Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Mora tog 10:e raka segern

av Anders

Mora tog sin 10:e raka seger efter 5-1 hemma mot AIK idag. Och det var inte ens något snack om saken. Efter en förstaperiod då Mora spelade ut AIK efter noter hade man välförtjänt 3-0 att gå på. Faktum är att 4-0 låg närmare till hands än 3-1. AIK skapade någonting först när man fick powerplay. Även om AIK som väntat kom ut som ett nytt lag i den andra perioden så räckte det försprång MIK skaffat sig. Men det var nervöst ett tag när Mora tvingades spela tre-mot-fem i över en minut efter två ganska tuffa hemmautvisningar. Men i det läget klev Lars Johansson fram som en räddare och MIK kunde hålla ut. Anstormningen fortsatte visserligen efter powerplay-spelet men då lyfte nye Tobias Dahlin klokt bara iväg pucken och lättade på trycket. Strax efteråt, när Mora kunde kliva upp i banan, visade Moras snabba och ettriga anfallare exakt hur jobbigt AIK hade haft det i den första perioden och varför man stundtals sett ut som statyer när Moraspelarna hela tiden trampade på och släppte pucken till en medspelare med fart. När man kom framrusande slängde bara AIK:s backar ifrån sig pucken, stressade av minnet av hur snabbt det hade gått i den första perioden. Victor Enmalm snappade upp den och serverade Daniel Viksten som satte 4-0.

Då var matchen avgjord. Eller åtminstone borde den varit det. Men Mora gjorde då det enda som kunde bjuda tillbaka AIK in i matchen: Man spelade som om det var klart. Hade man fortsatt spela som man börjat, noggrannt och helt utan att bjuda AIK på någonting så hade aldrig AIK mäktat med att göra fyra mål på den återstående tiden. Nu gjorde man det visserligen inte heller, men när man precis gjort 4-0 och är väldigt nära tre poäng mot ett annat av topplagen är det ganska onödigt att riskera att släppa in 4-1 direkt och därmed göra match av det hela igen. En vältajmad time-out av Harald Lückner räddade upp situationen, men först efter att AIK fått in 4-1 och därmed fått ett litet, litet halmstrå. Mer än så blev det lyckligtvis inte.

Den tredje perioden fortsatte som väntat med att AIK fortsatte att kliva upp högt och stressa Mora eftersom de i den andra perioden upptäckt att det fungerade. Nu försökte dock Mora sig inte på några svårigheter längre och tack vare det – och en del lägliga räddningar av Lars Johansson – så tickade klockan sakta iväg för AIK. Och kanske var det frustration över detta som var orsaken till att AIK valde att slå in den sista spiken i sin kista själva: Daniel Bång missade först att slå in pucken i den öppna lucka han för en sekund hade för att i momentet därefter dra på sig en onödig hakningsutvisning i anfallsszon. Och som om det inte var nog ordnade någon i AIK:s bås ett fem-mot-tre-läge för Mora genom att skrika några mindre väl valda ord till domaren – detta i ett läge då AIK kom i ett kontringsläge. MIK avgjorde då definitivt med ett klassiskt fem-mot-tre-mål: Passning från målvaktens högra sida, precis framför honom, till en fri spelare till vänster som rakade in pucken i öppet mål. I Moras fall var det Tony Lagerström som fick sätta dit pucken och Daniel Viksten som stod för passningen.

Resten av perioden präglades av att det var avgjort. MIK spelade inte helt disciplinerat alla gånger och slarvade lite emellanåt samtidigt som man andra byten snurrade friskt i AIK:s zon. Några fler mål blev det inte, däremot en eftersläng av en frustrerad David Engblom som följdes av ett matchstraff på assisterande tränaren tillika gamle storbacken i AIK, Richard Franzén. Kanske en ganska talande avslutning för AIK:s del. För Moras del var avslutningen desto trevligare: Välförtjänta stående ovationer ackopanjerade de sista minutrarna.

Som vanligt när det gäller Mora och segrar så var det laget Mora som vann. Alla gjorde sitt jobb på ett mycket bra sätt. Men några var till och med lite bättre än bra: Lars Johansson i målet hade inte mycket att göra långa stunder men när det väl hettade till var han med. Tony Lagerström, Daniel Viksten och Victor Enmalm var oerhört duktiga. De spelade med hög fart, precist passningsspel och tog hela tiden rätt beslut både offensivt och defensivt. Mycket imponerande insats. Lagerström gjorde ett mål och två assist och spelade +4, Viksten gjorde tre mål och en assist och spelade +4 och Enmalm gjorde ett mål – hans första i MIK – och två assist och spelade +3. Att Enmalm ligger minst sagt bra till för att få fortsätta tillsammans med Lagerström och Viksten är knappast någon överdrift. Även Greger Artursson och Viktor Amnér förtjänar extra plus i kanten. Tobias Dahlins debut var ungefär vad man rimligen kunde hoppas på. Dahlin spelade enkelt och jobbade hårt. Resultatet var att han gick 1-0 i matchen och det är helt klart godkänt.