Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Moraförlust i det andra daladerbyt

av Anders

Mora förlorade det andra daladerbyt med klara 2-6 trots en dröminledning med 1-0 redan efter två minuter. Daniel Viksten visade vad snabbhet kan betyda och serverade Mikael Simons öppet mål. Leksand kvitterade visserligen direkt i powerplay men när Moras första powerplay kom strax efteråt så åkte Håkan Bogg solo genom Leksands försvar och ordnade 2-1 med en iskall dragning. 2-1 stod sig sedan perioden ut. Det var chansfattigt men samtidigt mycket fartfyllt. Mora bjöd på väldigt lite bakåt och eftersom Leksand slarvade en del var de få rejäla chanser som kom Moras. I det läget såg det riktigt lovande ut för MIK men i periodpausen lär Leif Strömberg talat om för sina spelare att matchbilden inte fick fortgå. För resten av matchen var det slut på Leksandsbjudningarna.

Kan inte påstå att Mora gjorde väldigt stora misstag de heller men har motståndarna skickliga spelare kan det räcka med små misstag för att det ska smälla. Leksands 2-2 kom efter att Robin Gartner förlorat en duell bakom eget mål och Markus Lilja inte hängt med Jesper Ollas från sarghörnet. 2-3 som kom minuter efteråt kom när hela Leksand utom målskytten Jean-Luc Grand-Pierre åkte för att byta. Grand-Pierre tog ostörd ett skott som styrdes in via Tony Lagerström i Moras mål. Turligt naturligtvis, men han borde inte fått skjuta ostört. 2-4 kom på en spelvändning ytterligare en minut senare. Och vid det målet var det egentligen enda gången som MIK gjorde ett rejält misstag. Greger Artursson och Viktor Amnér lämnades ensamma i ett 2-3-läge efter att Moras center hamnat för högt upp och inte hängde med hemåt.

Efter dessa tre snabba mål var Mora i chock och hämtade sig aldrig riktigt spelmässigt. Några fler större misstag gjorde man visserligen inte men man skapade heller inte särskilt mycket framåt. Och de få chanser man skapade missade man.

Känslan efter matchen är att det helt enkelt är så att Leksand, åtminstone den här matchen, var numret större än Mora: De kunde ta vara på de få och små chanser de skapade och bjöds på. MIK missade sina. Samtidigt känns det också som att MIK inte riktigt fick något tryck på Leksand och kanske var det en nyckel till matchutgången: Forecheckingen var helt enkelt inte på den nivå den måste vara.

Tyvärr finns ingen Moraspelare som är värd något extra plus. De flesta hade en riktigt tuff match. Daniel Viksten, Mikael Simons, Victor Enmalm och Johan Persson gjorde i alla fall helt ok insatser.