera då Håkan Bogg saknades. Rödin såg pigg ut och visade att lånet kanske inte ät så dumt trots allt. Förhoppningsvis kan han behålla den fart och kämpaglöd han visade även framöver. Segern var framförallt en lagseger – det är så Mora vinner den här säsongen – men extra plus i kanten ändå till Marcus Eriksson, Mattias Ekholm, Tony Lagerström och Markus Lilja.