Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Inför Mora-AIK imorgon: Debut för inlånade Tobias Dahlin

av Anders

Efter ett välförtjänt uppehåll över jul där Moraspelare och Moraledare säkerligen kände sig riktigt nöjda med insatsen hittills – i synnerhet den avslutande segersviten på nio matcher – så är det nu dags för allvar igen. Det är AIK som kommer på besök när serien drar igång igen imorgon och det är nog bra att det riktigt kvalificerat motstånd man möter direkt – någon större risk för underskattning bör det inte finnas. Men jag hoppas ändå att Harald Lückner påminner laget om att det är den 100%-iga inställningen där man ödmjukt och noggrannt följt uppdragna planer i match efter match som gett segrarna.

Precis som i den avslutande matchen innan uppehållet saknas fortsatt JVM-spelande Mattias Ekholm och skadade Markus Eriksson. Djurgårdslånen Alexander Deilert och Henrik Eriksson har dessutom återvänt till DIF så en del luckor finns att fylla. Håkan Bogg verkar kunna fylla en av dessa då han med stor sannolikhet är tillbaka igen. Det innebär att MIK endast saknar en ordinarie anfallare och det ska bli intressant att se hur Lückner formerar sina anfallare då det kedjor han spelat med på slutet alla fungerat riktigt bra. Det förefaller därför troligt att han försöker behålla kedjorna så intakta som möjligt vilket därmed skulle öppna för att Håkan Bogg placeras på Anton Rödins gamla plats tillsammans Daniel Viksten och Tony Lagerström. Kruxet är att både Lagerström och Bogg i första hand är centrar men kanske är det värt att prova Bogg på kanten bara för att ändra så lite som möjligt i formationerna men ändå få speltid på Bogg som när han är skadefri är en skicklig spelare. Ett alternativ annars är att placera honom som center i en fjärdekedja och istället flytta in Johan Persson eller Victor Enmalm med Viksten och Lagerström. Hur man än väljer att göra så ser jag gärna att man försöker röra om så lite som möjligt i kedjeformationerna.

Att MIK jagat en sjätte back till matchen mot AIK har inte varit någon hemlighet och efter att det ryktats ett tag om det är det nu också officiellt att man lånar in backen Tobias Dahlin från division 1 och Skåre. I första hand är det endast för matchen mot AIK men det är mycket möjligt att det blir en fortsättning. 23-åringen som har ett förflutet som Mora- och Leksandsjunior har tidigare aldrig spelat på högre nivå än division 1. Förutom Skåre har han också representerat Borlänge en säsong.

Dahlin har denna säsong endast gjort 13 matcher i Skåre, han har noterats för en assist och spelat +2, vilket innebär att han har spelat lite fler än hälften av Skåres matcher. Varför han inte spelat fler, om han har varit skadad eller vad det nu beror på är oklart. Förra säsongen var han ordinarie och gjorde på 24 grundseriematcher ett mål och fyra assist och spelade +8. I Allettan, fortsättningsserien för topplagen, gjorde han sedan tolv matcher som gav två assist och -1. Relativt sätt så gjorde han jämfört med övriga backar något bättre ifrån sig i den tuffare Allettan än i grundserien även om han inte var lagets främste back. Säsongen dessförinnan var han något poängstarkare med tre mål och fem assist i grundserien, men å andra sidan gick han endast +1 då i ett lag som kom trea i tabellen precis som förra säsongen. I Allettan fick ha sedan inte förtroendet den våren utan noterades bara för två matcher. Han blev poänglös och spelade +-0. Inte heller i Borlänge säsongen dessförinnan imponerade han särskilt mycket: 15 matcher, ett mål och sex assist samt -4 blev det där, siffror som gjorde honom till en av de sämre backarna.

Siffror är dock en sak. Och vad man presterat tidigare är en sak. Vad man kan prestera nu, i den klubb man är i för tillfället, är det viktiga. Passar man in i lagets spel och man får förtroende så växer man och gör bra ifrån sig.

Moras assisterande tränare Göran Tärnlund beskriver Dahlin som en ”storväxt och tuff back som aldrig ger sig” och det påminner en hel del om Mikael Owilli. Förhoppningsvis har även Dahlin det som gjorde att Owilli smälte in så bra i Moras annars så lätta och snabba lag: Osjälviskt, laglojalt och disciplinerat spel. Owilli drällde aldrig med pucken utan lät den snabbt gå till någon medspelare med fart helt utan krav på att själv slå långa öppnande passningar eller göra en dragning. Och blev det hett så stod han upp, men inte mer än så. Aldrig några onödiga efterslängar eller utvisningar på grund av hetsigt temperament. Förhoppningsvis är detta sidor även Dahlin har.

Precis som tidigare möten med AIK så lär morgondagens match bli tät och jämn med två lag som bjuder på väldigt lite. Och även om MIK lyckades vända ett underläge senast så är risken stor att det lag som gör det första stora misstaget kan förlora matchen på det. I synnerhet med tanke på att båda lagen har skickliga målvakter. I AIK är det kanske så att lagets enskilt viktigaste spelare är målvakten Christopher Heino-Lindberg, det trots att man har ett namn som Dick Tärnström i laguppställningen. Att AIK som lag påverkats särskilt mycket av konkurs- och KHL-skriverierna som varit den senaste tiden tror jag inte. AIK kommer att bjuda tuffast möjliga motstånd så MIK måste vara bra om det ska bli en ny seger.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB