Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

Startsida / Inlägg

Moraförlust mot Leksand

av Anders

Mora förlorade ikväll i vad som var en riktigt försmak av vad Kvalserien har att bjuda – om MIK nu tar sig dit. Man fick ett prov på hur få riktigt bra målchanser man får framåt, hur samlat och disciplinerat ett försvar kan vara i tre perioder och hur avgörande små misstag och skickliga individuella prestationer kan vara. Precis så kommer det se ut i Kvalserien och för MIK var det här en riktigt nyttig lektion.

Leksands seger var helt rättvis och det var ett riktigt bra spelande Leksand som Mora mötte. Att LIF är seriens särklassigt bästa lag – i alla fall när andan faller på om man lyfter sig till samma höjder som ikväll. Mora kämpade och stretade emot men det räckte inte. Man följde den uppritade planen efter förmåga och försökte göra det svårt för Leksand och inte bjuda på någonting och i stort sett så lyckades man faktiskt med det matchen igenom. Däremot så visade Leksand att man har spelare som är så bra att de kan skapa farliga lägen utan att motståndarna begår allvarliga misstag och att man dessutom samtidigt kan vara riktigt täta bakåt. Och när väl ett läge skapats tack vare en skicklig individuell prestation så var LIF också vassa i avslutet. Pelle Prestberg var tillsammans med Greger Artursson matchens stora nyckelfigurer. Prestberg för att han var den som kunde skapa målchanser både för sig själv och andra. Artursson för att han saknades oerhört i Moras laguppställning.

MIK matchade nu, precis som senast, Markus Lilja tillsammans med Magnus Nygren, Mattias Ekholm tillsammans med Viktor Amnér och – till en början – Alexander Deilert med Patrik Eklund. Och av de konstellationerna var det tydligt att endast paret Ekholm och Amnér var redo för sådant här tufft motstånd. Lilja kunde tyvärr inte hjälpa den defensivt ännu något oskolade Nygren tillräckligt och Nygren själv hade det då tufft i defensiven – han missade bland annat markeringen vid Leksands 2-0-mål – samtidigt som han med puck ofta blev för omständlig och långsam. Man ska dock inte döma Nygren för hårt, det är alltid tufft de första matcherna i en ny klubb och det brukar dröja innan man ens presterar på sin normala nivå. Inte heller paret Deilert och Eklund såg riktigt stabilt ut. Eklund, som varit bänkad lite på slutet, såg osäker och nervös ut men det var faktiskt Deilert som Pelle Prestberg lurade bort vid 1-0. Eklund byttes senare ut mot Robin Gartner och Gartner såg tryggare ut. Att Artursson saknades var uppenbart. Han är fortfarande den som väldigt många i unga MIK behöver att luta sig mot.

Ska någon framhållas i kvällens MIK är det förutom självskrivne Lars Johansson, som var en klippa i målet, just Ekholm och Amnér som ska berömmas. Men framförallt ska man nog se matchen som en otroligt nyttig erfarenhet för Moras unga spelare. För att ha framgång i Kvalserien måste man klara av att möta lag som spelar på den nivå som Leksand spelade på ikväll.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB