Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Moraseger borta mot Malmö

av Anders

Mora lyckades vinna på bortaplan mot Malmö med 4-1 efter en, precis som väntat, mycket jämn och spännande match. Den första perioden var exakt som den skulle från Moras sida, man var täta bakåt och bjöd inte Malmö på någonting alls. Visserligen fick man sällan tryck på Malmö själva heller men vid ett par tillfällen fick man till ganska bra spelvändningar och ibland lyckades man i något enstaka byte stressa Malmö till att tappa pucken i egen zon. Men oavgjort, 0-0, var rättvist efter en period. Inget lag hade egentligen skapat någon chans het nog för att förtjäna ett mål på.

I den andra perioden fick Mora en smakstart då Malmö gjorde matchens första större misstag och tappade Daniel Viksten som ren från ena kanten kunde ta några skär över blå och skjuta in 1-0. Matchbilden var till en början trots målet tämligen ofärändrad. Det var relativt chansfattigt och i princip helt jämnt. Sakta började matchen dock väga över i Moras favör. Man var fortsatt oerhört täta bakåt samtidigt som man lite oftare lyckades stressa Malmö till felpassningar och misstag. Innan periodslut kom också utdelningen då Jens Jakobs och Henrik Eriksson kom fria från mittplan. Jakobs gav sken av att söka pass men gjorde i sista stund en dragning och satte dit pucken själv.

Den tredje preioden inleddes med ett två-mot-en-läge för MIK men efter att det rann ut i sanden som tog Malmö över fullständigt. Det var inte på grund av Moramisstag eller att Mora klev in och var noncharlanta, utan det var helt Malmös förtjänst. Nu var det allt eller inget från deras sida. Nu satsade man. Det fick bära eller brista. Och anstormningen blev tung. Mora fick det jobbigt och hamnade två gånger om i utvisningsbåset. Men Malmös powerplay hade det svårt mot riktigt bra spelande boxplayenheter i MIK. Det blev få riktigt bra chanser och än mindre mål. Istället var det Mora som, efter en riktigt onödig utvisning i anfallszon som Thomas Larsson drog på sig, kunde sätta dit 3-0. Målet pricksköts in av Mikael Zettergren med ett dragskott efter att MIK stressat av en Malmöback pucken bakom mål precis när utvisningstiden gick ut. Orättvist med tanke på det tryck MIF hade haft dessförinnan, å andra sidan rättvist med tanke på att MIK hade haft ett riktigt bra powerplay innan målet kom.

Någon lugn match som Mora kunde spela av blev det däremot såklart inte. Det var Malmö alldeles för bra för. De fortsatte att satsa allt framåt och hade vid två tillfällen pucken inne i Moras mål utan att något av dem godkändes. Båda föranleddes av situtioner där det stökades, bökades och grävdes efter pucken kring Lars Johansson i Moramålet och huruvida Johansson hade pucken, om man jobbade fram pucken regelrätt och om avblåsningar hade kommit före målen eller ej är svårt att säga. Klart är i alla fall att domaren valde att underkända båda och MIK kunde därmed med en hel del tur – i synnerhet med tanke på att en efterföljande straff för Malmö gick ribba ut – behålla sin 3-0-ledning.

Lite mindre tur hade MIK när Malmö i jakten på reducering plockade ut målvakten och Daniel Viksten var snabbast ned vid Malmös kortsarg och blev helt bortinterferad när han skulle slå passen in framför mål till framstötande medspelare. Malmö tog istället hand om pucken och strax därefter kom istället för 4-0 till Mora 3-1 för Malmö. Närmare än så kom Malmö dock inte trots att Greger Artursson passade på att missa öppet mål från någonstans mellan röda och anfallsblå. Mora krigade föredömligt och när Tony Lagerström kallt tog ur pucken ur egen zon, klev förbi en Malmöspelare som täckte pass och sedan serverade Mikael Zettergren på kanten så kom avgörande 4-1.

Sammantaget så gjorde Mora åter en riktigt bra insats. Man är oerhört täta bakåt och bjuder motståndarna på väldigt lite. Och när man sedan utnyttjar sin fina fart framåt och dessutom lyckas stressa motståndarna till misstag så kommer förr eller senare målen framåt. Det känns väldigt, väldigt lovande. I synnerhet när man tänker på att MIK kom till spel utan sin kanske allra bästa back, Mattias Ekholm, och snabbe Anton Rödin som på ett mycket bra sätt kommit in i laget och börjat visa gryende form. Precis som vanligt när Mora vinner är det fråga om en imponerande laginsats. Alla underordnar sig taktiken och spelar för klubbmärket på framsidan av tröjan och inte för det som står på ryggen. Mora har därmed inga svaga formationer utan alla är jobbiga att möta. Otroligt kul att se! Trots det extra plus till kedjan med Alexander Hilmersson, Niklas Fogström och Jens Jakobs. De är i riktigt bra form för tillfället. Extra plus även till klippan Greger Artursson och Mikael Zettergren som gör två riktigt viktiga mål. Även Lars Johansson i målet var stabil.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB