Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Inför Mora-Västerås imorgon (sänds på S24)

av Anders

Det är två stukade lag som möts i Mora imorgon. Gästerna Västerås hade hoppats på en helt annan start än de fått. Istället för kamp om platserna i toppen av tabellen har det blivit kräftgång på den nedre halva med sparkning av tränaren och oro i laget som följd. Någon större effekt av tränarbytet har inte setts ännu, men å andra sidan brukar det sällan bli någon större skillnad.

Mora har radat upp fem raka förluster sedan man överraskande tog sig upp i ledning av Allsvenskan efter en fin segersvit. Nu har det vinnande spelet försvunnit och resultatet är 10-27 i målskillnad på de fem senaste matcherna. Mora har allstå i genomsnitt gjort två mål per match och samtidigt släppt i skrämmande 5,4 mål per match. Gör man två mål kan man till nöds vinna någon enstaka match, men släpper man in mer än fem mål per match blir det sällan några segrar. Huvudproblemet är följaktligen de många insläppta målen och det är naturligtvis där MIK måste lägga sitt fokus för att vända trenden. Mora har under Harald Lückners ledning tidigare alltid varit väldigt jobbiga och svåra att få hål på. Så måste det bli igen.

Mora har ett lätt men fartfyllt lag den här säsongen och nyckeln har därför varit att bibehålla farten i alla situationer och att undvika att hamna i kampsituationer stillastående. Kommer MIK under tryck blir det ofta så att man tappar farten och dras in i närkampsspel vilket man tyvärr har svårt för att ta sig ur. Tidigare under säsongen löste man detta genom att till varje pris undvika att hamna tillbakatryckta i egen zon. Så fort MIK fick tag på pucken i egen zon försökte man lägga ut den i mittzon igen. Man var disciplinerade och såg till att man gjorde detta på säkraste, enklaste och snabbaste vis. Och sedan utnyttjade man sin fart genom att jaga efter och försöka få till en spelvändning. De senaste fem matcherna har MIK istället försökt att vara konstruktiva och få till spelvändningen varje gång. Man har prioriterat att få till något offensivt framför att göra klart det defensiva jobbet först. Detta har lett till många felpassningar, uppspel som tagit för lång tid och liknande som gjort att pucken blivit kvar i Moras zon. Och då har motståndarna etablerat tryck och det har Mora haft svårt att hantera.

En andra synd MIK har gjort sig skyldiga till är att man släppt till alldeles för många spelvändningar där motståndarna kommit tre mot två, två mot en eller till och med helt fria. Sådant får bara inte hända. Orsaken till att detta skett är svårare att säga men kanske är det så att lite för många efter att MIK gick upp i serieledning började tänka för mycket offensivt och för lite defensivt. Hursomhelst måste det vara slut på detta nu. Spelarna måste helt enkelt bli noggrannare med att vara på rätt sida om sina motståndare när spelet vänder.

Får man ordning på dessa två detaljer så kommer Västerås att få slita för att vinna imorgon. Självklart gäller samma sak för Mora. Men börjar man inte få ordning på defensiven har man ingen chans alls.

Kan tänka mig att det börjar ropas efter förstärkningar av laget nu. Det tycker jag är väl tidigt. Dels måste man komma ihåg att många spelare i Mora är unga och det är helt naturligt att det blir lite svajigt under resans gång då. Men det är då man lär sig och på sikt har alla unga killarna i laget potential att bli bra. Än viktigare är dock faktumet att hela laget har underpresterat. Det är inte enskilda spelare eller ens formationer som gått dåligt. Det är hela laget. På samma sätt som hela laget spelade bra när man tog sig upp i serieledning. Däremot kanske man ska fundera lite på hur man ska formera laget när spelare saknas på grund av skador och sjukdomar. Flyttande av Mikael Simons till back och av Viktor Amnér till anfallare kanske inte var särskilt lyckade. Båda saknades på sina ordinarie platser samtidigt som de inte var 100% lyckade på sina nya positioner. Bättre då att MIK konsekvent spelar med sex backar och fyra kedjor och fyller på med juniorer alternativt spelar med färre spelare när det är aktuellt. I och med Mikael Owillis skada har MIK dessutom precis sex ordinarie backar – tycker inte Patrik Eklund känns riktigt redo efter sin långtidsskada änuu utan borde matchas i form i juniorlaget ett tag till – och fyra ordinarie kedjor.

I Västerås är det fortsatt så att man i princip har en trio som bär laget: Veteranen Stefan Hellkvist håller än med sina tolv mål, elva assist och +9 på 19 matcher och nyförvärven Christian Larrivée och Tobias Forsberg har varit lyckade. Larrivée från danska ligan har tre mål och nio assist och +11 på 16 matcher, 21-årige Forsberg från MoDo har sex mål och fem assist och +10.

Matchen sänds på S24. Matchstart 18:00.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB