Mora-bloggen

Anders Linder – din man i Mora-land!

En poäng för Mora i daladerbyt

av Anders

Mora tog till sist en poäng i kvällens derby men det satt riktigt långt inne. Först med Lars Johansson utplockad ur målet i tredje perioden allra sista minut kunde man kvittera till 3-3 och ordna förlängning. Men trots att Mora satsade friskt och radade upp chanser så gick matchen till straffar där Leksand slutligen fick bonuspoängen.

Man kan säga att det bättre laget vann men då syftar ”bättre” på att det var laget med mest spetskompetens och effektivitet som vann. För det var Mora som, i rollen som en fantastiskt kämpande underdog, ur den synvinkeln var mest värda segern. Man släppte pucken föredömligt till varandra, åkte skridskor, forecheckade och var disciplinerade och noggranna i försvaret. Kort sagt var man tillbaka på det spåret som gav den långa segerraden för inte alltför länge sedan. Men nu är det ju förstås inte så att segrarna delas ut efter förtjänst utan de går till lagen som tar dem. Och den effektivitet och spetskompetens som finns i Leksands lag i bland annat Pelle Prestberg, Peter Nordström och Thomas Rhodin är både imponerande och vinstgivande. Mora skapade klart flest heta chanser i matchen men man är tyvärr helt enkelt inte lika bra på att sätta dit pucken som Leksand är.

Men att matchen var ett fall framåt var otvivelaktigt. I den första perioden var det Mora som skapade mot ett Leksand som mest fick hålla till i egen zon. I den andra kom som väntat Leksand upp högre i banan och började stressa och pressa MIK och det gjorde att matchen jämnades ut. Färre chanser skapades åt båda håll och det var först när Leksand fick spel i fem mot tre i två minuter som en riktigt het chans dök upp. Och den satt direkt och det var därmed 1-1. När Leksand sedan gjorde 2-1 så var det på lagets tredje riktigt vassa chans på hela matchen. I det läget såg för ett ögonblick Mora lite slagna ut och tappade självförtroendet och spelet helt. Man hamnade djupt i egen zon och hade svårt att hänga med. Men man överlevde perioden och i den tredje var det som att Leksands press mattades samtidigt som MIK fick igång sin forechecking igen. Men trots mängder av chanser dröjde det alltså till allra sista stund innan MIK kunde kvittera.

I förlängningen satsade Mora offensivt och när det blev spel tre mot tre efter en dubbelutvisning valde man att ha två anfallare och endast en back på isen. Ett klockrent skott i kryssribban av Greger Artursson och en dragning av Mattias Ekholm som gav öppet mål men som i sista stund avvärjdes av Marcus Weinstock var den närmaste Mora kom segern.

Att många var bra i Mora ikväll är förstås uppenbart. Allra bäst var kanske den hårt jobbande Henrik Eriksson som i de riktigt täta och tuffa matcherna kommer till sin rätt med sitt slit och sitt goda defensiva spel. Plus i kanten även till Lars Johansson – stod bland annat för en kanonräddning med klubban på en puck på väg in i nättaket, Greger Artursson och Viktor Amnér – Moras bästa backpar för kvällen, Marcus Eriksson och Håkan Bogg – som framförallt visade fin känsla i passningsspelet även när det hettade till samt Tony Lagerström, Markus Lilja och Victor Enmalm.