Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Mora lite sämre än förväntat

av Anders

Mora har efter 18 spelade omgångar spelat ihop 29 poäng vilket räcker till en åttonde plats i tabellen, precis under playoff-strecket. Med det resultatet har MIK presterat lite sämre än förväntat totalt sett. 30 poäng hade jag sagt varit ok, 33 poäng bra och 36 poäng eller bättre mycket bra. För bara fyra omgångar sedan var Mora i topp men den ojämnhet som präglat hela säsongen har hängt i och efter toppen kom dalen och raset. Poängen man fått med sig har följt nivån på spelet. Högstanivån har varit hög, men lägstanivån tyvärr riktigt låg.

MIK är på en delad femteplats när det gäller målskytte. Det är bra! Bakåt är dessvärre siffrorna inte lika imponerande: Bara ett lag, Örebro, släpper in fler mål än Mora per match. Och det trots att Lars Johansson för det mesta varit riktigt stabil i mål.

För Harald Lückner, som är känd som en tränare som sätter defensiven och det disciplinerade spelet i första hand, måste detta vara jobbiga siffror att se. Och det är självklart mängden mål som trillar in bakåt som har gjort att en del oväntade och onödiga förluster kommit. När Mora spelat som bäst, och vunnit som mest, har man spelat väldigt cyniskt och enkelt i försvaret. Man har lagt ut pucken i mittzon så fort man kommit åt och utnyttjat sin skridskoskicklighet till att jaga efter och försöka få till spelvändningar. Man valde aldrig några svåra lösningar och hamnade därför aldrig i trångmål efter att ha tappat pucken i farliga lägen. Och tack vare att man lade ut pucken ur egen zon så kvickt hamnade man sällan under tryck.

Men när MIK nått toppen av tabellen försvann detta i samma ögonblick som ödmjukheten. Man tyckte att man var så bra att man kunde spela sig ur situationerna istället för att bara dumpa iväg pucken. Misslyckade passningar och bjudningar blev resultatet men spelarna tycks ändå varit oförmögna att hitta tillbaka till det vägvinnande spelet man hade innan. För mängden felbeslut har eskalerat i samma takt som förlustraden växt. Det är tråkigt att se. I synnerhet eftersom man vet att spelarna kan så mycket bättre. Det har de visat förut. Nu är det dags att hitta tillbaka till grunderna igen. Säkrare, enklare och snabbare spel. Då kommer MIK bli täta bakåt igen och då kommer poängen att komma.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB