Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Inför Oskarshamn-Mora

av Anders

Imorgon möte MIK tabelljumbon Oskarshamn och hur man än vänder och vrider på det så är det ingenting annat än tre poäng man ska ha med sig hem. Jämför man lagen är Mora klart bättre i allt och tittar man på enskilda spelare i Oskarshamn så är det egentligen bara ett fåtal som gjort en bra säsong. En av dessa få är dock målvakten David Rautio och Oskarshamns ena chans till att rubba Mora är om Rautio skulle storspela. Den andra chansen Oskarshamn har är om MIK skulle underskatta motståndet och spela noncharlant och svårt. Skulle Oskarshamn få ett par lätta mål av den anledningen kan MIK få det jobbigt att jaga ikapp.

Normalt ska laget vara proffisionella nog att inte bjuda på underskattning men när man väljer att vila sin ordinarie förstemålvakt sänder det ändå sådana signaler till spelarna. Förhoppningsvis har jag fel. MIK lånar åter Alexander Deilert från Djurgården till den här matchen och även om jag tidigare varit positiv till inlåningar börjar jag nu bli lite orolig. Moras framgångar den här säsongen har byggt mycket på att det sammansvetsade laget har spelat för varandra. Truppen har hela tiden varit tunn och de lån man tidigare gjort har varit för att täcka upp för skador så att man kunnat få ihop fullt lag. De mest framgångsrika lånen – Alexander Deilert och Anton Rödin – var också i klubben och både tränade och spelade matcher en ganska lång period. Och de var framförallt som bäst i den senare delen av sina låneperioder. Och det är helt naturligt – det tar ett tag att spela in sig i en ny omgivning och i ett annat spelupplägg.

Nu är MIK i ett annat läge. I och med att Patrik Eklund sedan ganska länge är tillbaka från sin skada och med i truppen och ankomsten av Magnus Nygren så finns redan sju ordinarie backar i laget. Det betyder att Alexander Deilert som lånas in kommer att ta någon annans plats, trots att han inte tränar med laget utan endast spelar matcher. Tidigare innebar hans närvaro att MIK hade fullt lag, nu petar han någon. Och hur proffisionell man än är som spelare och hur bra spelare som än ansluter så tror jag inte att det främjar lagmoralen. Och definitivt så är risken stor att de bänkade spelarna precis som när Patrik Eklund kom tillbaka efter att ha petats har tappat självförtroende och presterar sämre än innan. Därför anser jag att en extra back var precis tillräckligt att ha i truppen. Då hade man en backup ifall någon skulle skada sig men samtidigt bänkades så få som möjligt. Inlåning på detta vis känns kortsiktigt – eller möjligtvis som högt spel ifall MIK hoppas på att Deilert ska kunna bli kvar säsongen ut. Den enda andra anledningen jag kan se till att detta och som skulle kännas ok är om det är så att man tänker sig att vila Greger Artursson så han blir helt kurant från skadan (om han inte redan är det imorgon) samtidigt som det är frågetecken för någon annan back.

Slutligen ett klargörande: Alexander Deilert har gjort det bra i MIK och saknas det spelare i truppen är han den första jag vill att man lånar in. Det är känslan av att MIK verkat börja låna in spelare trots att man redan har full backbesättning som jag är tveksam till. Hoppas verkligen att det är jag som är ute och cyklar i det här avseendet och det här är helt rätt medicin för Mora.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB