Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Mora slarvade bort två poäng

av Anders

Inför matchen igår skrev jag att det fanns två sätt för Oskarshamn att snuva Mora på poäng, endera om målvaten David Rautio storspelade eller om MIK underskattade sina motståndare och bjöd dem på lite försprång. Redan då det blev klart att man vilade ordinarie förstamålvakten Lars Johansson var känslan att man från lagledningens sida skickade signaler till spelarna om att det har skulle gå relativt lätt. När man sedan fick se laguppställningen där Markus Lilja var placerad som sjundeback och Viktor Amnér som forward i fjärdekedjan förstärkes den känslan. Två av lagets topp-fyra-backar skulle alltså matchas sparsamt och i ovana positioner. Att MIK sedan gjorde 1-0 i matchens första byte slog i den sista spiken i underskattningskistan – Oskarshamn skulle man köra över hur lätt som helst!

Självklart blev det inte så. Oskarshamn är för bra för att inte kunna ta tillvara på en sådan bjudning. 3-1 till hemmalaget OIK var helt rättvist och först i den tredje perioden när Mora gick ned på tre formationer och flyttade ned Viktor Amnér som back igen fick man ordning på spelet och var tack vare en bra forcering nära att vända på matchen. En poäng lyckades man i alla fall rädda innan man till sist förlorade efter förlängning. Totalt sett är det ändå bara Alexander Hilmersson, Jens Jakobs och Patrik Eklund som förtjänar godkänt.

Att lagledningen bär ett stort ansvar för att det blev underskattning är otvivelaktigt även om det givetvis är spelarna som är på isen. Men de signaler man skickar till spelarna genom att dribbla så mycket med formationerna och låta bättre spelare vila är att man förväntar sig en lättare match än normalt. Tanken lagledningen har är förstås att föröka spela igång spelare som annars har mindre istid men frågan man måste ställa sig är om MIK har råd att betala priset för detta i jakten på en plats i Kvalserien. Risken är att man missar tredjeplatsen på grund av detta och istället hamnar i ett ovisst playoff. Läget var liknande förra säsongen då man plockade in Ross Lupaschuk i motsvarande läge och försökte matcha igång honom med mycket istid. Det gick inte alls och slutade med att MIK åkte ut direkt mot Almtuna. Jag tycker man bör akta sig nog så man inte trillar in på samma väg igen och fundera på om det inte istället är dags att matcha de som presterat bäst hittills hårdast resten av serien för att skrapa ihop så mycket poäng som möjligt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB